Laddar annons
Bordeauxrapport 2017 av Johan Magnusson
6 May, 2018

Bordeauxrapport 2017 av Johan Magnusson

Bordeaux 2017 är en lättare årgång som kommer att mogna tidigare än 2015 och 2016. Årgången påverkades av de förödande frostnätterna i slutet av april och överlag är volymen 40 procent mindre än ett normalår – vingårdar med högt och fritt läge klarade sig, andra fick ingen skörd alls!

De största röda vinerna kommer generellt från norra Médoc-halvön men det går att hitta guldkorn också från andra delar. Och trots mindre volymer förväntar sig marknaden en prisnedgång om 10–20 procent jämfört med föregående år!

Om primörveckan i Bordeaux

Så är då ytterligare en primörvecka i Bordeaux till ända och tänk så tråkigt det skulle bli utan årgångsvariationer. Ingen årgång är den andra lik – vilket med emfas besannades i årgång 2017. Men mer om det senare.

Årets primörvecka var lika populär som tidigare år – lika många vinhandlare och skribenter hade letat sig till Bordeaux som tidigare år och i runda slängar innebär det omkring 5 000 personer. Då blir det trångt på hotellen men det berörde inte mig tack och lov – jag vill så här i inledningen tacka Unions des Grand Crus för ett som alltid högklassigt arrangemang men också för möjligheten att bo på vinegendomarna under provningsperioden.

Du som läser denna rapport nu har säkert läst andra omdömen redan – det verkar gå prestige i att fälla och publicera sina omdömen så tidigt som möjligt men det är inte min cup of tea. Lite reflektion och distans skadar inte men så har jag inte heller pressen på mig att sälja lösnummer – eller klick – den enda dead-line jag ser framför mig är att publicera denna årgångsrapport med inköpsrekommendationer innan vinerna släpps från slotten. Försäljningen har inte riktigt kommit igång ännu – av de stora rödvinerna är det bara Palmer och Haut-Batailley som kommit ut vid sidan av ett antal av Sauternes-vinerna. Men snart drar försäljningen igång (från fredag 4 maj och fram).

Jag har också en känsla av att alla dessa tidiga provningspubliceringar och omdömen har en tendens att bli för positiva. Robert Parker har personligen lagt av att provsmaka och sedan dess har hans guide och noteringar (det är andra som provar i hans namn) förlorat sin glans.

Personligen tycker jag det är spännande att det inte finns någon tydlig ledstjärna som dominerar så som Robert Parker gjorde på sin tid. Det finns utrymme för fler intryck och fler synpunkter – men med tendens att omdömena överlag tenderar att bli för onyanserade. Det är som att alla vill tävla om vinslottens och marknadens gunst, att vara den man blir refererad till. Visst är det kul att James Suckling och Winespectator är på plats tidigare än många andra – och sedan kablar ut omdömen. Det väcker nyfikenhet och slår an en ton av förväntan.

Min enkla analys av Parkers minskade genomslagskraft är att jag tror vinerna i sin stil kommer att bli mer förfinade och mer komplexa då producenternas idéer och visioner om vad man vill producera får ta större plats. Parker har haft sin period och han gjorde det fantastiskt men nu är det nya tider och det är tid till förändring. Frågan är snarare när man kommer att avtäcka statyn (för den måste väl komma?) av Robert Parker i Bordeaux – en så stor betydelse som han haft för vindistriktet förtjänar att premieras.

Årets provning arrangerades i Hangar 14 utmed klassiska Quai des Chartrons inne i Bordeaux, denna plats där faten med vin förr rullades ut från negocianternas kontor vid kajen till de väntande skeppen. Platsen kallas Port de la Lune – Månkajen – efter sin halvmåneformade form.

Kan tillägga att staden Bordeaux alltmer blir ett utflyktsmål som förtjänar uppmärksamhet. Åk hit och njut av transformeringen staden genomgår! Bilismen stävjas och gågatorna blir fler, ytor öppnas upp för människor att vistas i och närheten till Garonne (floden) blir mer påtaglig. Snabbtåget från Paris är igång och man tar sig mellan städerna på två timmar med den kortaste restiden – det innebär ökad pendling och turism. Restauranglivet har aldrig varit så rikt som nu. Inflyttningen ökar snabbt och priser på bostäder stiger.

Provningsomständigheterna var fina under primörveckan med god organisation kring upphällning, service och vinernas temperatur. Och inte minst med den fina utsikten över Garonne. Men det är ett styvt arbete ska ni veta – dessa provningar pågår under förmiddagarna medan eftermiddagarna ägnas åt att med bil ta sig runt till de alltfler slott som vill att man ska prova deras viner på plats. Det är också anledningen till att jag inte har med fler provningsanteckningar och poäng i min redogörelse, det fanns helt enkelt inte tid att åka runt.

Bordeaux årgång 2017

2017 är en lättare årgång än de två föregående. 2017 är inte heller någon stor årgång men vinerna är välsmakande. Den kommer mogna tidigare och bli tillgänglig för konsumtionen tidigare. Det är på inga sätt en dålig årgång – men man får välja det man köper (så är det alltid). 2017 är markerad av de förödande frostnätterna i april, tänk att några timmars frost kan få så stora konsekvenser som att vissa inte får något vin överhuvudtaget.  Stackars Ch. de Fieuzal i hjärtat av Pessac-Léognan, de fick, för andra året i rad, ingen produktion alls. Och Ch. Climens i Barsac som också står utan vin 2017. På vissa egendomar gick man man ur huse för att elda det man kunde bland vinrankorna för att sprida lite värme i syfte att rädda rankorna. På Ch. Pétrus tände man över 10 000 värmeljus – det måste ha varit en syn.

Risken med generellt lättare årgångar är att de betecknas som dåliga vilket är olyckligt – charmen med årgångsvariationer är ju att ingen årgång är den andra lik. Här finns det utrymme för individualitet och identitet. Men visst – den som förväntar sig en spekulationsårgång med lång lagringspotential får hoppa över 2017.

Dagens teknik medför att det numera aldrig produceras en dålig årgång såsom det gjordes förr. Hade det varit för 30 år sedan så är det klart att 2017 hade varit av en annan och av betydligt lägre kvalitet.

Så – läs gärna redovisningen över årgångens karakteristik som publicerats av oenologiska fakulteten vid Universitetet i Bordeaux. Den är fritt översatt av undertecknad och går därför säkert att ha synpunkter på, men i texten finns många intressanta förklaringar till varför vinerna är som de är och vilka effekter vädret haft på slutresultatet.

Hur blir priserna på bordeauxvinerna 2017

Primörförsäljningen har inte kommit igång på riktigt än så länge förutom för de enklare vinerna och de flesta slott i Sauternes. Av högdjuren har Palmer i Margaux och Haut-Batailley i Pauillac släppt sina priser men det är allt. Det blir som vanligt månaden maj som blir den mest aktiva – så var beredd!

Troligen går priserna ner 10–20 preocent, allt annat skulle vara en överraskning – och det tackar vi köpare för. Men det är klart, hade inte volymerna blivit lidande av frosten, så hade säkert priserna gått ner ännu mer.

Den underliggande ekonomin runt om i världen är fortfarande stark och vin tillhör de realtillgångar som fått uppmärksamhet som ett tillgångsslag. Trenden där marginalerna hos vinhandlarna minskar medan de ökar hos slottsägarna fortsätter men till skillnad från 2015 och 2016 kommer man nog från slottsägarhåll att sälja så mycket vin man kan genom primörkampanjen i år. I de långlagringsdugliga årgångarna får de som har råd, bättre avkastning av att ligga på lager för att sälja vinerna till högre priser i ett senare skede.

