Laddar annons
Mustmästaren från Norrtälje välkomnar Kulturmust
6 Nov, 2021

Mustmästaren från Norrtälje välkomnar Kulturmust

Kulturmust är en ny märkning för äppelmust. Och de mer än 340 äpplen som kvalificerat sig är alla anrika och har odlats minst 50 år.

Kulturmust. För att få märkningen Kulturmust ska äppelmusten inte bara vara tillverkad av en anrik sort utan äpplet ska också ha odlats i Sverige minst 50 år. Att ursprunget till många av våra svenska äpplen går att spåra till Finland, Ryssland, Amerika och Australien för att nämna några av de långväga invandrarna, är kanske mindre känt för många.

Nya smakupptäcker utlovas

Mer namnkunniga sorter som upplandsäpplet Grönsö eller Åkerö från Södermanland räknas numer som inhemska. Precis som 'kändisen' Ingrid Marie som den mest populära av alla. Lägg till att Ingrid Marie även lyckats ta sig ut i butik.

Äppelträden till de listade kultursorterna växer ofta i äldre villaträdgårdar. Man kan även hitta sällsynta äpplen runt slott och större gårdar. Men bestånden är nästan alltid mindre vilket förklarar varför den äppelmust som pressats väl förtjänar uppmärksamhet.

ingrid-marie-anrik-appelsort-kulturmust-vinbanken

Nya äppelodlingar behöver kultursorter

Att anrika sorter fått stå tillbaka för nyare äpplen är inte unikt i Sverige, eller konstigt. För kommersiellt bruk premieras äpplen med kvaliteter som resistens mot olika angrepp, stora skördevolymer eller sorter med god lagringsduglighet. Kultursorterna är sällsynta om man inte räknar med Ingrid Marie. Trots dessa äpplens stora smakrikedom, fyllighet och textur står de sig inte som alternativ jämte de stora odlingarna. Av den anledningen är hantverksmusterier viktiga som ambassadörer för att sprida kunskap och engagemang kring de anrika äppelsorterna.

Norrtälje Musteri småskalig tillverkning med fingertoppskänsla

Katarina Holmberg, mustmästare på Norrtelje Musteri välkomnar Kulturmust märket. De senaste åren har friska, krispiga smaker i våra äpplen blivit alltmer populära. Det många konsumenter inte tänker på är att det ofta är omogna äpplen. Ett modelläpple för att beskriva den nya trenden är Granny Smith som har fast fruktkött, krispig smak och tydlig friskhet.

Ett moget äpple, oavsett sort, smakar mjukt, söt och balanserat berättar Katarina Holmberg och konstaterar att dom kvaliteterna snart är en bortglömd smak.

- Kulturmust blir lika mycket en väckarklocka som värdefull märkning för många sällsynta äpplen. De olika sorterna smakar verkligen olika så musten får också sin unika karaktär.

Mer eller mindre syra eller sötma är bara något som kan sticka ut som en skillnad i smaken. Katarina Holmberg fortsätter,

- Jag ser fram emot dagen när valet står mellan en must av en sort, från helt olika växtplatser. Tänk om äppelodlarna närmar sig vinvärldens ursprungsmärkning. Vad sägs om att välja must av Cox Orange från östra eller västra Skåne?

Must SM - årligt tillfälle för musterier att mötas

Merparten av musterierna som årligen deltar i Must SM är precis som Norrtelje Musteri, småföretagare. Verksamheterna drivs inte sällan på sidan av ett ordinarie arbete eller som (eller nästan som) ren hobbyverksamhet. Många aktiva är eldsjälar som brinner för att göra must av äpplen vi aldrig hört talas om.

Inte sällan tar Norrtelje Musteri emot äpplen från privatpersoners trädgårdar och pressningen ger bara få flaskor. Andra är nyfikna och ber om hjälp med att hitta namn på äpplena eller vill veta när de t är dags att skörda.

Katarina Holmberg säger att alla kontakter är ovärderliga och att hon köpt en hel del äpplen på det här sättet. Inte sällan har dessa även varit sällsynta äpplen. Det är svårare när leveransen kommer från en grossist. Musteriet vet oftast inte vilken sort som landar i pressen. Fördelen å andra sidan är att en i förväg planerad mustning alltid blir av då leveransvolymen alltid är vad som bokats.

Om de små tillverkarna vågar ta ut svängarna mer än de stora går att diskutera, delvis stämmer påståendet. Att köpa äpplen från villaträdgårdar är en förmån ett litet musteri har, de större kan ha svårt att göra samma. Men man ska inte glömma att ett sort musteri som Kiviks även gör små släpp av nya muster.

Ett bra exempel på nytänk (utöver anrika äppelsorter) är Norrtelje Musteries lyckade blandning av äpple och lingon som vann guld i Must SM 2020 i klassen innovativa drycker.

Att våga prova nya blandningar till must är något restauranger och kaféer i närområdet frågar efter, berättar Katarina Holmberg. En äppelmust till mat passar bäst när smaken är frisk och torr,  än musten som är mer söt och extraktrik. Den senare väljer jag till frukost, fortsätter hon.

Must SM 2021 avgörs av en jury i Malmö den 13 november. Den 26 november publiceras resultatet och namn på vinnarna.

kulturmust-svenska-musterier-ny-markning-anrika-applen

Äpplen till Kulturmust är från hela landet

Träden finns över hela landet och växer så långt norrut som Västerbotten men de flesta finns av naturliga skäl i växtzon 1, 2 och 3. Den senare sträcker sig till straxt norr om Mälardalen. Att äpplena som kvalificerar sig för märkningen Kulturmust är många betyder inte att alla är med säger Kimmo Rumpunen, doktor vid vid Institutionen för växtförädling, SLU Alnarp.

- Har man en unik äppelsort som kvalificerar sig för Kulturmustmärket är man välkommen att höra av sig. Ett styrkt dokument att sorten odlats i mer än 50 år är ett krav, säger Kimmo Rumpunen.

I Sverige finns många värdefulla sorter att bevara för framtida generationer. Och nu är arbetet i full gång, Kulturmust är här för att göra skillnad och först ut med den nya märkningen är: Kulturmust från Brunneby Musteri, Cored Musteri, Hallarnas Must, Kiviks Musteri, Rörumsro Frukt & Must och Norrtelje Musteri

FAKTARUTA - SVENSKA MUSTERIER

Branschorganisationen Svenska Musterier hoppas att den nya märkningen leder till ökande nyplantering av de äldre äppelsorterna.

Förhoppning finns också att den nya märkningen ska öka konsumenternas kännedom och kunskap. Fler än 300 unika äppelsorter finns i Sverige, från norr ner till landets sydspets, och det är en kulturskatt vi ska värna menar Svenska Musterier.

Huvudbild: Katarina Holmberg, Norrtelje Musteri

LÄS MER: Allt om äppelmust på Vinbanken, artiklar och middagsrecept, göra eget äppelvin (cider) och mer.