Laddar annons
Brachetto d´Acqui Braida | Croissanter med fikonmarmelad
31 Jul, 2017

Brachetto d´Acqui Braida | Croissanter med fikonmarmelad

SÖTT RÖTT VIN. Croissanter är som en fläkt av kontinenten, semester eller i alla fall extra helgkänsla. Så varför inte lyxa till det lite extra till Mors Dag eller bara så, till helgen. Men det krävs tid för att baka croissanter. 
Artikel - publicerad maj 2016, vinet är "still going strong" och receptet tidlöst!
Dryck till croissanter är ett gott kaffe. Men till fest eller brunch kan du gärna prova med en sötare champagne eller som här, det körsbär- och hallonsmakande röda vinet (med låg alkoholhalt och en lätt pärlande munkänsla) från Piemonte. Den söta marmeladen är pricken över i och gör kombinationen.

Apropå kaffe, läs gärna artikeln om det nya hantverksrosteriet, Koppar. 

Vinet

Brachetto d´Acqui Braida 2015 (6260), Braida di Bologna Giacomo,Piemonte Italien, 89 kr för 375 ml

Sött, pärlande vin med fruktig, bärig smak och inslag av körsbär och hallon. Supertrevlig längd och strålande i kombination till bär, till dessert eller med tillägg som hyvlad mörk choklad.

+

Prova även vinet till andra recept, som fryst cheesecake med färska bär eller Eton Mess

Recept | Croissanter | 12 stycken

Tid: 2 tim + jäsning totalt, 13 tim

1 L vetemjöl
3/4 dl strösocker
12 g salt
1/2 ägg+1/2 ägg till pensling
15 g jäst
3,5 dl mjölk
50 g smör, rumsvarmt
300 g smör, kallt
Gör så här
Dag 1.
  • Blanda vetemjöl, socker, salt och ägg. Blanda in jäst och mjölk till en ganska hår deg. Kör 3 min på medelhög hastighet i bakmaskinen. Sänk till lägre hastighet ytterligare 1 minut. Alternativ arbeta degen för hand i 10 minuter.

  • Arbeta in det rumsvarma smöret 1 minut på medelhastighet och höj hastigheten och kör ytterligare 1 minut. Alternativt för hand, arbeta in smöret i 5 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa i kylen minst 8 timmar, eller över natten.

Dag 2.
  • Vänd upp degen på ett bakbord. Mjöla lätt. Banka ut smöret till en fyrkant, ca 20x20 cm. Använd en mjölad brödkavel. Kavla ut degen till en fyrkant, ca 32x32 cm. Lägg smöret i mitten av degplattan och vik in kanten från fyra håll, så att de möts på mitten och smöret täcks.

  • Kavla ut till en rektangel och vik ett treslag, dvs först viker du in en tredjedel av degen-från kortsidan, mot mitten. Vik den andra tredjedelen över. Kavla lätt. Plasta in degen och låt vila i kylen 1 timme.

  • Upprepa kavlingen, treslaget och den timslånga vilan i kylen tre gånger till.

  • Kavla sedan ut degen tills den är 45x45 cm och 2-4 cm tjock. Skär ut trianglar och rulla ihop croissanterna från den breda änden. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg blandat med lite salt och vatten. Spara äggblandningen som blir över. Sätt en låg kastrull med kokhett vatten i en avstängd ugn (om ugnen inte har funktionen). Sätt in plåten med croissanter. Jäs i ca 1 tim tills bröden blivit dubbelt så stora. Ta ut plåten.

  • Sätt ugnen på 220 C. Pensla ytterligare en gång med äggblandningen och grädda sedan mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna på galler.

Recept | Fikonmarmelad med vanilj | 2 dl färdig marmelad

Tid: 20 minuter

0,5 l färska fikon
2-3 msk vatten
0,5 vaniljstång
1 lagerblad
1,5 dl strösocker
Gör så här: 
  • Klipp bort den hårda stjälken på fikonen och hacka dem sedan fint. Lägg fikonen i en kastrull med vattnet.

  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i vaniljstång och frön samt lagerblad. Koka upp och sjud 4-5 minuter, rör om under tiden. Tillsätt sockret och sjud under omrörning ytterligare 5-10 minuter. Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna.

Recept och bild: Hemköps kundtidning "Hemlagat", Elisabeth Johansson, foto: Charlie Drevstam