Själv kommer jag att köpa 2017 men kanske inte i samma volymer som 2015 och 2016 utan mer för att låta årgången ta sin naturliga plats i en diversifierad källare. Det är roligt att servera olika årgångar tillsammans och tala om årgångarnas olika karaktär. Jag kommer att välja de sorter jag alltid väljer – uppblandat med några fynd från egendomar jag vanligtvis inte brukar följa.

Min källare växer för varje årgång men den är fortfarande ung. Frågan om när man ska dricka dessa viner är ständigt närvarande men inte i fokus. Vinkällaren spelar en större roll än just bara den drickmässiga. Den bär på historia och den bär på förändringar, den är en tidsmarkör och den bär på förhoppningar om framtida middagar i goda vänners lag. Jag köper inte utifrån en ekonomisk synvinkel dessutom finns möjligheten att få volymerna jag köper buteljerade i de flaskstorlekar jag vill – något som är svårt att få när flaskorna är buteljerade. Stora flaskor för tillfällen med många gäster och mindre flaskor när det är hustrun och jag kring bordet. Vi tenderar mer och mer att öppna flaskor av en högre kvalitet men i mindre volymer, något jag tror vi inte är ensamma om.

Topplistan Bordeaux 2017

Här kommer listan med de bästa köpen i min smak. Det är min short-list över favoriterna just nu utifrån ett kvalitetsmässigt perspektiv (de mest prestigefulla vinerna borträknade – de spelar i en egen liga med en egen prissättning). Men glöm inte bort charmen med att köpa dina egna favoriter – om de nu inte finns med i min egen lista. Det är ju mycket det som det handlar om: har man en egen smak så är det den som måste få styra.

St-Estèphe 2017

2017 Ch. Haut-Marbuzet
2017 Ch. Calon-Ségur
2017 Ch. Lafon-Rochet
2017 Ch. Montrose

Pauillac 2017

2017 Ch. Haut-Bages Libéral
2017 Ch. Haut-Batailley
2017 Ch. Lynch-Bages
2017 Ch. Pichon-Baron
2017 Ch. Pichon-Longueville Comtesse de Lalande
2017 Ch. Pontet-Canet

Saint-Julien 2017

2017 Ch. Beychevelle
2017 Ch. Gruaud Larose
2017 Ch. Léoville-Barton
2017 Ch. Talbot

Margaux 2017

2017 Ch. Brane-Cantenac
2017 Ch. Desmirail
2017 Ch. Durfort-Vivens
2017 Ch. Giscours
2017 Ch. Kirwan
2017 Ch. Prieuré-Lichine
2017 Ch. Rauzan-Ségla

Haut-Médoc 2017

2017 Ch. La Lagune

Pessac-Léognan 2017

2017 Ch. Haut Bailly
2016 Ch. Smith Haut Lafitte Rouge

Saint-Emilion 2017

2017 Ch. Clos Fourtet
2017 Ch. La Couspaude
2017 Ch. La Dominique
2017 Ch. Trotte-Vieille

Pomerol 2017

2017 Ch. Certan de May
2017 Ch. Clinet
2017 Ch. Gazin
2017 Ch. La Fleur–Pétrus
2017 Ch. Latour à Pomerol
2017 Ch. Rouget
2017 Ch. Trotanoy

Fronsac 2017

2017 Ch. Dalem
2017 Ch. de La Rivière
2017 Ch. La Vieille Curé

Sauternes och Barsac 2017

2017 Ch. Coutet
2017 Ch. Doisy-Védrines
2017 Ch. de Fargues
2017 Ch. de Rayne-Vigneau

Vill du läsa fler tankar och provningsnoteringar kan följande rekommenderas:

Decanter, Jancis Robinson WineSpectator och James Molesworth, James Suckling: , The Wine Advocate och Lisa Perrotti-Brown:

Tidigare Bordeauxrapporter av Johan Magnusson: 2014 och 2015 

Bordeauxrapport 2017 av Johan Magnusson

Médochalvön 2017

St Estèphe

AOC St-Estèphe
Läge: Saint-Estèphe
Jordmån: grus, sand och lera
Yta: 1 200 hektar (3 000 acres)
Antal egendomar: 155
Produktion: 9 miljoner flaskor
5 Grands Crus Classés

En djup bädd av grus breder ut sig under ytskikten som ofta består av sand. Vanligen finner man en större andel merlot här än någon annanstans i Médoc – på sina ställen uppemot 40 %. Saint Estèphe har endast fem slott är klassificerade som grand cru classé. Andra viner som uppnår samma kvalitet som de lägst klassificerade är Haut-Marbuzet, Lilian-Ladouys, Meyney, de Marbuzet, Les Ormes de Pez, Phélan–Ségur och de Pez. Vinerna från St Estéphe har en utpräglad fräschör i denna årgång som man kanske saknar i de övriga appellationerna – det finns en livfullhet som är mycket attraktiv.

2017 Ch. Cos Labory
Mörk, dov och återhållsam doft och smak med fin fräschör. Läckert sammansatt. Tillgänglig.
92–94 poäng

2017 Ch. Lafon-Rochet
Stram, fyllig och bred med mjuk tillgänglig mörk frukt men också stadga. Tydliga svarta vinbär. Påtagliga tanniner.
93–94 poäng

2017 Ch. Ormes de Pez
Frisk, stram och välbyggd med mörk frukt som har stadga. Fin frisk eftersmak.
92–94 poäng

2017 La Dame de Montrose, 2ème vin du Ch. Montrose
Lätt, fin struktur med mjuk saftighet i mager och slank stil. Lätt, fin och balanserad eftersmak.
91–92 poäng

2017 Ch. Montrose
Välmatad med mycket struktur. Tjock, viskös, vacker och frisk.
95–96 poäng

2017 Ch. de Pez
Välmatad, stram och sträv med tanninrik ung mörk fruktighet. Välbyggd med lång eftersmak.
92–94 poäng

2017 Ch. Phélan Ségur
Rik, stor och välbyggd med förförisk mörk fruktighet. Tuggbar och tjock med fin längd av tuggbara tanniner. Bra där!
92–94 poäng

2017 Ch. Tronquoy-Lalande
Bärig, frisk och lättsam med mycket fräschör.
91–93 poäng

Pauillac

AOC Pauillac
Läge: Pauillac m fl
Jordmån: Grus och sand
Yta: 1 100 hektar (2 700 acres)
Antal egendomar: 115
Produktion: 8,5 miljoner flaskor
18 Grands Crus Classés

Pauillac har fått sitt storslagna rykte från de tre cruerna i första klass: Lafite, Mouton och Latour. Det är från Pauillac de mest kraftfulla och typiska vinerna kommer, dominerade av sin cabernet sauvignon-frukt med tydliga inslag av mörk frukt som svarta vinbär, såväl i doft som i smak. En klassisk Pauillac är kraftfull och elegant på samma gång, och mår bra av lagring – gärna i minst tio år för att komma till sin rätt. Cabernet sauvignon får en läcker stallig doft med sötma med åren och den unga och sträva smaken rundas av och blir sammetslen. De sträva tanninerna transformeras med tiden till sötma och även de år som anses vara mellanår når detta stadium. Årgång 2017 innehåller överlag en sammetslen attraktiv och läcker frukt som är mjuk och väldigt len. Kan man uppleva att det saknas syra i vissa viner? Ja, kanske men det är ett svårbedömt stadium som vinerna befinner sig i också.

