Laddar annons
Portvin till jul med Ulf Jansson
8 Dec, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Portvin till jul med Ulf Jansson

Portvin finns i olika stilar och hör julhelgen till för många. Välj rätt för chokladdessert, till ost, för lagring eller som en fin present.

Portvinstips. Så här sent återstår ännu att ta ett av årets viktigaste beslut: Vilken typ av portvin ska förgylla julfirandet? Ska det vara flasklagrat eller fatlagrat? Vintage, LBV eller wood port? Här kommer några portvinstips att fundera över.

Portvinstips julen 2020 - eller för att lagra

. Graham’s Late Bottled Vintage 2015 (8000), 159 kr

Graham’s hör till klassikerna bland portvinshusen och har i år passat på att fylla 200. Vinerna är fylliga och generösa och stilen bestäms av husets bästa vingård Quinta dos Malvedos högt uppe i Dourodalen.

Fruktig och utvecklad doft med blå plommon, mörka bär, fat och choklad i djupa toner. Fyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med god, i början nästan len struktur, fin syra, bra intensitet och fast slut med värme.
Betyg: 15,5 p.

. Churchill´s Late Bottled Vintage 2015 (8016), 195 kr

Bland många gamla portvinshus med ett och annat sekel på nacken sticker Churchill’s ut med att ännu inte ha fyllt 40 år. Grundat så sent som 1981 har man redan skaffat sig ett gott renommé. Vinerna har fin fruktighet och är lite stramare och elegantare i stilen.

Öppen, fruktig och utvecklad doft med blåbär, slånbär, blå plommon, körsbär, fat och choklad. Drygt medelfyllig, fint fruktig och utvecklad smak med söt inledning, komplext mittparti med täta tanniner och fin syra med spänst, utmärkt längd och fast slut med värme och mineral. Mycket uttrycksfullt. Traditionell LBV så här kan uppkomma en depot vid lagring.
Betyg: 16 p.

. Fonseca Guimaraens Vintage 2008 (8418), 339 kr

För många är vintage den högsta nivån av portvin och vinerna görs bara de år vinhusen tycker man har extra bra kvalitet på druvorna. Vinet buteljeras redan efter 2-3 år på fat och får sen sin mognad på flaska likt ett rödvin.

Öppen, fint mognad och komplex doft med inslag av plommon, blåbär, slånbär, mineral, choklad och läder. Rätt fyllig smak med rikt fruktig och avrundad attack, utvecklat och komplext mittparti med goda, infattade tanniner, bra syra, rejäl längd och stadigt slut med både frukt, mineral och fin sötma. God nu säkert ett 6-8 år till.
Betyg: 17 p.

. Kopke Vintage 2016 (90271), 399 kr

Grundat 1636 av en tysk vinhandlare hör firma Kopke till de äldsta i branschen. Sedan länge är man dock i portugisisk ägo och främst kända för sina riktigt gamla tawnies. Vintagevinerna går inte heller av för hackor.

Öppen, smått utvecklad doft med plommon, mogna röda och mörka bär, fat, choklad och lite mineral. Drygt medelfyllig, söt, rik och generös smak med avrundad början, lite torra tanniner och fin syra i strukturen, utmärkt längd med sammansatta aromer och något spretig avslutning med påtaglig alkoholvärme. Lagras 8-12 år.
Betyg: 16,5 p.

. Fonseca Vintage Port 2017 (92182), 899 kr

Fonsecas viner har en rik och koncentrerad fruktighet som får dem att framstå som unga en bra bit upp i åren. 2017 är en av de allra bästa årgångarna på ett par decennier och lär bli en klassiker.

Ung, fruktig och ännu rätt outvecklad doft med inslag av plommon, slånbär, blåbär, mörka körsbär, ek och mineral. Fyllig, söt, generöst fruktig smak med stor kropp, inlindade tanniner, fin syra, rejäl längd och fast slut med alkoholvärme. Lagras 15-30 år.
Betyg: 18 p.

. Taylor’s Vintage Port 2017 (92777), 899 kr

Taylor’s är många portvinsvänners favorit. Här förenas kraft och elegans, generös fruktighet och stram struktur. Så är vinerna också mycket lagringsdugliga.

