Laddar annons
Alkoholfritt | Framtiden är ljus och utan baksmälla
2 Apr, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Alkoholfritt | Framtiden är ljus och utan baksmälla

ALKOHOLFRITT. Vinlistan på restaurangen är lång. Riktigt lång. Den sträcker sig över flera sidor och där finns drycker för en hel kväll.

ALKOHOLFRITT. Som aperitif, mousserande, vitt, rosé, rött, avec till kaffet och sprit för den som sedan vill fortsätta till baren. För de i sällskapet som vill dricka gott utan alkohol är läsningen deprimerande kort. Mineralvatten med citron, någon?

Under några år nu har vi kunnat ta del av rapporter som pekar på att vi konsumerar allt mindre alkohol. Bakom minskningen står främst unga vuxna som har en annan inställning till alkohol och kulturen kring den. Man vill hellre lägga fokus på hälsa och välmående och ta bättre vara på sin tid och sina relationer. Emma Ziemann, sommelier på Wolfgang Vincafé i Göteborg och vinnare av Lily Bollinger Award håller med.

- Hälsoaspekten spelar absolut en allt större roll, både för yngre och äldre konsumenter. Man vill umgås men slippa alkoholens negativa inverkan på kroppen. Den största utmaningen nu är att göra det mer socialt accepterat att avstå alkohol. Mina gäster har ofta ett behov att förklara varför de väljer alkoholfritt och det är tråkigt att de ska behöva känna så.

Ylva Nestmark, brand director på Oddbird som utvecklar alkoholbefriade drycker pekar också på att yngre generationer har en annan syn på hållbarhet. En del tycker inte längre att det är särskilt häftigt med alkohol.

- Man vill ha kontroll över sitt liv och inte riskera att grejer man gör i berusat tillstånd blottas i sociala medier. Man vill vara närvarande och ”in it” i stället för ”out of it”.

SMAKEN FRAMFÖR ALLT ÄVEN I ALKOHOLFRITT

Trots att intresset är stort så har konsumenterna fortfarande ganska små förväntningar på utbudet. Man får kanske ett alternativ till öl och vin att välja på och många förknippar fortfarande det alkoholfria med blask eller söt druvjuice. Därför är goda smaker och hög kvalitet är A och O, men Emma Ziemann menar att många köper in en färdig produkt och nöjer sig med det.

– Det är dags att släppa sargen och sluta att bara använda färdigprodukter. Alkohol bidrar med kropp och struktur och det kan man få i alkoholfria alternativ om man lägger manken till. Våga blanda och förstärka basen av fruktjuice med exempelvis téer eller kryddor för att tillföra strävhet eller hetta. Att experimentera med temperaturer och krämiga ingredienser är ett annat sätt att skapa spännande alternativ som gör att man inte saknar alkoholen i sig.

Ylva Nestmark efterlyser lite mer kärlek när det kommer till utvecklingen av alkoholfria drycker.
– Fram till nyligen led kategorin av att många produkter inte höll tillräckligt hög kvalitet. De tas fram av större varumärken som ett alternativ snarare än en egen produkt och det läggs inte samma omsorg på hantverket. Fokus borde i stället ligga på innovation och utveckling för att ta fram de bästa smakerna.

DET NYA NORMALA UTAN PROCENT

Att försäljningen av alkoholfri öl nästan har femdubblats sedan 2014 pekar ytterligare på att man inte bör tänka på alkoholfritt som en trend längre, utan en ny standard. Även om försäljning är på uppåtgående kan man fundera på om det finns mer man kan göra för att öka intresset och skynda på utvecklingen, och därmed slippa låta sig nöjas med mineralvatten.

- Transparens och en vänlig knuff i rätt riktning, säger Ylva Nestmark. När det gäller vårt vin behöver vi visa att det inte är ett kompromissat alternativ utan en dryck som tillverkas på högkvalitativt sätt. Av utvalda druvor som befriats från alkohol. Sedan har restaurangerna ett stort ansvar i hur de presenterar alkoholfritt.

Ett hållbart värdskap, både socialt och miljömässigt, innebär att man hjälper sina gäster att göra medvetna val. Det kan man göra genom att inte särplacera alkoholbefriade drycker i menyerna utan ge dem hög dignitet, på egna meriter.

MATCHA MAT MED ALKOHOLFRITT

Emma Ziemann håller med om att framgången ligger i att se alkoholfritt som en möjlighet och inte en belastning.

– Målet med en alkoholfri dryck är att den ska smaka bra, särskilt ihop med maten. Man måste inte dricka alkoholfritt rakt igenom, men att byta ut en del i ett dryckespaket kan skapa nya smakupplevelser. Jag ser också gärna att systembolaget tog in fler alternativ, det här är ett segment som inte kan bli för stort.

En stor fördel med det alkoholfria är att man inte är helt utelämnad till systembolagets sortiment, utan kan hitta alternativ i andra butiker. Så för de som bjuder på middag hemma och som tänker bortom smaksatt vatten är det inte svårare att matcha mat med alkoholfritt än till dem med alkohol. Tänk på dryck till hela tallriken och ta fasta på de smaker som dominerar i tillbehör och tillagningsmetod.

Smaklig spis!

TEXT: Åsa Källström
FOTO: Jez Timms, Unsplash.

ALKOHOLFRITT, TILLVERKNING AV ALK. FRITT VIN OCH ANDRA DRYCKESALTERNATIV