2017 Ch. d’Armailhaq
Rik fin frukt med len struktur, mörka söta toner av svarta vinbär och björnbär. Välbyggd med fint integrerade tanniner.
93–95 poäng

2017 Ch. Batailley
Bläckig, mörk och rik frukt med stramhet och välbyggd struktur. Läckert. Len rikedom.
93–95 poäng

2017 Ch. Clerc-Milon
Mjuk, lätt och mogen, saftig med sammetslent – lite uttunnande – avslut. Medelfyllig.
91–93 poäng

2017 Ch. Croizet-Bages
Mjuk, rik och mogen men lite tunn i mellanregistret. Bläckiga och josiga toner.
91–93 poäng

2017 Ch. Duhart-Milon
Frisk, elegant och fluffig frukt och tät av mineral. Elegant fin bärighet, viskös och balanserad.
92–94 poäng

2017 Ch. Fonbadet, Pauillac
Fin frisk Pauillac med mineralitet och frisk mörkröd frukt.
88–90 poäng

2017 Ch. Grand-Puy Ducasse
Stram, sträv och medelfyllig med uppenbar mogen och len frukt. Tunn i mellanregistret med josiga anslag.
90–92 poäng

2017 Ch. Haut-Bages Libéral
Stor, mjuk och rik fruktighet, frisk och bra sammansatt med finfin längd, läcker balans.
92–94 poäng

2017 Ch. Lafite Rothschild
Stor, tjock och len fruktighet med fantastisk balans. Rik, läcker och sammansatt. Lång eftersmak.
97–99 poäng

2017 Ch. Lynch-Bages
Mogen, len och rik stor mörk fruktighet, läckert anslag med attraktiv fräschör. Fina tuggbara tjock tanniner i balans med frukten som säkert kommer att hålla hela vägen ut.
93–95 poäng

2017 Ch. Lynch Moussas
Mjuk, len och rund mörk fruktighet, väldigt mjuk med avsaknad av lite syra? Finstämd i en mindre kostym.
91–93 poäng

2017 Ch. Mouton Rothschild
Tät, bred och stram sträv smak med ren fin mörk fruktighet. Lättare än både 2015 och 2016 men i alla stycken har den en fin balans.
95–97 poäng

2017 Ch. Pibran
Mjuk, rik och lättsam med fin, bärig fruktighet.
91–93 poäng

2017 Ch. Pichon-Longueville Comtesse de Lalande
Läcker, stor sammetslen mörk fruktrikedom. Elegant och balanserad med finfin struktur. Som en balettdansös.
93–95 poäng

2017 Ch. Pichon-Baron
Rikt, stort och kraftfullt men i en slankare kostym än tidigare årgångar. Rik och fyllig med fin längd.
94–96 poäng

Guldet finns i Pauillac – magisk regnbåge i Pauillac om kvällen den 13 april 2018. Foto: Johan Magnusson.

2017 Ch. Pontet-Canet
Frisk och tuggbar med silkeslena tanniner, stram med inslag av svarta vinbär, ren och mager i en klassisk och balanserad stil.
94–96 poäng

Alfred Tesseron på Pontet-Canet har all anledning att vara nöjd över sin 2017. Foto: Johan Magnusson den 12 april 2018.

2017 Carruades de Lafite, 2ème vin du Ch. Lafite Rothschild
Lätt, mjuk och frisk med viss tyngd, mjuk och tillgänglig, elegant och lång.
93–95 poäng

2017 Les Tourelles de Pichon-Baron
Klassisk, frisk, fräsch och saftig mörk fruktighet. Mycket bra struktur och mycket bra längd.
93–95 poäng

2017 Les Griffons de Pichon-Baron, 2ème vin du Ch. Pichon–Baron
Härlig rikedom med smakrik och len fruktighet.
92–94 poäng

2017 Le Petit Mouton de Mouton Rotschild, 2ème vin du Ch. Mouton Rothschild
Ren och läcker doft och smak med frisk frukt och frisk eftersmak. I en lättare stil.
92–94 poäng

2017 Aile d’Argent, vitt vin från Ch. Mouton Rothschild
Aromatisk, frisk och fruktig doft och smak med fetma och tydliga inslag av Sauvignon Blanc.
92–94 poäng

Saint Julien

Läge: Saint Julien, Beychevelle
Jordmån: Grus
Yta: 900 hektar (2 200 acres)
Antal egendomar: 26
Produktion: 6,5 miljoner flaskor
11 Grands Crus Classés

Kommunen Saint Julien har elva klassade slott varav inget i första eller femte cru. Appellationen är känd för sina eleganta men ändå kraftfulla viner. Jordmånen består av mer lera än i Margaux och det är en ganska stor skillnad mellan grusjordarna nära Gironde och lerjordarna i inlandet, där viner från den senare är mer fylliga och köttiga i sin stil. Appellationen producerar återigen fina viner som i flera fall matchar de tidigare årgångarna. Egendomarna med de bästa lägena drabbades knappt (eller inget) av frosten utan kunde gå p´å full styrka.

2017 Ch. Beychevelle
Rik, ren och attraktiv doft och smak med inlindad frukt och bra fräschör. Läcker mogen frukt. Mjuk och rik med fin längd. En storlek mindre.
93–94 poäng

2017 Ch. Branaire-Ducru
Mjuk, rik och saftig med josiga inslag. Lätt och behaglig med längd.
92–94 poäng

2017 Ch. Gloria
Tät, mjuk och rik fyllighet med behagligt rund fruktighet, lätt och angenäm. Silkeslen och välbalanserad.
92–93 poäng

2017 Ch. Gruaud Larose
Härlig smakrikedom med mycket av allt. Välbyggd med kraft och bra längd.
93–95 poäng

2017 Ch. Lagrange
Välbyggd fin doft och smak med rik och len homogen frukt. Fint byggd med bra frukt.
92–93 poäng

2017 Ch. Langoa Barton
Mjuk, rik och angenäm med sammetslen mogen frukt. Elegant smakrikedom och bra längd. En storlek mindre än förra året.
92–94 poäng

2017 Ch. Léoville Barton
Härlig doft- och smakrikedom, vacker len och rik frukt, fin fräschör och fin längd. Dov och rik.
93–95 poäng

2017 Ch. Saint-Pierre
Tät fin fruktirikedom, mörk frukt, fin fräschör, bra balans och läcker längd. Strama tanniner bakefter. Fint byggd!
92–94 poäng

2017 Ch. Talbot
Stram, kraftig och välbyggd med dov mörk frukt som är gömd bakom den täta tanninstrukturen. Finns mineralitet i eftersmaken. Elegant. Kraftig jämfört med de andra men räcker frukten?
93–94 poäng

Margaux

AOC Margaux
Läge: Margaux, Arsac, Cantenac, Labarde och Soussans
Jordmån: grus
Yta: 1 300 hektar (3 200 acres)
Antal egendomar: 80
Produktion: 9,5 miljoner flaskor
18 Grands Crus Classés

Margaux är den enda kommun-appellationen på Médoc-halvön vars viner inte enbart behöver komma från kommunen Margaux. Även viner från kommunerna Soussans, Labarde och Cantenac får kallas Margaux liksom den största delen av vinerna från Arsac. Vinerna i årgång 2017 är sammetslena och mjuk fruktiga med en struktur som håller hela vägen ut. De är medelfylliga, behagliga och friska.

