Laddar annons
28 Aug, 2010

Bordeaux, del två.

Medochalvön. Lustigt nog är den högsta punkten i Medoc en ”höjd” på 43 m ö H och den höga punkten råkar ligga i Listrac. Varför det är kul information kan man ju fråga sig men jämfört med de flesta av världens vindistrikt är denna avsaknad av höjd faktiskt unik. Vin odlas företrädesvis en bit upp, allt enligt mycket gammal tradition när människor behövde de plana jordytorna för att odla spannmål. När sedan terrängen blev mer eländig kunde vin planterades. De bästa vingårdarna i området ligger på en höjd mellan 4 till 29 m ö H.

Det flacka landskapet bjuder in vindarna från Atlanten, att Bordeaux är ett blåsigt område är väl känt. Det är på gott och ont. Under våren kan det uppstå problem när vinet blommar om vinden är kraftig vilket senare kan leda till ojämn kvalitet och mognad på druvorna. Under en växtsäsong kan vinden å andra sidan torka upp i regntunga fält och på hösten är vinden (precis som sol)  nödvändig för att skingra morgondimman i Sauternes.

På Medochalvön ser man ofta kanaler. De byggdes av holländare, syftet var att dränera marken och för samma ändamål används de än idag. Landhöjningarna är de grusåsar som bildats av det sediment som sköljt ner från Centralmassivet och Pyrenéerna. Grusåsarna drar till sig och lagrar värme. Nödvändigt för den långsamma (vad gäller mognad) cabernet sauvignondruvan. Det finns en hel del skog på Medochalvön och närmare kusten där jorden innehåller mer sand övergår den stora växtligheten till de slanka, höga tallar man så ofta kan se nära vatten.
Norr om St-Seurin, som ligger norr om St-Estephe, börjar Bas-Médoc. Idag använder man oftast enbart benämningen Medoc. Landskapet är som sagt var platt, det är ganska trist i ärlighetens namn utan några speciella kännetecken eller de intresseväckande kvaliteter som eftersöks av bland annat turister. Det ska vara cyklisterna då som självklart gillar det platta Medoc. Grus och sandig lera är den övergripande jordmånen. Vinerna blir robusta och kraftiga snarare än eleganta. Slott i trakten är Potensac, la Tour-Haut-Caussan eller la Tour-du-Haut-Moulin.

Utsökning av viner, röda, från Medoc och Bordeaux visade på ännu en märklig Systembolagsegenhet. Det fungerar inte att söka på alla kommuner/alternativt klassificering! Botten såklart. Och hur viktigt blir det inte att rätt stavning används. Nu ligger mängder av fel i stavningar, det finns årgångsluckor, fel i gruppering och vad det gäller Saint Emilion är det dessutom en blandning av distrikt och klassificering. I bästa fall kan man säga att ordningen är bristfällig, i sämsta att den är missvisande.

För den som inte känner till Vinbankens omdömen och betyg finns förklaring på hemsidan. I korthet har jag avgränsat vinerna i grupper. Prisintervallet mellan 80 till 149 kronor kallar jag för ”bättre vin”. För mig innebär alltså prisgrupperingen att vinet (80-149) ska vara ett snäpp upp från vardag och då kan jag förvänta mig mer. Krass bedömning är alltså: står smak och pris i relation till vad man får som konsument. Kalla det prisvärdhetsjämförelse.

Le Cardinal 2007 (nr 3806), Bordeaux, 41 kronor för 375 ml.
Neutral och smaklös, aningen parfymerad.
Betyg: 2
Provad: 2009-09-07

Mouton Cadet 2008 (3878), Bordeaux, 87 kronor
Medelfyllig, stram, kärnig smak av syrliga vinbär. Lätt drag av tobak och fat.
Bättre vin. Enkel, trevlig med viss typicitet. godkänd.
Betyg: 3
Provad: 2010-08-19

Château de Seguin 2009 (3958), Bordeaux Supérieur, 89 kronor
Mustig svartvinbär och lakritssmak. Fyllig med markerade fat, extraherad och eldig lakrits och mörk frukt. Otypisk bordeaux, mer modernt inriktad vinstil.
Betyg: 3-
Provad: 2010-08-19

Dourthe Barrel Select 2005 (nr 3059), Bordeaux Supérieur, 89 kronor
Lätt/medelfyllig. Stram, syrligt vinbärsnipig kärvhet, torra fatinslag m neutral helhet förutom det kärva & syrliga. Bättre vardag. Sorgligt neutral gör ingen skillnad. Välj annat alternativ.
Betyg: 2
Provad: 2007-06-18

Château de Fontenille (3661), Bordeaux, 99 kronor
Medelfyllig. Stram mörk frukt, tanninrik, örter, tobak och fat. Markerat bett i eftersmaken. Bättre vin. Trevlig bas-bordeaux i budgetprisklass.
Betyg: 3
Provad: 2009-10-15

Château de Seguin Cuvée Prestige (3570), Bordeaux Supérieur, 127 kronor
Bär, söt, parfymerad, läder. Bättre vin. Stram, kärv vinner inga pluspoäng. Kräver matsällskap.
Betyg: 3-
Provad: 2010-07-05

Château la Tour de By 2006 (nr 3083), Medoc, 145 kr (79 halvflaska)
Toppbra val budgetbordeaux. Allt på rätt plats. Helflaska . Betyg: 4.
Provad: 2009-12-14
Läderton m tendens till syrlig magsyrakänning.Halvbutelj. Betyg: 2.
Provad: 2010-06-10

Château Fourcas Dupré 2007 (nr 96745), Listrac-Medoc, 167 kronor
Ej tillgänglig för journalister vid provning. Lanserad i de tre vinkällarbutikerna den 2 augusti 2010.

Château Noaillac 2004 (nr 3359), Medoc, 236 kronor
Ej provad. Har dock provat magnumbuteljen som fanns tidigare, årgång 2000.
Betyg: 4. Bra typicitet, välgjort vin.