Laddar annons
Bubbel utanför de traditionella gränserna
26 Dec, 2025

Bubbel utanför de traditionella gränserna

Aldrig dricker vi så mycket bubbel som i december. Mousserande är ett självklart val på nyår och försäljningen ökar drastiskt i december jämfört med andra månader. Champagne är sinnebilden. Cava väljer vi till vardags. Och prosecco dricker vi allra mest av. Men bubbelvärlden är långt mycket större än så. Följ med på en resa bland mer eller mindre traditionella ursprung och stilar att njuta av året om. 

”Jag dricker stjärnor” ska Dom Perignon enligt myten ha sagt. Men det mousserande vinet tillkom varken i Champagne eller på grund av den kända champagnemunken. Sannolikt gjordes de första mousserande vinerna i Limoux i södra Frankrike och i Champagne ansåg man länge att bubblorna var en defekt. Det var först när engelsmännen lyckades tillverka starka glasflaskor som höll för ett högt tryck som mousserande champagne började anses vara åtråvärt. Idag är det champagne, cava och prosecco som dominerar vår konsumtion av bubblor. 

När vi tänker på mousserande vin är det framför allt vin från Europa som dyker upp. Ofta är Champagne förlagan, både i tillverkningsmetod och druvsorter. Den traditionella metoden, tidigare kallad champagnemetoden, går mycket förenklat ut på att man jäser ett basvin som sedan får jäsa en andra gång på flaska för att sedan lagras med de döda jästcellerna. De vanligaste druvsorterna är chardonnay och pinot noir. Och trots att få personer skulle tacka nej till Winston Churchills favoritchampagne – den som är torr, kall och gratis, finns det mycket som är värt att utforska utanför de traditionella gränserna. Andra ursprung, andra druvor och andra stilar. 

Bubbel utanför de traditionella gränserna

  • Pepperjack Sparkling Shiraz

    Pepperjack Sparkling Shiraz

    australienAustralien
    750 ml
    13.5%

    Vad är en bättre start på en icke-traditionell lista över mousserande vin än ett rött mousserande vin från Australien? Att dricka rött bubbel hör till ovanligheterna, men det är något som alla vinälskare borde prova någon gång i livet. Sparkling shiraz smakar ungefär som det låter, fast gott. För visst låter det mest konstigt? Tänk dig riktigt solmogna björnbär, jordgubbar och plommon tillsammans med kryddnejlika, kanel och en gnutta choklad. Strävheten är en trevlig kontrast mot den lilla sötma som finns i vinet, och bubblorna ger en fräschör som gör att det här vinet lika gärna kan serveras som aperitif som till kryddiga grillrätter. Roligt, överraskande och en garanterad snackis på bjudningen.

    149 kr
  • Casa de Sarmento Branco Bruto

    Casa de Sarmento Branco Bruto

    2021
    portugalPortugal
    750 ml
    12%

    Ett färgstarkt vin med intensiv smak och personlighet. Det tar plats i munnen och står ut i mängden bland bubbel i sin prisklass. Doften är generöst fruktig med fokus på ananas, äpplen och persika. I smaken finns en rostad ton och kryddighet som lockar. Alltsammans med en hög och energisk syra, och längd i smaken. Förutom chardonnay består vinet av de portugisiska druvorna arinto och baga. Portugal är ett vinland som bara stiger högre och högre upp på min personliga vinhimmel. Med en uppsjö av spännande inhemska druvsorter och utbredd ambition att både ta vara på traditioner och innovera, sprutar det ut spännande viner härifrån. 

    149 kr
  • Pongrácz  Brut

    Pongrácz Brut

    sydafrikaSydafrika
    750 ml
    12%

    Inte heller Sydafrika brukar räknas till de klassiska ursprungen för mousserande vin, men här har man gjort mousserande vin på traditionell metod sedan 70-talet. Druvor och metod är gemensamma med Champagne, men stilen är ett unikt uttryck för Sydafrika. Pongrácz Brut är ett av de mest prisvärda mousserande vinerna på Systembolaget och har en självklar plats på den här listan. Med övervägande del pinot noir och resterande chardonnay får vi ett relativt smakintensivt vin med lätt oxiderade gula och röda äpplen, nybakat bröd och en härligt karamelliserad ton, uppburet av en generös syra.

    139 kr
  • Derbusco Cives Doppio Erre Di Franciacorta Brut

    Derbusco Cives Doppio Erre Di Franciacorta Brut

    italienItalien
    750 ml
    12%

    Vi närmar oss sakta mer traditionella områden, men väljer ett område i Italien som vi inte dricker så mycket av i Sverige. Än i alla fall. Franciacorta är ett område i Lombardiet i norra Italien där man gör högkvalitativa viner på den traditionella metoden. Bara tio procent exporteras, men vi får hoppas på en ökning i framtiden. För härifrån kommer många otroliga viner, bland annat Derbusco Cives Doppio Erre Di. Ett vin som legat länge på sin jästfällning och är nyligen degorgerat (champagnekännaren känner igen likheten mellan Erre Di och RD). Det bjuder på både elegans och finess, med generös fruktighet. Här har vi äpplen, stenfrukt och citrus tillsammans med spröda kex och en härlig blommighet i aromatiken. 

    249 kr
  • Taittinger Nocturne Norrsken

    Taittinger Nocturne Norrsken

    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12.5%

    Nu är vi tekniskt sett väldigt mycket inom de traditionella gränserna för bubbel. Geografiskt traditionellt, men också stilmässigt traditionellt. Vi är nämligen i Champagne och vinet är halvtorrt. Blickar vi bakåt i historien var sötma normen i Champagne, men med dagens mått mätt vill jag hävda att det här är en champagne som stilmässigt utmanar våra förutfattade meningar. För den som inte är rädd för socker är det här en väldigt spännande stil att utforska. Med tanke på den naturligt höga syran i vinerna uppnås nämligen en närmast magiskt balanserad upplevelse när vi tillåter sötman att komma upp en bit över brut-nivå. I Taittingers Nocturne Norrsken får vi en generös smakupplevelse som är både rund och mjuk. Meunier och pinot noir ger sig till känna med hallon och smultron, tillsammans med röda äpplen, rostade mandlar och en diskret brödig karaktär. 

    695 kr