Laddar annons
Portugisiskt vin – så blev det en succé i Sverige
31 Jan, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Portugisiskt vin – så blev det en succé i Sverige

Portvin, madeiravin och rosé. Så ser mångas bild av portugisiska viner ut än i dag. Men faktum är att vinlandet Portugal det senaste decenniet gjort en resa som få andra länder lyckats med.

Portugal, landet på den pyreneiska halvöns yttersta spets, är kanske i dag mest känt för Cristiano Ronaldo, surfing och golf. Det håller dock på att ändras. På senare år har landet växt fram som en vinnation att räkna med. Många av landets viner har fått ett internationellt erkännande och vin från Portugal exporteras i dag till stora delar av världen. Tidigare förknippade de flesta Portugal med enbart portvin, madeiravin, rosévin och kanske vinho verde i en viss utsträckning. Men i dag är läget ett helt annat och man kan lugnt konstatera att portugisiskt vin är på frammarsch.

– Även om det är ett litet land till ytan så finns det en enorm mångfald inom landets vinproduktion. Det är stora skillnader mellan de olika distrikten och Portugal är dessutom ett land som stolt framhäver sina egna inhemska druvor framför de internationella sorterna, säger Reija Andersson Tuomaala som arbetar på importbolaget Amka som importerar flertalet viner till Sverige och som dessutom driver en egen vingård, Quinta do Pego, i Douro.

Dao och Duoro - hjärtat av portugisiskt vin

Portugisiskt vin har även varit känt för att vara flitigt förekommande i svenska korsord med begreppet ”Portugisiskt vin tre bokstäver” och där svaret är Dao. Förutom just Dao är det framförallt Duoro som är den mest kända vinregionen tack vare sin framställning av portviner.

Siffrorna talar dessutom sitt tydliga språk. På bara nio år har försäljningen av vin från Portugal nästan fördubblats i Sverige. I början på 2010-talet var länder som Australien, Chile, Argentina, USA och Tyskland långt före Portugal sett till hur många liter vin som såldes på Systembolaget. I dag är Portugal och dess viner i kapp och även förbi flera av dessa länder.

– För cirka 30 år sedan skedde en stor förändring bland portugisiska viner. Man gick från att mest producera bulkviner till att börja satsa på tillgängliga, prisvärda och kvalitativa viner. En stor anledning var en ny vinmakargeneration samt en nationell satsning på infrastruktur som möjliggjorde transporter inom landet samt export.

Nu för tiden producerar Portugal även rödvin av hög kvalitet. Bland de portugisiska druvorna som utgör grunden i många av landets röda viner hittas bland annat baga, castelao, touriga nacional och tinta roriz, som är ett annat namn för tempranillo.

– Många av dessa är lokala druvsorter som är unika för Portugal. Baga till exempel är ingen krånglig druva utan ganska prestigelös. Dessutom passar portugisiska rödviner väldigt bra till det svenska köket. Det är matvänliga druvor som passar vår matkultur.

"Märks att Systembolaget börjat satsa på Portugal"

Den stora ökningen i av portugisiska viner på Systembolagets hyllor började redan för några år sedan. Många av vinerna som lanserades då blev stora succéer och finns fortsatt kvar i sortimentet. Dessutom har bland annat kriminologen Leif GW Persson lanserat flera viner med Portugal som ursprung, och de har sålt bra.

– Det märks att Systembolaget har börjat satsa på Portugal. Det har varit några lyckade lanseringar och då har de fått bra exponering i hyllan. Dessutom har t.ex. vår senaste lansering från Portugal fått en hel del exponering i vinmedia.

I dag återfinns en hel del viner från Portugal hos Systembolaget. Bland annat från Quinta do Pego och Casal Mor Dao.

– Jag tror Portugal bara kommer fortsätta växa som vinland. Många spännande viner kommer dyka upp. Bland annat kommer vi se spännande mousserande viner från Portugal, som är gjorda på inhemska druvor. Dessutom är Portugal känd för att fokusera mycket på hållbarhet i samband med sin produktion, vilket är bredare begrepp än ekologist, och mycket viktigt, avslutar Reija Andersson Tuomaala.

Läs mer: Vinlandet Portugal

Läs mer: 3 goda vita viner från Portugal