Äldre viner från de franska byarna Pommard och Saint-Emilion kan ibland uppföra sig riktigt lika i glaset. Det är spännande, med tanke på att deras omgivande regioner ofta beskrivs som motpoler bland frankrikes röda vinflora. Bourgogne - transparenta, intensiva och eleganta. Bordeaux - täta, strama och koncentrerade. Här är två tips på prisvärda och drickfärdiga viner från dessa grannkommuner, på var sin sida av Frankrike..
Pommard, Bourgogne:
1999 Pommard-Epenots, Domaine Mussy. 1999 är en strålande årgång i Bourgogne och kronan på 1990-talets slösaktiga radband av fina årgångar. Det går nästan inte att gå fel, vare sig du väljer en Beaujolais, Bourgogne Blanc eller Bonnes Mares. Allt är gott, men mycket kräver ännu mer tid för att visa sig från sin ljusaste sida. Generellt är vinerna från Côte de Beaune de allra mest lyckade. I Pommard hittar vi Domaine Mussy som har en historia ända tillbaka till 1650, gammalt, även när vi talar Bourgogne.
Vinerna är klassiskt strukturerade, koncentrerade och robusta. Precis som Pommard ska vara. Som väntat är denna 1999 Pommard-Epenots i slutet av den såkallade tunneln, speciellt aromatiskt. På paletten är vinet formidabelt koncentrerat och expressivt, för Pommard mer elegant än robust. Greppiga tanniner som precis har börjat mjukna och all den klass och rikedom som så många viner har begåvats med denna årgång. Vingården Epenots i norra Pommard består av Grand och Petit Epenot. Båda är klassade som Premier Cru, för tillfället den högsta klassificeringen i Pommard. Inom snar framtid är det troligt att vingårdarna Rugiens och Epenots blir omklassade som Grand Cru, men inget är klart ännu. Detta vin är lika lämpligt för källare som matbord. Stark rekommendation.
Saint-Emilion, Bordeaux:
1999 Chateau Troplong Mondot. Bordeaux 1999 hade inte samma förutsättningar till en episk årgång. Väderförhållanden var långt ifrån optimala vilket ledde till relativt låga priser som fortfarande är helt humana. Såhär 13 år senare är det tydligt att vinerna håller ojämn kvalitet bland kommuner och producenter. Kom ihåg att det framförallt var en årgång för merlot, vilken nådde höga mognadsgrader. Mer specifikt är det kommunerna Saint-Emilion och framför allt Pomerol som har en övervikt av viner som klarat sig bra genom åren. Kanske hade det vart en katastrof till årgång om det inte vore för modern teknik och hårt arbete. Chateau Troplong Mondot i nord-östra Saint-Emilion ett av de slott som hann skörda före regnen som slog ner under skörden.
Egendomen på 30 hektar är klassad som Premier Grand Cru Classé och kan när allt slår rätt komma upp i en formidabel nivå av koncentration och klass. Men allt är inte häller optimalt i glaset, det reflekteras lyckligtvis även i priset. Precis som Pommard-vinet är denna lite sluten aromatisk med en silkig och elegant frukt som drar åt det röda hållet med viss grön ton. Vinet har för detta slott en något dämpad generositet, strukturellt finns en övervikt av tannin gentemot frukt. Fortfarande ung i färg och doft, men med en osäker framtid. Kommer frukten att överleva tanninerna? De 1999:or som är goda idag kommer ifrån selekterade klasar och druvor, inte sällan har de genomgått omvänd osmos, för att ta bort en del vatten ut musten och därmed få ett mer koncentrerat vin. Egendomen har sedan länge, precis som så många andra på Bordeauxs östra strand, tagit hjälp av den resande kändiskonsulten Michel Rolland för att höja kvalitén ytterligare. Ibland kan jag tycka att det finns en litet stilistisk fingeravtryck i många av producenterna han konsultar för, men bara när de är unga. Svag rekommendation.
1999 Pommard-Epenots, Domaine Mussy 37€
När artikeln skrevs fanns det 22 flaskor kvar på Belgium Wine Watchers
1999 Chateau Troplong Mondot 54€
När artikeln skrevs fanns det 16 flaskor kvar på Belgium Wine Watchers