
28 Dec, 2019
Laga helgens meny med Fredagskocken
Midsommar blir sensommar, blir Jul och snart Nyårsfest. Vissa rätter, som grillad röding, smakar bra året om och gärna till fest!
Här bjuder jag på en meny med kantareller och röding. Till dessert smakar jordgubbar bäst (kanske har du i frysen) och kanske räcker maten fram till nästa år, medan vi väntar in 12-slaget.
1. Skala lökarna och rensa kantarellerna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn lök och kantareller i olja till fin brynt färg och smaka av de med salt.
2. Häll på vinäger, vatten, honung och krondillsblommor, låt det puttra i pannan ca 5 minuter och låt svalna.
3. Smält smöret i en kastrull på medelhög temperatur, lägg ner mjöl och vispa det slätt.
4. Häll i mjölk och grädde, koka upp under ständig vispning och låt sedan stuvning puttra ca 5 minuter på låg temperatur.
T5. ärna ner potatisen och häll i gräslöken, koka upp före servering och smaka av med salt.
6. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och bryn den med skinnsidan nedåt i olja ca 3 minuter. Vänd den sedan och stek på köttsidan ca 1 minut.
7. Lägg upp den stuvade potatisen, lägg rödingen ovanpå och lägg kantareller och steklökar runt om. Hyvla över tunna skivor av rädisorna.
1. Blanda cream cheese med florsocker och mangobalsamico till färskostcremen.
2. Blanda florsocker med mangobalsamicon till glasyren.
3. Fördela färskostcremen på biscottin och lägg upp de på en tallrik. Dela och lägg på jordgubbarna och ringla över glasyren.
Lycka till!
Mattias Larsson
Modern Gastronomi
BILD: Sjömatsfrämjandet, recept - grillad röding
Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
Här bjuder jag på en meny med kantareller och röding. Till dessert smakar jordgubbar bäst (kanske har du i frysen) och kanske räcker maten fram till nästa år, medan vi väntar in 12-slaget.
Gör så härRecept | Grillad röding med gräslöksstuvad potatis, rädisor, syltade steklökar och kantareller | 4 port
4 rödingfiléer med skinn a 170 g
8 rädisor
olja och salt
Syltade steklökar och kantareller
250 g röda steklökar
300 g kantareller
1 dl rödvinsvinäger
1 ½ dl vatten
½ dl flytande honung
2 krondillsblommor
olja och salt
Gräslöksstuvad potatis
30 g smör
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
500 g kokt potatis
3 msk finhackad gräslök
salt
1. Skala lökarna och rensa kantarellerna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn lök och kantareller i olja till fin brynt färg och smaka av de med salt.
2. Häll på vinäger, vatten, honung och krondillsblommor, låt det puttra i pannan ca 5 minuter och låt svalna.
3. Smält smöret i en kastrull på medelhög temperatur, lägg ner mjöl och vispa det slätt.
4. Häll i mjölk och grädde, koka upp under ständig vispning och låt sedan stuvning puttra ca 5 minuter på låg temperatur.
T5. ärna ner potatisen och häll i gräslöken, koka upp före servering och smaka av med salt.
6. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och bryn den med skinnsidan nedåt i olja ca 3 minuter. Vänd den sedan och stek på köttsidan ca 1 minut.
7. Lägg upp den stuvade potatisen, lägg rödingen ovanpå och lägg kantareller och steklökar runt om. Hyvla över tunna skivor av rädisorna.
Gör så härRecept | Mascarponeostcreme och jordgubbar på biscotti smaksatt med mangobalsamico | 4 port
6 jordgubbar
12 biscottis
Färskostcreme
100 g cream cheese
2 msk florsocker
1 tsk mangobalsamico
Mangoglasyr
1 dl florsocker
2 tsk mangobalsamico
1. Blanda cream cheese med florsocker och mangobalsamico till färskostcremen.
2. Blanda florsocker med mangobalsamicon till glasyren.
3. Fördela färskostcremen på biscottin och lägg upp de på en tallrik. Dela och lägg på jordgubbarna och ringla över glasyren.
Lycka till!
Mattias Larsson
Modern Gastronomi
BILD: Sjömatsfrämjandet, recept - grillad röding
Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén