Laddar annons
Vin till smörstekt röding med äppel- och gurksallad
16 Jun, 2021

Vin till smörstekt röding med äppel- och gurksallad

Vin till smörstekt röding. Den friska äppel- och gurksalladen sätter delvis tonen i kombinationen.

Vin till smörstekt röding. Vinet behöver tillsammans med en frisk syra en lätt touch av karamell och kanske till och med smör.

Alla som gillar klassiska viner kan vända blicken mot Chablis där ni förslagsvis plockar ett vin av Premier Cru kvalitet, gärna med inslag av försikta fat-toner för att få in fler nyanser och lite mer djup i smaken. Vill ni gå på upptäcksfärd kan ett vitt vin från Frankrike och sydväst vara ett alternativ (Brumont), från Italien en bättre vermentino, eller varför inte en gulfruktig och något fetare chenin blanc från Sydafrika eller Australien. På förslag är ett toppbra chardonnayvin från Sydafrika och producenten Hartenberg.

DIREKT TILL |

RECEPT | Smörstekt röding med blomkålspuré och äppel- och gurksallad

Cirka 4 portioner, 1 timme

4 rödingfiléer med skinn a 150-200 g
Salt och peppar
Cirka 50 g smör
Citronskivor till servering
Färsk dill till garnering

Äppel- och gurksallad

150 g gurka
1 litet äpple
2 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk honung
1 msk hackad dill
Salt

Blomkålspuré

Ca 800 g blomkål
1 liter grönsaksbuljong
2 msk smör
0,5 dl crème fraiche
Salt och vitpeppar

GÖR SÅ HÄR

1) Skala och kärna ur gurkan och äpplet. Skär dem i mindre bitar. Vipsa ihop olivoljan med vinägern, citronsaften och honungen. Rör ner dillen.

2) Blanda ner vinägretten med gurk- och äpplebitarna. Smaka av med salt.

3) Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg ner dem i en kastrull med buljongen och låt koka i cirka 10 minuter eller tills blomkålen är mjuk.

4) Häll bort buljongen och klicka ner smör och crème fraiche. Mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar.

5) Salta och peppra rödingen. Stek den med skinnsidan nedåt i smör i en stekpanna i 3-4 minuter på medelvärme. Ös fisken med smöret. Vänd och låt steka i ytterligare någon minut på andra sidan.

6) Servera rödingen tillsammans med blomkålspurén och äppel- och gurksalladen och några citronskivor. Garnera med färsk dill.


Vintips - smörstekt röding med blomkålspuré och äppel- och gurksallad

• Hartenberg Chardonnay 2017 (79520)

Hartenberg Estate, Stellenbosch Sydafrika, 159 kr
Druvor: Chardonnay
STorr, fyllig. Fruktig av citrus och lime, gröna äpplen, en hint av exotisk frukt, runda noter med vanilj och tydliga, ändå balanserade, kafferostad fatinslag. Lång eftersmak. Utmärkt, ren och lång nyanserad smak.
Betyg: 4+

 

Vinbanken har många receptförslag, de flesta med ett vintips. Viner byter årgång men också pris - med förslagen vill vi visa på en stil, typ och smakriktning av vin, som passar bra till maten.Välkommen att besöka vår receptsida.