Djup, ung, fruktig doft med blå plommon, katrinplommon, russin, mörka bär, fat och lite mineral. Fyllig, söt, bred, rik och stadig smak med påtaglig tanninstruktur, stor kropp, fint integrerad syra, rejäl längd och stöddig, alkoholrik avslutning. Kraftfullt och komplext vin att lagra 15-30 år.
Betyg: 19 p.

. Taylor’s Vintage Port 2011(95276), 449 kr för 375 ml

Trevligt utvecklad doft med blå plommon, slånbär, blåbär, mörka körsbär, apelsin, fat och mineral i djupa toner. Fyllig, söt, rik, fruktig smak med stora, mogna tanniner, generös kropp, bra syra, rejäl längd med komplexa aromer och varm, ombonad avslutning. Smakar bra nu men kan lugnt lagras ett tiotal år till.
Betyg: 18 p.

. Quinta de Vargellas Vintage Port 2001(92260), 279 kr för 375 ml

En single quinta vintage, dvs. ett vingårdsvin till skillnad från portvinshusens traditionella blandningar av viner från olika gårdar. Quintan ligger högt upp i Dourodalen, ägs av Taylor’s och har anseende som vinhusets bästa.

Mogen bouquet med plommon, russin, mörka bär, fat, choklad och mineral bland tonerna. Fyllig, söt, rik och ganska sträv smak med god kropp, komplexa aromer med hög intensitet, utmärkt längd och eldig avslutning. Extrapoäng för mognadskaraktären.
Betyg: 17 p.

. Dow’s 10 Year Old Tawny Port (8396), 229 kr

Mer ambitiösa tawnyviner betecknas efter ålder: 10, 20, 30 och 40+ Years Old Tawny och med stigande ålder accentueras fatkaraktären samtidigt som intensiteten i doft och smak ökar. Antalet år anger vinets medelålder.

Utvecklad och nyanserad doft med plommon, körsbär, skogsbär, fat och choklad. Medelfyllig, söt, rik, utvecklad och komplex smak med fatig strävhet, bra syra, ordentlig längd med nyanserade toner och varm avslutning.
Betyg: 15 p.

. Fonseca 20 Year Old Tawny Port (92017), 479 kr

Efter 20 år på fat har vinet fått en uttalad tawnykaraktär. Under fatlagringen förloras 3 % av volymen per år. Därmed förtätas vinet och vinner i intensitet och djup.

Stor doft med fatkaraktär och inslag av vanilj, lite kryddor, torkad frukt, russin, choklad, läder och apelsin. Drygt medelfyllig, rik, söt, smak med god attack, komplex mitt med ordentlig längd, slipade tanniner, bra syra och lång, varm avslutning med lätt sälta. Mycket uttrycksfullt.
Betyg: 17 p.

. Kopke Colheita 1966 (98036), 799 kr för 375 ml

Colheita betyder “skörd” på portugisiska och det är också benämningen på årgångsbetecknade tawnies. Vintypen är huset Kopkes starka sida med många gamla godbitar i lagret.

Djup och komplex bouquet med fat, vanilj och andra kryddor, plommon, torkad frukt, apelsin och ljus choklad. Drygt medelfyllig, söt, rik och len smak med god kropp, hög intensitet med komplexa aromer, integrerad syra och lång, varm avslutning.
Betyg: 18 p.

Skribent: Ulf Jansson
Bild: Dourodalen

Fler portvinstips

Nyfiken på PORTVINSTÅ - vad är det och varför
Portviner i ordinarie sortiment, fler portvinstips 2020

Tidigare års portvinsartiklar av Ulf Jansson: Portvin 2019  och vintage port med lång lagringshorisont - publicerad 2018.

Portvin i mat, Portvinsgryta

Om Ulf Jansson

Munskänkarnas utsände skribent att prova och bedöma vinerna på Systembolaget. Hans recensionerna publiceras i medlemstidningen Munskänken, med vinjournalen.

Munskänkarnas vinbedömningar
19-20 - exceptionellt bra
15-17,5 - högklassigt vin
12-14,5 - bra till mycket bra vin
9-11,5 - medelbra vin
6-8,5 - enkelt vin