Laddar annons
Analys av årgång 2018 Bordeaux
17 Sep, 2019

Analys av årgång 2018 Bordeaux

Vinälskare var förväntansfulla. Skulle naturen ge mer fördelaktiga växtförhållanden i Bordeaux 2018 efter den traumatiska årgången 2017 som präglades av frost?

Professor Laurence Geny och Doctor Axel Marchal har analyserat vädret under växtsäsongen 2018 i Bordeaux. Här delar de med sig av information för att vi ska få större förståelse för hur vädret påverkar druvornas kvalitet.

Årgång 2018 i Bordeaux och dess karakteristik

En särskilt regnig vår, med flera häftiga hageloväder, fick många att börja tvivla. Men med exceptionellt torrt och soligt väder från mitten av juli till slutet av oktober avfärdades pessimisterna. En kontrollerad tillförsikt bland bönderna rådde fram till skörden och när jäsningen var färdig, ja då var optimismen stor!

Perfekta förutsättningar för röd Bordeaux

Som en introduktion till denna årgångsrapport, låt oss än en gång lista de fem villkoren som måste bli uppfyllda för en perfekt rödvinsårgång i Bordeaux.

1) och (2) – En tidig och relativt snabb blomning och fruktsättning med väder som är tillräckligt varmt och torrt för att säkerställa en fin pollinering som gör druvan mottaglig för jämn mognad.

3) En torr och varm julimånad. Det leder till en succesiv vattenbrist vilket hjälper till att sakta ner och slutligen helt stoppa vinrankans utveckling/tillväxt. Situationen är särskilt bra under véraison (druvornas färgförändringen). Om det inte blir torrt och fint väder förrän under slutet av mognaden är det till större fördel för cabernet än för merlot.

(4) Torrt och varmt (men inte överdrivet) väder i augusti och september. Bra garant för fullständig mognad av de olika druvsorterna.

(5) Fint (torrt och medelvarmt) väder under skörden. Möjliggör skörd vid optimal mognad, utan att riskera utspädning, röta eller förlust av fruktaromer.

chateau-durfort-vivens-primörprovning-amfora-röd-bordeaux-vinbanken

Bildtext: Gonzagues Lurton, med hustru Claire, på Château Durfort-Vivens, har producerat ett alldeles utmärkt vin i årgång 2018 – men i en försvinnande lite volym. Här i källaren med de nya amfororna. Foto: Johan Magnusson, 4 april 2019.

Vädret under växtsäsongen under 2018

Den särskilt regniga våren ledde till rädsla för coulure (ojämn blomning) och eftersom varje blomma ger upphov till en druva kommer klasen att sakna druvor. En felaktigt befruktad blomma bildar ett ”skott”.

Även om coulure anses dåligt finns också fördelar som att luftcirkulationen i druvklasen ökar om druvorna är färre, vilket minskar risken för röta.

Men det milda, stabila vädret som följde efter regnperioden visade sig bli fördelaktigt för blomningen. Därmed uppfylldes den första omständigheten. Dessvärre hade mjöldagg (oidium) spridit sig på vissa platser till följd av de täta regnen som höll i sig fram till tidig sommar.

Mjöldagg (oidium) är känt som ett pulveriserat mögel (en svampsjukdom) som drabbar de gröna delarna på en vinstock, särskilt sorter av vitis vinifera. Druvor som drabbats av den pulverformiga (spindelvävsliknande) svampen kasseras generellt.

Mjöldaggen orsakade väsentliga volymförluster på vissa håll. Även den tidiga, välgörande ”vattenstressen” uteblev eftersom vattenreserverna i jorden var väl fyllda redan efter vintern, än mer så efter den blöta vårsäsongen.

Men trots allt stoppades vinrankans vegetativa tillväxt snabbt före färgförändringen (post-véraison) till följd av det mycket varma och torra sommarvädret. Sockerhalterna i druvorna ökade snabbt och dom mognade under ideala förhållanden.

Med undantag av ett antal regnväder höll det fina sommarvädret i sig fram till slutet av oktober. De bästa väderförutsättningarna för optimal mognad infann sig och vinodlarna kunde inte  önska sig mer.

Därmed uppfylldes också det fjärde och femte villkoret, ”vattenstress”. Betydelsen är jordens förmåga att behålla eller göra sig av med vatten, dvs själva genomsläppligheten.

Vinrankor mår inte bra av att ha tillgång till för mycket vatten vilket medför en lägre koncentration i druvorna. De mår helt enkelt bra av ett lagom underskott. Klimat och väderförhållanden avgör sedan hur jorden reagerar och hur marken utvecklar ”vattenstress”.

Tack vare frånvaron av gråröta (grey rot) och olika skördedatum varade skörden av rödvinsdruvor under exceptionellt lång tid. Från tidig september till sen oktober.

Trots att alla villkoren inte uppfylldes helt lyckades odlarna, särskilt tack vare det ovanliga vädret under mognadsfasen 2018, producera enastående röda viner. Utan tvekan är 2018 en av de största rödvinsårgångarna man någonsin producerat i Bordeaux.

Växtförhållanden för vit Bordeaux 2018

Trots den varma sommaren lyckades druvorna för de torra vita vinerna behålla en tillfredställande nivå av syra. Druvorna hade även en lovande aromatisk potential. Druvornas höga sockernivå satte igång skördaden tidigt. Under skörden var vädret torrt.

Söt Bordeaux 2018

Produktion av fina söta viner kräver utveckling av ädelröta under de mest precisa, helt rätta förutsättningarna. I praktiken är tidpunkten just när druvan blivit mogen, har en hög sockerhalt i kombination med hög syra.

De torra förhållandena 2018, följt av en brittsommar, försenade angreppen av botrytis cinerea (ädelröta). Ädelrötan spred sig senare både snabbt och jämt fram till dess regnen startade, i mitten av oktober.

Även om fräschör och briljans inte når upp till de finaste årgångarna för vit, söt Bordeaux är 2018 en väldigt bra årgång. De söta vinerna är välfokuserade och koncentrerade.

(Källa: Professor Laurence Geny och Doctor Axel Marchal vid ”Institut des Sciences de la Vigne et du Vin de Bordeaux”, oenologiska forskningsenheten, vid universitetet i Bordeaux). Fritt översatt.

Fritt översatt av: Johan Magnusson

LÄS Även: Johans omdömen från primörprovningen Bordeaux 2018.

Huvudbild, bildtext: Dramatisk regntung himmel över Château Carbonnieux i Pessac-Léognan. Foto: Johan Magnusson, 3 april 2019.