CAVA. Torrt, ekologiskt och veganskt - två bubblande nyheter från Cava Vilarnau i Penedés, Spanien.
EKOLOGISKT. Säg Cava och tankarna går direkt till ljumma kvällar, uteserveringar och ett glas mousserande före maten. Eller kanske tänker du på Spanien och den pulserande staden Barcelona som ligger så nära Penedés. En ovanligare cava i provingen är Albert de Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño där musten har jäst på kastanjefat under 6 månader. Och visst smakar bubblorna lite bättre när de dessutom är mer hållbara, eller hur?
HÅLLBAR KVALITET
Utbudet av ekologiska viner har ökat i takt med att konsumenterna efterfrågar fler alternativ. På Cavas Vilarnau, en av de ledande mindre producenterna i Spanien, är det stigande intresset ingen nyhet, och den ekologiska inriktningen inte svaret på en trend. Här har man arbetat långsiktigt med hållbarhet i fokus och från 2016 är hela produktionen ekologiskt certifierad. Sedan 2017 är man också helt vegansk, ytterligare ett steg i hållbar riktning.
BRUT NATURE
Vinmakaren är Eva Plazas. Vädret under årgång 2016 präglades av värme och torka. Det resluterade i en liten skörd men av druvor med mer koncentrerade aromer. Vinerna är torra, det vill säga betecknas brut nature.
Provning av cava från Vilarnau
• Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2016
Producent: Vilarnau, Spanien/Penedés
229 kr • 75 cl • 11,5% • BS 50570
Det här är den första Gran Reservan man släpper under ekologisk certifiering. Bubblorna blivit små och långsamma av att ha legat på flaska i 36 månader. Det gör att man får en känsla av mindre kolsyra och en rundare smak. Rostat bröd, honung och kola bildar resonansbotten till lättare aromer som mogen persika, grillad citron och saltstänk. I glaset till vilket tillfälle du än vill fira.
• Albert de Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño 2016
Producent: Vilarnau, Spanien/Penedés
299 kr • 75 cl • 12% • BS 50583
En lite annorlunda cava. Lite mer än hälften (55%) av musten har jäst på kastanjeträfat i sex månader innan vinet buteljerats för den andra jäsningen, i flaska. Aromerna från kastanjefaten letar sig fram i både doft och smak. Persika och jästa äpplen tillsammans med nötcreme på rostat bröd och strävhet från faten ger en mer komplex smak. Den här dricker jag före maten som aptitretare eller tillsammans med ostbrickan efter middagen.
LÄS MER OM MOUSSERANDE, OLIKA STILAR - FRÅN MÅNGA URSPRUNG.
TEXT OCH FOTO: Åsa Källström