Några veckor före valet deklarerade den borgerliga Alliansen att de skulle komma att höja alkoholskatten vid en valseger. Man räknar med att dra in drygt en miljard kronor extra genom höjningen, bl a för att bekämpa ökande alkoholskador. Den rödgröna Alliansen ville höja skatten ännu mer – med närmare 1,5 miljarder. Nu är den borgerliga valsegern ett faktum – om ock med Sverige Demokraterna som en joker i leken.
IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt kommenterade skattehöjningen:
Det är tufft av Alliansen att stå upp för att alkoholskatten behöver höjas. Alkoholindustrin har lobbat länge för motsatsen. Om Alliansen vinner höjs alkoholskatten med 1,1 miljarder. En skattehöjning kan hjälpa till att minska de ökande alkoholskadorna.
Det har skett en stor realprissänkning på alkohol eftersom skatten inte justerats för inflation och inkomstökningar. I praktiken har alkoholskatten alltså sänkts under många år. För att kompensera för detta skulle man behöva höja alkoholskatten dubbelt så mycket, men jag tycker ändå att förslaget är värdefullt.
Alkoholskadorna har ökat stort de senaste åren och antalet missbrukare har ökat med 20 procent. En skattehöjning kan hjälpa till att minska skadeökningen. Det är väl känt att höga alkoholskatter är ett av de absolut mest effektiva sätten att minska alkoholskadorna.
Carlstedt hade också gärna sett att en regering skulle våga lyfta frågan om införselkvoterna eller öppettiderna på krogen. Alla politiker vet vad som krävs för att verkligen göra något åt alkoholproblemen. Men finns det politiska viljan? Frågade hon sig.
Sveriges Bryggeriers VD Cecilia Giertta kommenterade:
Grattis smugglare och svartspritsäljare!
Den miljarden är nästan exakt den summa som svenska staten redan idag förlorar på uteblivna skatteintäkter i gränshandelsförsäljningen - bara på ölet. En försäljning som fortsätter att öka, eftersom en öl som i Tyskland kostar 4;17 idag kostar 10:40 plus pant på Systembolaget.
Istället för att sänka de svenska punktskatterna på öl, fortsätter regeringen att tro att med höjda skatter ska svenskarna gå tillbaka och handla mer hos Systembolaget och på de svenska krogarna. Med sitt löfte om en 13-procentig höjning av skatten minskar regeringen inte bara lusten hos svenskarna att vara trogna detaljhandelsmonopolet, man ökar marknaden för all den svartspritsförsäljning och den smuggling som redan idag äger rum. Den försäljning som gör att de svenska ungdomarna inte har några som helst problem med att köpa alkohol som är starkare än den som finns i dagligvaruhandeln, dag för dag, dygnet runt. Och den försäljningen får man inte in en enda krona skatt ifrån.
- För varje öl som Systembolaget tappar till gränshandeln som den svenska skattehöjningen medför förlorar staten inte bara den 70-öring som höjningen innebär, utan 5:40 som staten idag får in på skatt och moms. Det är så man måste se det, konstaterar Cecilia Giertta.
Det är synd att regeringen väljer att gå den höjda skattens väg, istället för att våga se verkligheten som den är. Och sänka skatterna. För ungdomarnas skull, för miljöns skull och, inte minst, för de svenska jobbens skull, menar Giertta.
Sprit & Vinleverantörsföreningen, SVL kommenterade genom sin VD Erika Nylander:
Alliansens manifest skapar säkra jobb för alkoholsmugglarna.
I Alliansens jobbmanifest ingick högre skatt på vin och öl med hela 13 procent som en av punkterna. Syftet med detta är rent finansiellt för att bidra till välfärden med 1,1 miljarder. Men alliansen riskerar att bita sig själv i svansen: Höjd alkoholskatt kommer att leda till ökad gränshandel och ökad organiserad spritsmuggling. Konsekvenserna av alliansens jobbmanifest är visserligen att det skapas arbetstillfällen, men så även i gränshandeln och i den svarta sektorn. Grattis alla alkoholsmugglare och spritlangare! Era jobb kommer definitivt att vara säkra!
Alliansens förslag på höjd vin- och ölskatt är rent huvudlöst. Redan idag är skattenivån på tok för hög och gränshandeln fortsätter att öka trots att kronans kurs mot euron varit låg. Detta visar försäljningssiffror från såväl SVL som Sveriges Bryggerier. Svenskarna har redan i sitt handelsmönster visat att man inte accepterar en alltför hög alkoholskatt i relation till sina grannländer. När skillnaden är stor och det finns pengar att spara ökar gränshandeln.
Alliansens skattehöjning drabbar främst ungdomarna. Vi vet att i stort sett alla ungdomar har ett mobilnummer till en spritlangare som varken kollar ålder eller nykterhet. En kraftig ökning av skatten riskerar att inte ens att generera mer intäkter till staten. När en alltför stor andel väljer att handla utomlands tappar man skatteunderlag. De enda som tjänar på en höjd alkoholskatt är den kriminella verksamheten som tjänar grova pengar på att sälja smuggelsprit. Grattis alla alkoholsmugglare som plötsligt fått ett jobbmanifest i present!
(Källor: Alliansen, IOGT-NTO, Sveriges Bryggerier, SVL) Texten är hämtad från e-brevet Alcohol Update 6-2010. Vill du prenumerera, teckna dig här.
Exempel i siffror:
Sommarförsäljningen av svenskt öl till gränshandeln i Tyskland nådde rekordsiffror. Under juni-juli exporterades totalt 10,8 miljoner liter öl, vilket motsvarar en uppgång med 31,7 procent jämfört med samma period förra året, eller en ökning med 2,6 miljoner liter. Det visar färsk statistik som medlemmarna i Sveriges Bryggerier tagit fram. Cidern gick ner med 14,4 procent och sålde totalt i juni-juli knappt 2,5 miljoner liter, vilket ändå är mer än för två år sen.
Den svenska ölen som exporteras till gränshandeln köps i huvudsak tillbaka av svenskar som betalar kring tre kronor burken istället för runt nio kronor på Systembolaget.
De missade punktskatteintäkterna på den ökade ölförsäljningen jämfört med förra året ligger på 22,4 miljoner kronor. På den totala ölförsäljningen i gränshandeln under juni-juli missar svenska staten drygt 93 miljoner kronor i punktskatt. Med moms drygt 127 miljoner kronor.
Öl ........................Juni......................Juli......................Totalt
2010: 6.253.140; 4.535.527; 10.788.667 (+31,7 %)
2009: 4.050.229; 4.140.400; 8.190.629
Cider ..................Juni.......................Juli......................Totalt
2010: 1.307.204; 1.186.010; 2.493.214 (-14,4 %)
2009: 1.516.757; 1.397.147; 2.913.904
(Källa: Sveriges Bryggerier)