2017 Ch. Brane-Cantenac
Rik, välmatad och underbar i sin komposition med mörk, frisk ren fruktighet i mycket fin balans. Lite lättare än 2015 och 2016. Fin eftersmak.
93–94 poäng

2017 Ch. Cantenac-Brown
Mjuk, rik och välgjord med sin balanserad, friska och rika frukt. Mjuk rondör och fin längd.
92–94 poäng

2017 Ch. Dauzac
Lätt, mjuk och len med sammetslen framtoning, mycket behaglig med stram eftersmak, tanniner som nästan torkar ut.
91–93 poäng

2017 Ch. Desmirail
Len rik smakrikedom, mjuk mogen och finfin frukt. Lätt och tillgänglig med mjuk längd.
91–93 poäng

2017 Ch. Durfort-Vivens
Samma lena och mjuka doft- och smakrikedom som alla de andra vinerna från Margaux, silkeslena tanniner med fin komplexitet. Energisk.
92–94 poäng

2017 Ch. Ferrière
Stram och frisk men ändå tät mörk frukt, fin ryggrad med attraktiv längd med mjuk mörk frukt som av söta björnbär och plommon. Fin eftersmak.
92–94 poäng

2017 Ch. Giscours
Välbyggd och frisk med mogen fruktighet. Härlig längd och bra struktur. I en lättare kostym än tidigare år. Och med lenare och mjukare frukt.
92–94 poäng

2017 Ch. Kirwan
Finfin struktur med en mogen och stram mörk fruktighet. Rik och fyllig med mycket av allt. Alldeles utmärkt.
93–95 poäng

2017 Ch. Labegorce
Frisk, stram och fräsch mörkt fruktig doft och smak i medelfyllig kostym. Påtagligt frisk. Lång fräsch eftersmak. Medelfyllig och lite lättare i stilen.
92–94 poäng
2017 Ch. Lascombes
Tät och rik fruktighet med jämförelsevis mycket tannin mot andra viner i den här årgången. Extraherade anslag. Fruktigheten döljs just i detta nu av den rika tanninstrukturen. Präglad av sin ek.
91–93 poäng

2017 Ch. Malescot Saint-Exupéry
Öppen fruktig doft med josig, och lite spretig, frukt. Mjuk och lätt och medelfyllig.
90–92 poäng

2017 Ch. Margaux
Vinet är mycket fint med en ren mörkt fruktig finess, fräschör och struktur som förför. Finstämd med lång eftersmak. Vinet består av 89% cabernet sauvignon, 8% merlot, 2% cabernet franc och 1% petit verdot.
97–99 poäng

2017 Ch. Marquis de Terme
Mjuk, rik och fin doft och smak med mycket av det mesta. Läcker mogen attraktiv frukt och fin struktur. Lång eftersmak med tuggbar frukt.
93–94 poäng

2017 Ch. Monbrison
Mjuk, tillgänglig, mogen och rund rik mörk frukt, läckert sammansatt och balanserad. Fin!
92–94 poäng

2017 Ch. Palmer
Underbar finess och balans med sin vackra mörka och rika frukt som dröjer sig kvar i en elegant eftersmak.
97–99 poäng

2017 Ch. Prieuré-Lichine
Saftig öppen doft och smak av röd frukt såsom hallon, massiv tanninstruktur med fräschör – om än skuren i en mindre och slankare kostym. Balanserad och läcker.
93–94 poäng

2017 Ch. Rauzan Gassies
Läcker, mjuk och rik välmatad fruktig doft och smak med fin längd och grace. Mycket av allt. Fin lång eftersmak.
92–94 poäng

2017 Ch. Rauzan-Ségla
Rik, lätt, mjuk och len med perfekt mogen frukt, sammetslen och fin med attraktiv längd i sammetslen stil. Bra!
93–94 poäng

2017 Ch. Siran
Mogen fin mörkt fruktig doft och smak i en lite lättare stil. Mogen och len försiktig eftersmak.
91–93 poäng

2017 Ch. du Tertre
Dov, återhållsam och tät doft med josiga och lite spretiga anslag. Mineral och järn. Välbyggd med aning kraftigare frukt än de andra. Attraktiv mogen frukt.
92–94 poäng

2017 Alter Ego de Ch. Palmer
Mjuk, tillgänglig och fin doft och smak med en läcker tanninstruktur, finstämd och bra.
92–94 poäng

2017 Pavillon Rouge du Château Margaux
Mjuk, tillgänglig och fin doft och smak i en lättare stil.
92–94 poäng

2017 Pavillon Blanc du Château Margaux
Fet, rik och fin smak med elegans och struktur. Lång eftersmak.
94–96 poäng

Listrac-Médoc 2017

AOC Listrac
Läge: Listrac-Medoc
Jordmån: Kalkhaltiga jordar
Yta: 700 hektar (1 700 acres)
Antal egendomar: 90
Produktion: 5 miljoner flaskor

Vinerna från Listrac är vanligtvis magra, slanka och klassiska där man tillsammans med grannen Moulis skiljer sig markant från de andra fyra kommunappellationerna på Médoc-halvön. Appellationen ligger i Médochalvöns inland på en platå, precis granne med Moulis. Den är känd för att producera hårda, torra, tämligen strama och ganska charmlösa viner. Stilen ändrades på 1980-talet då vinerna fick mer frukt och lockelse. 700 hektar odlad vinmark finns här och de stora nyplanteringarna genomfördes mellan 1972 och 1986 då arealen ökade 45 %. Här finns inga grand cru classées men väl 20 cru bourgeois-egendomar. Majoriteten av de planterade druvsorterna är cabernet sauvignon. Därefter kommer merlot. Listrac-vinerna kan åldras med behag, då de friska tanninerna med tiden rundas av och utvecklar sötma.

2017 Ch. Clarke
Frisk, saftig, öppen och druvig doft och smak med just saftig mörk fruktighet. Medelfyllig och lätt i sin stil.
88–90 poäng

2017 Ch. Fonreaud
Lätt, frisk och tunn medelfyllig fruktighet. Mjuk och behaglig.
86–88 poäng

2017 Ch. Fourcas-Dupré
Frisk, lättsam och mjuk saftig doft och smak. Fin stramhet bakefter men överlag mjuk – och i balans.
86–88 poäng

2017 Ch. Fourcas-Hosten
Dov, bred och jämförelsevis fyllig med josig, lite rå fruktighet. Mineral, blod och järn. Fin.
88–90 poäng

Primörprovningarna i regi av UGCB på Hangar 14 vid Quai des Chartrons i Bordeaux – alltid lika välorganiserade. I år fick undertecknad sällskap av svenska vinskribenter för första gången sedan slutet av 1990-talet: Mikael Mölstad från SvD och Mats Sterneby från Munskänken. Foto: Johan Magnusson 10 april 2018

Moulis-en-Médoc

AOC Moulis-en-Médoc
Läge: Moulis en Medoc
Jordmån: grus och kalkhaltig lera
Yta: 550 hektar (1 300 acres)
Antal egendomar: 42
Produktion: 4,2 miljoner flaskor

Tillsammans med Listrac är Moulis en av de mest undervärderade appellationerna på Médoc-halvön där Moulis är den mest välkända även om den är mindre till ytan. Det är den minsta kommunappellationen av alla på Médoc-halvön, och även om vingårdsarealen ökat de sista 20 åren är det fortfarande bara 550 hektar som är planterade. Vingårdarna ligger nordväst om Margaux, alldeles intill Arcins. Man hittar fler och bättre cru bourgeois här än i Listrac, och namn som Chasse-Spleen, Maucaillou och Poujeaux klingar välbekant. Normalt är vinerna kraftfulla och rika med mycket frukt och finess. Som unga är de mer runda och tillgängliga än vinerna i Listrac.

