Laddar annons
24 Aug, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Chenin blanc och cabernet franc hos Langlois-Chateau


På Stockholmsbesök var vinmakaren från Langlois-Chateau. Den varma, fuktiga augustidagen må möjligen inte ha varit en ultimat provningsdag men om man är första gången i Stockholm visar sig staden ändå från sin bästa sida. Avslappnad och hjärtlig! Francois-Regis de Fougeroux har inte fyllt 40 år men redan hunnit med att fullfölja två utbildningar, resa världen runt, militärtjänst och lång praktik på vingård i Australien (Petaluma i Adelaise Hills). Sedan 2001 arbetar han på Langlois-Chateau. de Fougeroux verkar onekligen vara på helt rätt plats, uppvuxen och nu stabilt förankrad i distriktet säger han, - jag är helt såld på chenin blanc! Bilden visar källarmästaren som kollar av kvaliteten.

Langlois-Chateau grundades 1912 av äkta makarna Eduard Langlois och Jeanne Chateau. Vilket gav namnet och stavningen av Chateau utan cirkumflex. Tyvärr hann Eduard bara uppleva den unga firmans tre först år, han gick bort 1915. Jeanne fortsatte dock att driva egendomen på egen hand, full i paritet med de berömda champagneänkorna.
1973 köpte Bollinger egendomen och Michel Villedey, familjemedlem på Lily Bollingers sida, började sin 35-åriga gärning som ansvarig för Langlois-Chateau. Precis som Champagne Bollinger är kvalitet ledord. Firman är idag det minsta Saumurhuset men med ett mycket högt anseende.

För två år sedan tog Francois-Regis de Fougeroux över rodret, som VD och vinmakare. Fördelningen mellan stilla viner och cremants (franskt mousserande dock inte från Champagne) är ganska jämn. Såklart kommer en hel del influenser och inspiration från Bollinger, bland annat används 10 procent reservviner och att lagringen är längre än distriktets lagstadgade. Större delen druvor är från egna vingårdar, resten köps från långsiktigt kontrakterade vinodlare.

Langlois Crémant är alltid gjord av 60 procent chenin blanc, 20 chardonnay och 20 cabernet franc. Den blå druvan, cabernet franc, kommer från sex olika vingårdar som alla har olika jordmån. Överväger gör dock kalkstenspräglad jord. Skörden är alltid manuell och det är i 25- kg korgar som druvorna transporteras till vineriet med. Pressningen är skonsam och av 160 kg druvor tar man ut 100 kg must.
Varje vingård och druvsort vinifieras separat. Våren efter skörd gör man-precis som i Champagne- en assemblage av olika vin clairs. Vinet lagras efter andra jäsningen minst två år på jästen (lagen kräver bara ett år) i firmans sex km långa underjordiska källare.

Crémant Brut, ett års lagring på jästen
Ljusgul färg. Fruktig, lätt citruston, tydlig brödighet. Torr, frisk, lätt smak med uttalad syra av citron och lime, lätt brödighet och en smak av mogna päron för god balans. Frisk, lång eftersmak.
Omdöme: härligt frisk och fräsch, ren smak som gör sig perfekt som aperitif och mingeldryck. Härlig.
Betyg: 4+

Crémant Brut, två års lagring på jästen
Ljusgul färg. Fruktig, aningen sötma, inslag av aprikos. Torr, frisk och smakrik. Äppelfrisk citrusgrön smak, lätt brödighet, aprikoser och päron.
Omdöme: Ren och välgjord. Dock upplever jag vinet som ”inte i fas” då smakerna skulle behöva sätta sig, gå ihop för en bättre helhet. Kantig.
Betyg: 3

Crémant Brut, tre års lagring på jästen.
Lanseras 1 oktober 2010. Artikelnummer 7404, 119 kronor.
Ljusgul färg. Utvecklad, fruktig smak av mogna päron. Torr, frisk fruktig smak av päron, aprikoser, äpplen med inslag av smör, börd och minerla. Lätt inslag av honung. Bra längd.
Omdöme: Nu har vinet gått ihop, utvecklat en helhet och fått en tyngd av sin sammansatta smak. Det här är snarare ett matvin än den ultimata aperitifen.
Betyg: 4

Crémant Brut, sex års lagring på jästen
Gul. Mogen, söt, smörig gulfruktig doft med inslag av bivax. Torr, fyllig, smakrik. Gul frukt, aprikos, äpplen och mogna päron. Smak av bivax, =honung, mogna krusbär. Mogen och generös.
Omdöme: spännande bubbelvin med mognad. Vill personligen prova till ost. Annars, god på egen hand, gärna efter middagen.
Betyg: 4

Saumur Vieilles Vignes Blanc 2004 (i BS 81411, 179 kr) Stockarna är 35 år, uttag 40 hl/ha jämf m 60 hl/ha enligt lagstiftning.
Gul färg med gröna stick. Fat, gummiton eller som bivazx. Torr, medelfyllig smak av gul frukt, aprikos inslag av bivax, fat och smör. Eldig driv på eftersmaken.
Omdöme: bra vin, i min smak dock något för markerade fat.
Betyg: 3

Saumur Vieilles Vignes Blanc 1999
Gulgul. Utvecklad doft med ”fina” drag av bivax. Elegant. Torr, medelfyllig och smakrik. Gul frukt, aprikoser, mango, mogna krusbär inslag av honung. Mogen. Lång eftersmak.
Omdöme. Perfekt. Bra balans.
Betyg: 4

Saumur Champigny Vieilles Vignes Blanc 2004
Blåröd, tät färg. Doft av vaniljkola och örter. Ung. Stram smak av örtgrönkärva tanniner, inslag av kola och smak av körsbär. Torra inslag röjer druvsort och ursprung.
Omdöme: Det här är inte ett smidigt vin. Men kanske just därför, jag gillar stilen av kaxig personlighet och den övertydliga druvtypiciteten. Här dock med tydlig modern, vaniljkolatouch. Behöver tid.
Betyg: 3+

Saumur Champigny Vieilles Vignes Blanc 1996
Röd, tät färg. Mogen utvecklad doft med isnalg av läder. Medelfyllig, kärnfruktig smak av plommon och körsbär. Uttalat örtig, smak av grönt gräs, torra tanniner vilka trots allt är spänstiga. Lång eftersmak. Elegant.
Ovmdöme: personligt druvtypiskt vin med mognad. Toppen i min smak!
Betyg: 5