luigidigrasso_banner_vinbanken_1410x165_rev0927luigidigrasso_banner_vinbanken_370x130_rev0927
Vin-till-torsk-med-kantareller-vinbanken-recept

Vin till torsk med kantareller

Favoritmarkera

Enkel, snabblagad lyxmiddag lagas i originalreceptet med rödspätta. Vinet är vitt och beroende på tillfälle, välj vardag eller fest.

Den här rätten är lika enkel som snabblagad. Själv ändrar jag ganska friskt i recept (vanligtvis fungerar det utmärkt) varför många recept är som ’all-round’ och att man i princip lagar en festlig middag av vad som finns i kylen. Ändå.

Här, menar jag, smakar det lika gott med lax eller torsk eller varför inte byta helt och laga med tunna skivor fläskfilé. Byter man fisk mot kött passar persilja bättre än dill som dekoration. Vinet anpassar du givetvis.

DIREKT TILL VINTIPS |

Vinet till maten, när det är fisk, är balanserat och smakrikt, utan markerade fatkaraktär eller som mest jäst på jästfällningen, smakar av en lätt touch smör och rostade nötter. Vin av chardonnaydruvan passar perfekt.

Vin-till-torsk-med-kantareller-vinbanken

DIREKT TILL VINTIPSET |

RECEPT | Torsk med kantareller och pressad potatis

4 portioner

700 g rödspättafiléer (lagade med torsk, se bild)
300 g kantareller, rensade
2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
1 bananschalottenlök, finhackad (jag tog vanlig schalottenlök)
2 dl vispgrädde
1 msk champagnevinäger (eller vitvinsvinäger, alt vit balsamvinäger)
salt och nymald vitpeppar
0,75 dl lingon (missa inte lingon, pricken över i)
3 msk hackad dill till garnering (är basråvaran kött, byt till persilja)
3 msk nyriven pepparrot till garnering
700 g potatis, pressad till servering

GÖR SÅ HÄR

1) Salta fiskfiléerna och lägg på ett fat.

2) Stek kantarellerna i olja tills vätskan dunstar, tillsätt sedan smör och lök. Stek ytterligare 2 minuter tills de är gyllene. Häll i grädden och vinäger, sjud på medelvärme utan lock tills såsen tjocknar och smak av med salt och peppar.

3) Torka av överflödig vätska från fisken och lägg ovanpå kantarell-såsen. Lägg på ett lock och ånga klart fisken, det tar cirka 4 minuter för en tunn filé men beräkna lite mer tid om fiskbiten är tjockare.

4) Strö över lingon, dill och pepparrot och servera tillsammans med pressad potatis, i en skål vid sidan av.

Vintips till torsk med kantareller och pressad potatis

1. River Delta Chardonnay 2019 (6605)

The Delta Wine Company Ltd, Marlborough Nya Zeeland, 109 kr. Även i box a 1,5 liter för 189 kr.
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig, vanilj- och gulfruktig med gula äpplen och apelsin, örter, smörig hint och bra längd. Trevlig, lätt att tycka om.
Betyg: 4

Vinbanken har många receptförslag, de flesta med ett vintips. Viner byter årgång men också pris – med förslagen vill vi visa på en stil, typ och smakriktning av vin, som passar bra till maten.

Välkommen att besöka vår receptsida – för fler och godare smakkombinationer!

Lämna ett svar