2017 Ch. Chasse-Spleen
Medelfyllig, sträv och ganska stram i sin framtoning. Fin balans och minrealtäthet men tanninerna tar över och dominerar i avslutet – och framstår som ganska uttorkande. Frisk och ren.
89–91 poäng

2017 Ch. Maucaillou
Mjuk, lätt medelfyllig doft och smak som saknar frukt i mellanregistret. Uttunnande eftersmak.
87–89 poäng

2017 Ch. Poujeaux
Frisk, fräsch medelfyllig och tuggbar mörk slank frukt med fina inslag av mineral och järn. Klassisk med uttunnande eftersmak.
88–90 poäng

Médoc

AOC Médoc
Läge: Norra Médoc mellan Blanquefort och Saint Seurin de Cadourne
Jordmån: Grus och kalkhaltig lera
Yta: 5 400 hektar (13 200 acres)
Antal egendomar: Omkring 650
Produktion: 40 miljoner flaskor (inget vitt vin)

Médocappellationen är stor och rymmer numera omkring 5 000 hektar. Appellationen är belägen längst norrut på Médoc-halvön och dess namn bör inte förväxlas med namnet för hela halvön norr om staden Bordeaux från kusten till Girondefloden som ju generellt kallas för ”Médoc”. Länge kallades appellationen för ”Bas-Médoc”. De flesta egendomarna i denna appellation ligger i de sju kommunerna Bégadan, St. Yzans, Prignac, Ordonnac, St. Christoly, Blaignan och St Germain d’Esteuil där Bégadan är den klart största. Totalt omfattas appellationen av 16 kommuner. Eftersom området är så stort är det svårt att generalisera kvaliteten men motsägelsefullt är att den dominerande druvsorten sedan ett par decennier är merlot. Andelen merlot är högre än i Haut-Médoc, och orsaken är de tunga lerjordarna som ibland har inslag av grus. Tack vare merlot-druvan får de annars så sträva och kärva vinerna mer charm. Merparten av vinerna (kring 60 % av totala produktionen) produceras fortfarande i kooperativ även om trenden är att fler av odlarna producerar egna viner. Den här appellationen tillhör mina egna favoriter, inte för att det produceras stora viner (för det gör det inte) utan mer för känslan som finns i trakten. Det ligger så långt bort att antalet besökare är få – och känslan av gamla tider hänger sig kvar. Kustremsan är charmig med byar som Hourtins, Montalivet, Soulac och Le Verdon.

2017 Ch. La Tour de By
Rik och öppen med len mogen mörk frukt, mjuk och rund med fin längd som stramar upp. Medelfyllig.
90–92 poäng

2017 Ch. La Cardonne
Parfymerad, viol och mörka bär, välmatad med kropp.
88–89 poäng

2017 Ch. Greysac
Bra mognad, mycket frisk, björnbär och blåbär.
86–88 poäng

Haut-Médoc

AOC Haut-Médoc
Läge: Saint Laurent du Médoc, Avensan, Macau, Saint Seurin de Cadourne m m
Jordmån: grus och kalkhaltig lera
Yta: 4 700 hektar (11 500 acres)
Vignobles: Omkring 400 vinodlare
Produktion: 36 miljoner flaskor (inget vitt vin)
5 Grands Crus Classés

Många egendomar tillhör denna appellation som sträcker sig från norr till söder, med stor spridning i druvsammansättning, jordmån och belägenhet. Till ytan är appellationen strax under Médoc i storlek vilket betyder knappt 5 000 hektar. Uppdelningen mellan Haut-Médoc och Médoc gjordes 1935, och anledningen till denna separation var geografisk: Den ena delen högre belägen uppströms och den andra lägre belägen nedströms av floden Gironde. Appellationen rymmer hela femton kommuner där de mest betydande är Saint Seurin, Saint Laurent, Cussac och Vertheuil. Appellationen sträcker sig från gränsen till Bas-Médoc i norr till Blanquefort i söder, söder om Margaux. Den är långsträckt och utspridd och omger de fyra stora (Saint Estèphe, Pauillac, Saint Julien och Margaux) samt Moulis och Listrac. Traditionellt består appellationen av mindre egendomar som gör klassiska, ofta grova, viner, speciellt i norr. Dock är skillnaden i vinstilar stor; lättare och mjukare viner görs i söder.

2017 Ch. d’Arcins
Frisk, medelfyllig, lättsam och uppfriskande. Klassisk med strävhet. Fint balanserad.
87–89 poäng

2017 Ch. Belgrave
Frisk, fräsch medelfylligt vin med tydliga inslag av mogen Cabernet Sauvignon med sina svarta vinbär. Bra byggd med fin längd.
90–92 poäng

2017 Ch. Cantemerle
Tät, fin, mörk och rik doft med tydliga mogen mörk frukt. Snäll och mjuk med rondör och en uppiggande stramhet i eftersmaken. Bra!
90–92 poäng

2017 Ch. Citran
Frisk, stram och fyllig doft och smak med läcker frukt och fin tanninstruktur. Bra!
90–92 poäng

2017 Ch. Coufran
Frisk, fräsch och medelfyllig, med mörk fin frukt och strama tanniner. Frisk svartavinbärston med fin längd.
90–92 poäng

2017 Ch. La Lagune
Mjuk, len och rik med sammetslen frukt, mycket behaglig med sin lena rondör.
91–93 poäng

2017 Ch. de Lamarque
Mjuk, len och fint mogen fruktighet med lättsam sötaktig frukt och lättsam struktur.
91–93 poäng

2017 Ch. La Tour Carnet
Mogen, tät, rik och mjuk mörk fruktighet, rund och len med bra längd. Ett vin för konsumtion i unga år. Fin stramhet i avslutet.
91–93 poäng

Péssac-Léognan och Graves 2017

Klassificeringen Cru Classé instiftades 1935. Den gäller för både röda viner och vita viner (vill man ha både sitt röda och vita vin klassificerat måste man ansöka om båda). Haut-Brion till exempel, har enbart sitt röda vin klassat, medan det vita är en AOC Bordeaux. Det finns ingen inbördes ranking mellan klassificerade slott. Klassificeringen är vital och förnyas emellanåt. Många egendomar hade problem med frosten i denna årgång och man ska vara glad över den skörd som lyckades bärgas.

AOC Pessac-Léognan
Läge: Pessac, Léognan, Grézillac, Mérignac, Talence
Jordmån: Lera
Yta: 1 350 hektar (3 300 acres)
Produktion: 9 miljoner flaskor
Grands Crus Classés Graves

AOC Graves
(Appellation Graves Supérieur: enbart söta vita viner)
Läge: Illats, Mazères, Portets m fl
Jordmån: Grus, lera och sand
Yta: 3 000 hektar (7 400 acres)
75 % rött, 25 % vitt
Produktion: 22 miljoner flaskor
Grands Crus Classés Graves

Bordeaux Blanc

2017 S de Suduiraut Vieilles Vignes
Fin, fet smakrikedom med krämig och rik fruktighet. Innehåller 54% sémillon och 45% sauvignon blanc, endast 8 000 flaskor produceras.
93–94 poäng

Graves Blanc

2017 Ch. de Chantegrive Blanc
Lätt och aromatisk med fin frukt och viss fetma och rondör. Lätt saftighet.
87–89 poäng

2017 Ch. Ferrande
Saftig, tillgänglig frukt med viss tyngd och rondör. Smakrik och lättsam, okomplicerad med en dos extra av allt.
89–91 poäng

2017 Ch. Rahoul
Lite grön och rå fruktig doft med saftig smakrikedom. Okomplicerad och fräsch med viskositet.
89–91 poäng

Péssac-Léognan Blanc

Appellationen Pessac-Léognan skapades 1986 och började verka 1987. Årgången 1986 var den första att använda nya namnet på etiketten. Appellationen omfattar kommunerna Cadaujac, Canéjan, Gradignan, Léognan, Mérignac, Pessac, St Médard d’Eyrans, Talence och Villenave d’Ornon – kommuner som ligger nära staden Bordeaux i norra delen av Graves-distriktet. Det är här de flesta kvalitetsslotten är belägna. Appellationen är känd för både sina röda och vita viner, men kanske mest för sina fräscha och runda vita viner. Traditionellt blandas sauvignon blanc och sémillon där den förstnämnda ger den direkta frukten och inte minst en distinkt fräsch doft av krusbär och svartavinbärsblad. Sémillon ger rondör och struktur. Doften ändras med tiden till sémillondruvans favör då fräschören och karaktären av sauvignon blanc faller tillbaka.

