Anrika familjeegendomen Gustave Lorentz i Alsace hittar man i Ribeauvillé, en kanton i kommun Bergheim, ungefär 10 mil norr om Colmar. Vita viner är husets fokus. Framtidsvisionen inkluderar natur, orange och röda viner.
Sedan 1836 är vinhuset i rakt nedstigande led ett familjeföretag. Det imponerar även i anrika Alsace. Georg Lorentz (på bilden nedan) är den sjätte generationen som leder företaget och av hans sex döttrar studerar den yngsta till vinmakare. Om framtiden vet man lite men nog ser det lovande ut att familjetraditionen lever vidare.
Egendomen har 33 hektar ekocertifierade vingårdar utspridda på olika platser i Bergheim. Spetslägena heter Grand Cru Altenberg de Bergheim 12.8 hektar och 1.75 hektar Grand Cru Kanzlerberg. De är med rätta juvelerna i kronan för Gustave Lorentz.
Utmärkande för huset är alla långvariga relationer som byggts över åren till kunder och samarbetspartners, som odlare. Den store efterfrågan på husets viner har över åren stärkt relationerna än mer och nu köper Gustave Lorentz druvor från kontrakterade odlare utspridda över 120 hektar.
Gustave Lorentz i Sverige
Pascal Schielé är sedan länge husets exportchef (se filmen) säger att Sverige är den sjätte största marknaden för Alsacevin. Och för Gustave Lorentz betyder den svenska marknaden också mycket. Merparten av viner i Sverige säljs via Systembolaget. En liten del går direkt till restaurang.
Skillnaden mellan länderna är att i Frankrike säljer Gustave Lorentz främst vinerna till restaurangnäringen, framförallt till bättre ställen och toppkrogar. Pascal Schielé lägger stolt till att Gustave Lorentz till och med är den ledande alsaceproducenten för vin till franska restauranger.
Vin och mat i kombination - uppfinning från Alsace
Rubriken är tillspetsad men en viss sanningen döljer sig ändå bakom orden. Faktum är det många redan vet är att vin från Alsace passar utmärkt till mat. Och det är ingen nyhet att vin- och mat i Alsace är en perfekt match.
En anledning till varför den himmelska kombinationen ofta infinner sig är att Alsacevinerna har en inneboende tyngd och säg, extraktrikedom. Druvorna når ofta en perfekt mognad vilken bidrar till en självklar smak - det är helt enkelt Alsace och ursprungskaraktär. Lägg till smakvägledningen konsumenterna får genom vinetiketternas tydlighet av både druvsort och kvalitet. Enda aber kan vara svårigheten att navigera mellan torr och söt smak.
Alsacevinernas klassificeringsregler bidrar onekligen till en grundläggande ordning för vinälskare. Att området är litet, och mycket inbjudande till besökare är ett annat plus. Det är med andra ord förvånansvärt enkelt att välja ”rätt” Alsacevin till mat.
Nya trender i Alsace går i rött, natur och orange
Parallellt med husets anrika vintradition pågår nya spännande projekt. Satsningarna sker inom naturvin, orangevin och utvidgade odlingsarealer med pinot noir. Omplanteringar och nyplanteringar görs också allt oftare.
I mars i år fick journalisterna prova två av Gustave Lorentz senaste viner, Qui l’Eût Cru Orange 2021 och naturvinet Wine Not, Natural Wine 2021. Båda gjorde mig entusiastisk.
Av flera anledningar. Som att de alltmer vedertagna orden orangevin också smakade så klockrent rätt av sitt ursprung. Och att kraften i smaken höjde vinernas kvalitet ytterligare en nivå. Bara det en storhet och en insikt i att båda stilarna kan visa upp vin med nyanser och komplexitet som vilka andra röda eller vita viner.
Naturvinet och orangevinet visade sig också vara utmärkt goda val till maten, förrätt och varmrätt.
Den enda besvikelsen kom när Pascal Schielé nämnde att de båda i första hand är tänkta att gå till franska toppkrogar. Vi fick också veta att franska sommelierer brinner för vinstilen. Jag kan väl förstå den entusiasmen.
Den som vill prova ska passa på nu när vinerna fortfarande går att hitta i beställningssortimentet.
Pinot noir ökar i Alsace
Med anledning av de utmaningar klimatförändringen för med sig för både lantbrukare och druvodlare berättade Pascal Schielé,
- Gustave Lorentz vänder blicken mot pinot noir, precis som många andra i Alsace. Vi tror mycket på druvan och redan nu i ett tidigt skede kan man ana sig till vinernas höga kvalitetsnivå.
- Och förresten vem vet vad framtiden för med sig. För mig är det inte omöjligt att Alsace kan ta över Bourgognes dominerande ställning av högkvalitativa röda pinot noirviner, avslutar Pascal Schielé samtidigt som han fyrar av ett stort leende.
Skillnad mot tidigare år och för att möta klimatförändringar är att rieslingdruvorna plockas tidigare. Fruktsyran i riesling är druvans väsen och vinets startkabel kan man säga. En platt smak blir ingen winelover glad över för att nämna ett exempel på hur viktig fruktsyran är.
Men att alltid plocka druvorna tidigare, för att rädda fruktsyran, är inte alltid rätt. Det är mer komplext än så för att mognaden i sin helhet (fenolisk mognad) måste finnas för att "allt" ska vara i balans.
Gustave Lorentz - ekocertifiering sedan 2012
Gustave Lorentz beslutade att ställa om till en ekologisk odling 2009. Från årgång 2012 är samtliga av husets egna viner (33 hektar) eko-certifierade.
Nästa steg är att nå en biodynamisk certifiering för husets egna vingårdar. Och att druvorna från samarbetspartners 120 hektar blir EKO- certifierade.
Vin från Gustave Lorentz Alsace
DIREKT TILL >>> noteringar från vinprovningen med Gustave Lorentz 28 mars 2022.
Aktuellt årgångsbyte nu:
Riesling Réserve 2021 (22257), 112 kr.
Nyheter:
Wine Not, Natural Wine (56057), 249 kr
Qui l’Eût Cru Orange 2021 (56357), 159 kr