Skånes bästa vingård

Här är Skånes bästa vingård

Favoritmarkera

Varje år delas Skånska Gastronomipriset ut till aktörer i landskapet som gjort något framstående. När vinnarna för 2021 skulle utses stod det klart att Skepparps vingård fick Årets Skånska Vinpris 2021.

Skånska Gastronomipriset delas varje år ut till aktörer och personer som gjort något för att främja den skånska mat- och dryckeskulturen. Bland kategorierna finns bland annat Årets Skånska Spritpris, Årets Skånska Krog och Årets Skånska Mångfald. Men där finns även en kategori för Årets Skånska Vinpris. Den sistnämnda kategorin syftar till att utse Skånes bästa vingård.

Den kategorin har funnits 2017 och utmärkelsen går till en aktör eller vingård som gjort något framstående inom den skånska vinkulturen.

Första gången samma vingård får priset två gånger

När utmärkelsen delades ut i helgen stod det klart att Skepparps vingård på Österlen kammade hem priset för andra gången. Förra året var det Kullabergs vingård som fick utmärkelsen, men året dessförinnan var det Skepparps vingård som fick Årets Skånska Vinpris. Detta är första gången som en och samma aktör får priset två gånger.

Motiveringen i år löd:

Österlen ligger långt ifrån Provence svepande kullar, men Skepparps vingård är ändå mycket nära. Grand Prix från Skepparps ritar just nu om världens vinatlats och märker ut Skåne som ett vindistrikt i Norden lika häftigt som förebilderna i söder.

Tidigare års vinnare av Årets Skånska Vinpris:

2017: Murre Sofrakis
2018: Arilds Vingård
2019: Skepparps Vingård
2020: Kullabergs Vingård
2021: Skepparps Vingård

Övriga vinnare i Skånska Gastronomipriset 2021:

Årets Skånska Krog 2021: Vollmers
Årets Skånska Värdskap 2021: Smörtaxen
Årets Skånska Stjärna 2021: Tareq Taylor
Årets Skånska Spritpris 2021: Henric Molin
Årets Skånska Vinpris 2021: Skepparps Vingård
Årets Skånska Mångfald 2021: Vindstilla Cafe & Mötesplats
Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris 2021: Gårdsfisk
Årets Skånska Hederspris 2021: Carl Sonesson
Årets Skånska Destination 2021: Vismarslövs Café & Bagarstuga, Klågerup
Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium 2021: Karin Ericson

Läs mer: Vårt besök på Skepparps vingård från i somras.

Lämna ett svar