2017 Ch. Bouscaut Blanc
Frisk, lätt och ren doft och smak med en medelfyllig fruktighet. Fräsch.
89–91 poäng

2017 Ch. Carbonnieux Blanc
Aromatisk doft med mungod frukt, saftig och tillgänglig. Attraktivt byggd och läcker balans.
91–93 poäng

2017 Ch. Haut-Brion Blanc
Tät, koncentrerad och rik stor doft och smak med lång, elegant och fluffig saftig smak. Fina ekfatstoner.
97–99 poäng

2017 Ch. La Louvière Blanc
Saftig och tillgänglig med balans och bra längd. Mjuk och tillgänglig.
89–91 poäng

2017 Ch. La Mission Haut-Brion Blanc
Rik, bred och fyllig med lång och koncentrerad, härligt saftig, eftersmak.
95–97 poäng

2017 Ch. Larrivet Haut-Brion Blanc
Aromatisk blommig och yppig doft med täthet och smakrikedom. Något spretig med kännbar alkohol. Lätt.
89–91 poäng

2017 Ch. La Tour-Martillac Blanc
Aromatisk, druvig och tät fin doft och smak med balans och fin längd, i en lättsam stil.
90–92 poäng

2017 Ch. Malartic-Lagravière Blanc
Stram, finstämd och lätt i sin stil, ganska tuff och frisk med påtaglig fräschör. Välbyggd och i balans.
90–92 poäng

2017 Ch. Olivier Blanc
Tät, saftig och lite yvig, Saknar kanske lite tyngd i mitten? Tämligen kort i eftersmaken.
89–90 poäng

2017 Ch. Pape-Clément Blanc
Smakrik, fet och rik med längd. Tät och fin med frukt som håller. I en lättare kostym än tidigare. Ren och välsmakande.
90–92 poäng

2017 Ch. Picque-Caillou Blanc
Tydlig frisk doft av Sauvignon Blanc, aromatisk och fräsch. Saftig och tillgänglig.
89–91 poäng

2017 Ch. Smith Haut Lafitte Blanc
Stor och bred doft och smakrikedom med mycket fin harmoni. Tät, mjuk och balanserad med fint mogen frukt. Mer elegans än kraft.
92–94 poäng

2017 Domaine de Chevalier Blanc
Tät och koncentrerad med stringens och fin ryggrad, fräsch och smakrik. Välbyggd och välmatad.
92–94 poäng

2017 La Clarté de Haut-Brion, 2ème vin du Ch. Haut-Brion
Frisk, rik och aromatisk blommig doft, finstämd och lätt med attraktiv saftighet. Ren, len och mogen.
92–94 poäng

Graves Rouge

2017 Ch. Ferrande
Lätt, mjuk, tillgänglig och saftig. Fint byggd med mjuk eftersmak.
89–91 poäng

2017 Ch. Rahoul
Mineralisk, aning sträv och lite gröna klassiska Bordeaux-toner med fräschör.
88–90 poäng

Péssac-Léognan Rouge

2017 Ch. Bouscaut Rouge
Ung, fruktidriven doft med mörka bär och lite vilda inslag, lättsam och attraktiv. Fräsch.
90–92 poäng

2017 Ch. Carbonnieux Rouge
Lätt, mjuk och behaglig – ingen stor årgång men en tidigt mognande.
89–91 poäng

2017 Ch. de France Rouge
Bärig och saftig doft och smak med mjuk fruktighet i en lättare mer medelfyllig stil. Aning spretig i sin frukt.
89–90 poäng

2017 Ch. Haut Bailly
Ren med fin struktur, silkighet och fräschör, mjuka tanniner och lång eftersmak.
95–97 poäng

2017 Ch. Haut-Brion
Ekegant, stor och frisk rikedom med mycket av allt. Rik och mjuk och inte minst lång i eftersmaken. Lite lättare än föregående år dock.
96–98 poäng

2017 Ch. Larrivet-Haut-Brion Rouge
Välmatad, aning extraherad med fräschör och lite uttorkande tanniner. Saftig mjukhet.
90–92 poäng

2017 Ch. La Louvière Rouge
Medelfyllig med mjuka toner och uttorkande tanniner, saknar frukten i mellanregistret och det känns att det är en mellanårgång. Markerade tanniner.
89–91 poäng

2017 Ch. La Mission Haut-Brion
Elegant, stor rikedom med friskhet och fräschör. Rik, mjuk och lång.
95–97 poäng

2017 Ch. La Tour-Martillac Rouge
Bläckig, stram och sträv med yviga toner. Lite rå frukt och aning uttorkande.
90–92 poäng

2017 Ch. Le Pape
Frisk, bärig och fin slank doft och smak med fin klassisk fräschör.
91–93 poäng

2017 Ch. Malartic-Lagravière Rouge
Välbyggd med fin frukt, kännbara tanniner och längd. Välbyggd men mycket stängd. En storlek mindre än 2016.
90–92 poäng

2017 Ch. Olivier Rouge
Välbyggd i en saftig stil med inledande uppenbar fruktighet, men som sedan tunnar ut en del.
89–91 poäng

2017 Ch. Pape-Clément Rouge
Mjuk, rik och fin med elegans och fräschör, i en medelfyllig kostym. Bra struktur med mörka bär i avslutet.
91–93 poäng

2017 Ch. Picque-Caillou Rouge
Frisk och mjuk med len saftig fruktighet och viss struktur. Lättsam med mjukt avslut.
89–91 poäng

2017 Ch. Smith Haut Lafitte Rouge
Mycket frisk och bärig doft och smak med en ganska stram framtoning. Sträv och stram.
92–94 poäng

2017 Domaine de Chevalier Rouge
Stram och frisk med lite spretig mörk fruktighet. Aning rå. Klassisk i en lättare stil med mjuk mörkt bärig fruktighet.
90–92 poäng

2017 La Parde de Haut-Bailly
Mjuk, rik och härlig komposition. Komplex, elegant och finstämd. Lång eftersmak.
92–94 poäng

2017 Le Clarence de Haut-Brion, 2ème vin du Ch. Haut-Brion
Fräsch, komplex och rik fruktighet, elegant och luftigt fluffigt fruktig.
92–94 poäng

2017 La Chapelle de La Mission Haut-Brion, 2ème vin du Ch. La Mission Haut-Brion
Lätt, stram och fräsch med bärig finstämdhet. Balanserad medellång eftersmak.
90–92 poäng

Bordeauxrapport 2017 av Johan Magnusson

Pomerol och Saint Emilion 2017

AOC Pomerol
Läge: Pomerol, Libourne m fl
Jordmån: Mycket olika, kalkrika lerjordar
Yta: 813 hektar (2 009 acres) motsvarande 0,7 % av totala vingårdarna i Bordeaux
138 deklarerade producenter
Produktion: 5,3 miljoner flaskor (enbart rött vin)

I Pomerol finns ingen klassificering

I Pomerol går det att hitta fina och finstämda viner i årgång 2017. Man hade det något lättare avseende frosten än Saint-Emilion tack vare sin höga och fria belägenhet. För första gången ingick Ch. Rouget i gemenskapen hos UGCB och det är en fin debut man gör.

