
TIGNANELLO. Antinoris BolgherivingĂ„rd â Guado Al Tasso â slog igenom stort pĂ„ mitten av 70-talet. De fick DOC-status 1984 och frĂ„n att ha fokuserat pĂ„ vita viner började man snart (frĂ„n 1994) tillverka röda viner. Egendomens rosĂ©vin, Scalabrone tillhör ett av mina favoritrosĂ©er.
SjÀlva egendomen Guado Al Tasso bestÄr av 1 000 hektar mark varav 300 hektar Àr planterade med druvstockar. Familjen Antinori köpte egendomen pÄ 1930-talet och har sedan dess utvecklat den till att bli en av deras toppegendomar. Förutom druvor odlas spannmÄl och grönsaker samt stora ytor med olivtrÀd.
Mest kÀnda vin frÄn Tenuta Guado al Tasso Àr Tignanello som Àr ett rött vin av 75% sangiovese, 20% cabernet sauvignon och 5% caberne franc. SammansÀttningen kan variera efter ÄrgÄng, senaste 2012 innehÄller hela 80% sangiovese. Det Àr hursomhelst intressant, i jÀmförelse till grannarnas cabernetdrivna supertoskanare, att sangiovese gör sÄ lysande bra ifrÄn sig som hÀr i vinet Tignanello.
En anledning Àr vingÄrdarnas lÀge som Àr nÀrmare havet och pÄ flackare yta.
LÀget Àr fullkomligt enastÄende, inte lÄngt frÄn stranden och havet. Det Àr gÄngavstÄnd och luften smakar av salt, det Àr hÀftigt och nÀr man som vinnörd Àr pÄ upptÀcktsfÀrd kan man inte lÄta bli att memorera de dÀr lilla extra, av vad det nu kan vara. Hos Tenuta Guado al Tasso Àr det utan tvekan nÀrheten till Medelhavet.
Viner, tillgÀnglig februari 2016
Tignanello 2012 (32152), 569 kr
Scalabrone Rosato 2014 (96359), 109 kr
Ej frÄn Bolgheri
Villa Antinori 2012 (2300), 149 kr. Senaste texten Àr vin-matförslag: Rött vin till oxfilet med grillad gemsallad
Tidigare recension av Anders Röttorp av Tignanello ÄrgÄng 2010, lÀser du hÀr-BÀsta röd lagringsvinerna
Foto: copy Vinbanken/Elke Jung