Laddar annons
Bordeaux 2021 primörer
28 Jun, 2022

Bordeaux 2021 primörer

Bordeaux 2021 primörer. Nyheten är att det skett inte ett utan flera tydliga trendbrott.

Bordeaux 2021 primörer.
De senaste 25 åren har Janåke och Britt Johansson provat Bordeauxprimörerna. Det är här de unga, ännu inte buteljerade eller precis tappade vinerna provas första gången. Eventet lockar köpare och journalister från hela världen. Med undantag för årgångarna 2019 och 2020 då provningarna ställdes in på grund av pandemin har paret Johansson provat varenda år, från1997.

Här delar Janåke med sig av intrycken från årets stora tillställning som arrangerades i mitten av april.

Bordeaux under utveckling och förändring

Första gången jag kom till Bordeaux var 1968 och fram till idag har det onekligen hänt en hel del i distriktet. Och under senare år har förändringarna skett snabbt. En trevlig iakttagelse är att i början av mina besök användes mest hästar i fälten. Nu efter många års osynlighet ser man dem sakteligen komma tillbaka.

Eftersom vi missade de två senaste årgångsprovningarna kunde vi nu se ett antal tydliga trendbrott. Som fler moderna mer effektiva vinanläggningar, ökande användande av leramfora, tidigare skördar, förändring i druvsammansättning med en märkbart större inblandning av druvan petit verdot. Den senare ökningen sker på bekostnad av andra traditionella sorter.

Bland vinanläggningar som moderniserats och delvis även helt byggts om hittar man Haut Bailly, Troplong Mondot, Figeac, Quintus och d´Armailhac. För dessa slott är 2021 deras första skörd i en, kan man säga, rostfri drömvärld.

Om årgång 2021 i Bordeaux

Årgången 2021 är lite komplicerad och därför lite lättare i strukturen men överlag har vinerna en rik och ren frukt. Bakgrunden är det utmanande vädret då distriktet drabbades av sen vårfrost och mjöldaggsangrepp. Exempelvis förlorade Chateau Palmer 30% av volymen.

Leramforor på Chateau Dufort Vivens Leramforor på Chateau Dufort Vivens

Leramforan intar Bordeauxs anrika källarvalv

Under några år har vi hört talas om användandet av leramforor för lagring. Nu sprider sättet sig snabbt bland alla slott. Förvisso är dessa mindre volymer som ryms i en amfora en av anledningarna till mer arbete. Men få vill stå på sidan om. En anledning till varför leromforalagring är så populärt är för att xxx

Druvsorter kommer och går även i anrika Bordeaux

Druvan petit verdot är på frammarsch. Och dess andel av odlingar ökar, troligtvis på grund av det varmare klimatet. Men få slottsägare vågar, eller vill, ge journalisterna tydliga svar idag. Förr i tiden ansågs druvan vara lite svår att få att mogna helt och den kunde då ge hårdare tanniner. Så verkar det inte vara längre.

Druvan cabernet franc ser motsvarande ut att minska bland slotten. Det är synd då jag själv älskar sortens blyertstoner och jordnyanser. Men å andra sidan har numera både Chateau Cheval Blanc och Chateau Ausone cabernet franc som huvuddruva.

Det talades en del om att merlotdruvan var svagare än normalt men på slotten Vieux Chateau Certan och Conseillante, som båda saknar andravin, gjorde man strålande merlotviner.

Våra bästa viner på cabernet sauvignon var Chateau Lafite Rotschild, Chateau Latour och Chateau Mouton Rotschild. På cabernet franc Chateau Cheval Blanc och på merlot Vieux Chateau Certan. Bästa köp prisvärde, ja kanske Chateaau Cantemerle.

Frostbekämpningsbrännare på Chateau L'Evangile Frostbekämpningsbrännare på Chateau L´Evangile

Klimatförändringen möts med tidigare skörd

Andra påtagligt trendbrott är att många producenter nu skördar lite tidigare än förr. Dels för att druvorna mognar snabbare men även för att många vill skapa viner med lägre alkoholhalt.

Om man fatlagrar viner med lägre alkoholhalt så macererar (lakas)ur avsevärt mindre garvsyra ur eken. Vinerna blir även mindre söta än om grundvinet höll 14,5 volymprocent alkohol. Det är en strålande förbättring. Bäst i klassen var Chateau Margaux som höll 13,1%, Cheval Blanc 13,0% och Nenin 13,3%.

Fler och fler slott går över till att drivas som ekologiska egendomar. Chateau Pontet Canet, Dufort, Vivens och Ferriere är i dagsläget de enda som är ekologiska och biodynamiska både i vingårdar och själva vineriet. Medan Chateau Palmer, Latour och Ausone är ekologiskt certifierade. Chateau Montrose blir det 2024.

Personliga reflektioner från primörprovningen

Vit Bordeaux när den är som bäst är kanske världens finaste torra vin. Chateau La Mission Haut Brion Blanc är oftast min favorit men i år var Chateau Haut-Brion snäppet vassare.

För ovanlighetens skull var blandningen På Haut-Brion 55% semillon och 45% sauvignon blanc och inte den vanliga 80 % sauvignon bland och 20 % semillion. Det har jag aldrig sett på Haut-Brion Oftast är det La Mission som har den här mixen. Bara 4 200 buteljer säljs från vardera toppslott så det kostar mycket att komma över en flaska.

2021 Pavillon Blanc de Chateau Margaux har tillverkats på Margaux sedan 1920 och årets rena sauvignon blanc vin har aldrig varit bättre. 19 hektoliter per hektar blev det. Som av ett sammanträffande öppnade vi för ett tag sedan samma vin men av årgång 1987. Vi trodde nog att smaken skulle vara trött men vinet var fortfarande blekt i färgen och oförglömligt vitalt och friskt.

Även det vita vinet på Chateau Mouton Rotschild Aile d ´Argent var imponerande i år. Och slutligen producerade Sauternes legenden Chateau Suduirault ett underbart torrt vin Vieille Vignes gjord på 65% semillion med 0 gram restsötma.

I Sauternes tyckte jag att just Suduirault och Coutet var i särklass men jag provade inte Yquem å andra sidan.

Alexandr-Thienpont-på-Vieux-Chateau-Certan Alexandre Thienpont på Vieux Chateau Certan.

De ädla, stora drakarna

Att recensera alla de stora röda giganterna ger jag mig ogärna in på men jag vill i alla fall nämna några som var bättre än väntat:

Chateau Nenin i Pomerol, Chateau Figeac i Saint Emilion (med ny imponerande vinanläggning) Chateau Troplong Mondot i Saint Emilion. Alla har tagit stora kliv framåt. Så även på Chateau Giscours.

Chateau Haut-Baillys nya spektakulära vinanläggning imponerade mycket.   Delvis nedgrävd i marken och cirkelformad, möjligen som ett rymdskepp?, var formen utan tvekan sensationell och en äkta vinmakardröm.

Väldigt trevligt var att Chateau Latour går fullt ut med sin ekologiska satsning och att de har 17 stora starka hästar som gör det mesta av jobbet ute i vinfälten. Slottsegendomen följer således efter distriktets biodynamikpionjären Chateau Pontet Canet.

Huvudbild: hästarna plöjer precis framför själva tornet på Latour.

NYFIKEN PÅ TIDIGARE RECENSIONER FRÅN PRIMÖRPROVNINGEN I BORDEAUX

JUST NU TILLGÄNGLIGA BORDEAUXVINER PÅ SYSTEMBOLAGET

TEXT OCH FOTO: Janåke Johansson