2017 Ch. Beauregard
Ganska stram och tuff doft och smak med mörk bärighet och fruktighet. Tuff bakefter med lite råa anslag.
90–92 poäng

2017 Ch. Bourgneuf
Stor, rik och angenäm med tillgänglig, len och rik mörk fruktighet som är lite söt i sitt anslag. Smakrik och läcker. Fin balans – som i alla viner från Moueix.
92–94 poäng

2017 Ch. Le Bon Pasteur
Frisk med mycket frukt och strävhet och tämligen slank. Stramt vin.
92–94 poäng

2017 Ch. La Cabanne
Druvig och josig i en lite lättare stil med lite uttorkande tanniner bakefter.
90–92 poäng

2017 Ch. Certan de May
Rik, mjuk och tillgänglig med struktur och stramhet, kännbara tanniner. Lång eftersmak med ryggrad.
94–96 poäng

2017 Ch. Clinet
Rik, fyllig och läcker doft och smak med fin, mjuk tanninstruktur och en underbar längd. Mörk, aning bitter, choklad i eftersmaken. Riktigt bra!
93–94 poäng

2017 Ch. La Croix de Gay
Välmatad med fin tjock frukt, tät och fin med bra längd. Modern i sitt anslag med sin mjuka och lena frukt men elegant!
92–94 poäng

2017 Ch. Gazin
Fint byggd med läcker frukt och med en struktur som växer. Rik och sammansatt. Harmoniskt och balanserat. Lång ihållande eftersmak!
93–95 poäng

2017 Ch. Hosanna
Mjuk, rik och frisk med lite ihålig frukt i mellanspektrat, stramhet och struktur med fin längd – men känns lite tam.
91–93 poäng

2017 Ch. La Fleur–Gazin
Välbyggd med struktur och längd, muskler men fint skuren. Ett muskelpaket men väldigt elegant. Läcker fin god eftersmak.
93–94 poäng

2017 Ch. La Fleur–Pétrus
Elegant, stor och rik med struktur och attraktiv bärighet. Mörka bär och lite bläckighet.
94–96 poäng

2017 Ch. Lagrange
Elegant och finstämd med mörk bärighet med mjuk och len frukt och tuggbara tanniner, allt förpackat på ett fint och elegant vis.
91–93 poäng

2017 Ch. La Grave à Pomerol
Välbyggd med mörk och fin frukt, mörk och dov med len solig fruktighet. Maskulin i sin framtoning. Lång sammetslen eftersmak.
92–93 poäng

2017 Ch. Latour à Pomerol
Rik, mju och fyllig med mycket elegans, mycket balans och inte minst grace. Tanninerna är tuggbara, fräschören finns där och den är helt enkelt läcker med sin rika frukt. Lång eftersmak, tjock och viskös.
95–96 poäng

Provningsrummet hos Moueix i Libourne – här råder en viss andlig stillhet. Foto: Johan Magnusson tisdag 9 april 2018.

2017 Ch. Petit-Village
Läckert, rikt och saftigt vin med angenäm och elegant fruktighet, bra längd.
93–94 poäng

2017 Ch. Plince
Mjuk och rik fruktrikedom med tuggbara tanniner, len och rik frukt som smeker gommen. Fin koncentration och fin struktur med kännbara tanniner bakefter. Lätt och elegant.
92–94 poäng

2017 Ch. Rouget
Mjuk, rik och välsmakande, med fin frukt och fin längd. Sammetslen med stringens, mjuk och mycket fin – mogen frukt i botten. Tuggbara tanniner i avslutet men inlindade i sin rondör. Första året som medlem i UGCB.
93–94 poäng

2017 Ch. Trotanoy
Rik och stor med påtaglig tanninstruktur, muskulös och kraftfull med lång eftersmak. Snäll och mjuk fruktighet.
95–97 poäng

AOC Saint Emilion Grand Cru Controlée
AOC Saint Emilion Controlée
Läge: Saint Emilion och 8 runtliggande byar
Jordmån: Kalk, lera och grus beroende på var
Yta: 5 500 hektar (13 600 acres)
Enbart röda viner
Produktion: 36 miljoner flaskor

Årgången var på inga sätt enkel i detta område där vingårdarnas belägenhet var helt avgörande för hur frosten slog till.

2017 Ch. Ausone
Stor och tät med mycket av allt, elegant och kraftfull, rik smakrikedom och smeksam mörk och len fruktighet. Komplex med lång eftersmak.
95–97 poäng

2017 Ch. Balestard la Tonnelle
Mjuk, fruktig doft och smak som är lättare i sin framtoning. Stram frukt.
90–92 poäng

2017 Ch. Belair–Monange
Len, rik och mjuk med läcker syra, len smekande fruktighet med anslag av björnbär och röda pastiller. Kännbara tanniner bakefter.
94–96 poäng

2017 Ch. Bellefont-Belcier
Fin, tät och bra med läcker välsmakande frukt. Välmatad.
89–91 poäng

2017 Ch. Berliquet
Ung Merlot, lite yvig. Rik och väl sammansatt smak med attraktiv fräschör. Lättsam bakefter. Fin Merlot.
91–93 poäng

2017 Ch. Canon
Rik, stor och fin med mycket av allt. Förförisk mjuk struktur med fin längd – dock i en lättare kostym än 2015 och 2016 men fint sammansatt.
92–94 poäng

I St-Emilion är jordplättarna ibland små – som den här tillhörande Ch. Canon, mitt inne i staden Saint-Emilion, gömd bakom en bakgata. Foto: Johan Magnusson 9 april 2018.

2017 Ch. Canon la Gaffelière
Stram, frisk och klassisk med fin frukt. Lång och muskulös. Fint sammansatt men i en lättare stil.
92–93 poäng

2017 Ch. Cap de Mourlin
Yvig frisk frukt med inslag av blommighet som av rosor, fin och rik smak med mogen Merlot. Bra fyllighet och fin längd.
92–94 poäng

2017 Ch. Clos Fourtet
Tät, läcker och stor i sin frukt med inslag av bläckighet. Tät frukt med tuggbar frukt, rik med lång eftersmak. Återigen en mycket bra årgång!
93–95 poäng

2017 Ch. La Clotte
Något grov med yvig och lite spretig frukt, läcker syra och fin nervositet. Kännbara tanniner och något uttorkande bakefter.
91–93 poäng

2017 Ch. La Couspaude
Fint sammansatt med mogen och rik frukt, mjuk och len med fin eftersmak. Bra sammansatt och återigen en lyckad årgång.
92–94 poäng

2017 Ch. Destieux
God och välmatad med mycket frukt, läckert sammansatt med fin längd. Mogen frukt. God!
90–92 poäng

2017 Ch. La Dominique
Mörk och tät frisk doft och smak med fin längd. Attraktiv stramhet och frisk fräschör. Fin!
92–94 poäng

2017 Ch. Fombrauge
Tät och fin frukt med bra längd, något mager kanske men ändå läcker. Attraktiva stick av bläck och gröna toner.
89–91 poäng

2017 Ch. Fonroque
Mjuk, attraktiv, fin längd och sammetslent och fint avslut. Mjuk och balanserad.
89–91 poäng

2017 Ch. Franc Mayne
Tät och rik med extraherade toner, blir något ihålig efter ett tag med anslag av alkohol. Uttorkande tanniner.
91–92 poäng

2017 Ch. Grand Mayne
Tät med extraherade anslag, lättare och kanske i avsaknad av koncentration. Mjuk och len och snäll.
89–91 poäng

2017 Ch. Larcis Ducasse
Stram, frisk något bläckig mörkt fruktig doft och smak, med stringens. Läcker kostym.
91–92 poäng

2017 Ch. Moulin-Saint-Georges
Fin fräschör, läcker syra och mogen fin frukt. Fint byggd i en lättare kostym.
92–94 poäng

2017 Ch. Pavie Macquin
Rik med inslag av alkohol, lite yvig i sin frukt med bra längd. Mörk söt choklad med aning bitterhet bakefter.
90–92 poäng

2016 Ch. Pindefleurs
Frisk, ren och lättsamt fruktig doft och smak med några gröna anslag.
91–93 poäng

2017 Ch. Puy Blanquet
Mjuk, rik och elegant med tydlig frisk, snäll och len bärighet. Lite söt och lite snäll. Fint integrerat.
90–92 poäng

2017 Ch. La Serre
Tät, mörk och dov med bra struktur, fin bredd och fin fyllighet. Harmonisk i en lättare stil.
91–93 poäng

2017 Ch. Soutard
Fyllig, rik och mörkt fruktig med mycket av allt. Tät och tuggbar med fin längd, kanske saknas lite i eftersmaken mot tidigare år men är alltigenom njutbar. 91–93 poäng

2017 Ch. Troplong-Mondot
Saftig och välmatad med mycket av mycket. Dick lättare bakefter. Frisk och mjuk och len.
91–93 poäng

2017 Ch. Trotte-Vieille
Harmonisk och mjuk rikt sammansatt med elegans och sammetslen fin frukt. Läckert. Mjuk och lång i en lättare stil. Elegant. 92–94 poäng

2017 Ch. Valandraud
Tät och koncentrerad med attraktiv fräschör, fin frukt som är läcker. Fruktdriven med fin längd. Bra frukt. 93–95 poäng

2017 Ch. Villemaurine
Fint sammansatt med fräschör och längd. Lättare än andra år. Tämligen kort i eftersmaken.
89–91 poäng

2017 Chapelle d’Ausone, 2ème vin du Ch. Ausone
Tät, mörk doft med aning bläckighet, frisk och attraktiv. Fräsch och elegant i eftersmaken.
92–94 poäng

2017 Clos La Madeleine
Mjuk, lättillgänglig och öppen med len frukt, elegant på sitt sätt och väldigt öppen.
90–92 poäng

Fronsac och Canon-Fronsac

Läge: Högra strand utmed Garonne, 25 km nordväst om Bordeaux
Jordmån: Kalkhaltiga lerjordar
Yta: 800 hektar i Fronsac (drygt 100 producenter), 250 hektar i Canon-Fronsac (knappt 50 producenter)
Enbart röda viner
Produktion: omkring 5 miljoner flaskor i Fronsac och cirka 1,7 miljoner flaskor i Canon-Fronsac

De här två appellationerna hamnar ofta i skymundan av sina välkända grannar Pomerol och St-Emilion och man kallas ofta för Bordeaux’s Toscana tack för sin varierande topografi med kullar och dalar. Över 60 % av vingårdarna är planterade med Merlot medan resten består av Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. I dessa områden hittar man ofta goda viner till en rimlig peng. En intressant aspekt är att 13 % av området har kinesiska ägare.

2017 Ch. Dalem
Doft av viol och andra blommor, välmatad med fin frukt, mogen frukt.
88–90 poäng

2017 Ch. de La Dauphine
Mjuk och ganska intetsägande, dvs anonym, men ändå med mogen frukt.
87–89 poäng

2017 Ch. de La Rivière
Åh så fin med rik och stor frukt, välmatad och läcker.
89–91 poäng

2017 Ch. La Vieille Curé
Läckert och likaså fint välmatad, lång finish och mogen frukt.
89–91 poäng

Sauternes och Barsac 2017

AOC Sauternes
Läge: Sauternes, Barsac, Bommes, Fargues de Langon, Preignac
Jordmån: Grus, kalkhaltig lera
Yta: 1 800 hektar (4 500 acres)
Produktion: 4,5 miljoner flaskor
Crus Classés de Sauternes

AOC Barsac
Läge: Barsac
Jordmån: Grus, kalkhaltig lera, röd sand
Yta: 830 hektar (2 050 acres)
Produktion: 1,8 miljoner flaskor
Crus Classés de Sauternes

Precis som för många andra områden så led vingårdsägarna i Sauternes och Barsac av de bitande frostnätterna i april. Vissa vingårdar led mer än andra – Climens till exempel, här förlorade man 98 % av sin skörd och producerar därför inget vin.
Men det blir en fin årgång för de som kunde producera, bättre än 2015 och 2016. Frukten är ren och krispig och med en rikedom som är attraktiv. Rayne-Vigneau är ett vackert vin liksom Coutet, Doisy-Védrines, de Fargues, Guiraud, Lafaurie-Peyraguey, Suduiraut och Rabaud-Promis.

2017 Ch. d’Arche
Lättsam, elegant och balanserad doft och smal med utvecklad saftig fruktighet. Lättsam sötma.
90–92 poäng

2017 Ch. Bastor-Lamontagne
Lätt frisk och druvig doft och smak med toner av apelsin, citrus och marsipan, ren med nästan läskande fruktighet. Lätt och elegant. Mycket frisk.
91–93 poäng

2017 Ch. Broustet
Lätt, frisk och nästan läskande med en påtaglig syra. Smak av citrus och aning rå i eftersmaken. Lättsam.
90–92 poäng

2017 Clos Haut-Peyraguey
Lätt och lite okoncentrerad, elegant med typiska kännetecken. Bra men något saknas.
91–93 poäng

2017 Ch. Coutet
Fin, fet och stor doft och smak med mycket av allt. Väldigt fin balans och längd, läckert sammansatt med smak av marsipan och tropisk frukt såsom ananas.
93–95 poäng

2017 Ch. Doisy-Daëne
Fet och rik med något oren ton, doft av svamp med en smak som saknar lite syra. Inte balanserad just nu.
89–91 poäng

2017 Ch. Doisy-Védrines
Fet, rik och läcker doft och smak, typisk Sauternes med fin koncentration, stor och smakrik med fin krispighet. Mycket bra!
93–95 poäng

2017 Ch. de Fargues
Dov, återhållsam doft och en smak som är fyllig med mandel och marsipan, fet med rondör, läckert fruktig med viskös längd. Lättare i sin stil än tidigare år.
93–95 poäng

2017 Ch. Filhot
Doft av marsipan och fyllighet, brödighet och aprikoser och andra fylliga tropiska frukter. Viskös. Elegant och typisk Sauternes.
92–94 poäng

2017 Ch. Guiraud
Fet och läcker med en attraktiv nervositet i form av en läcker syra, viskös och fin. Fyllig och balanserad och rik. Utmärkt! 93–95 poäng

2017 Ch. Lafaurie-Peyraguey
Elegant, lätt och finstämd med snygg fräschör och krispighet. Läcker eftersmak.
92–94 poäng

2017 Ch. Lamothe-Guignard
Stor och fin bred doft och smak med attraktiv fräschör, fint sammansatt med frisk syra som av citron. Fräsch eftersmak. 91–93 poäng

2017 Ch. La Tour Blanche
Viskös och läcker med mycket av allt, balanserad och fin med lång längd. Stor Sauternes!
93–95 poäng

2017 Ch. de Malle
Viskös, tjock välsmakande fruktighet i både doft och smak, fyllig med bra densitet men smakar inte så mycket bakefter.
91–93 poäng

2017 Ch. de Myrat
Stor och fet med frisk fräschör, läcker frukt med balans och fin krispighet.
92–94 poäng

2017 Ch. Rabaud-Promis
Mycket fint sammansatt med läcker fräschör och bra frukt. Frisk. Med fin längd.
93–95 poäng

2017 Ch. de Rayne-Vigneau
Storslagen med viskositet och härlig rikedom. Frisk och fet med läcker fruktighet. Lång, fin eftersmak.
94–96 poäng

2017 Ch. Rieussec
Stor och bred med fetma och viskositet, storslagen frukt med fin längd – rätt tuff i frukten och märkt av sin tidiga ekfatsbehandling.
92–94 poäng

2017 Ch. Sigalas-Rabaud
Fet, stor och rund viskös doft och smak, typisk Sauternes med sin rikedom och viskositet. Saknar kanske lite syra?
92–94 poäng

2017 Ch. Suau
Dov, stor och bred med viskositet och tyngd, balanserad frukt men något lätt i stilen. Fin längd.
92–94 poäng

2017 Ch. Suduiraut
Fräsch, uppfriskande läcker doft och smak med påtagliga inslag av saffran. Fin längd och rik eftersmak.
93–95 poäng

FÖR DIG SOM VILL HA MER FAKTA - MISSA INTE!

https://vinbanken.se/2018/05/06/fordjupning-2017-i-bordeaux-och-om-argangens-karakteristik/