DRINKAR INNAN MATEN. Friskt, fräscht och mag-pirrig, det är fördrinkens uppgift. De bittra och friska smakerna passar allra bäst.
Drinkar innan maten passar när gästerna välkomnas. Det är lite lyxigt att inleda en middag med en festlig fördrink som också ger gästerna ett bra tillfälle till småprat och mingel.
Servera gärna med tilltugg, vad sägs om något litet som passar fruktig prosecco,
vegetariska tilltugg,
Karins vegetariska snittar och tilltugg,
tilltugg till vodka,
10 enkla tilltugg tll fördrink,
drinktilltugg och tunnbrödschips
veganska snittar till drinkminglet
eller snittar på tunnbröd, enkla och lätta att förbereda är bara några förslag på många smårätter och tilltugg.
Drinkar som passar innan maten
1.NEGRONI
Blanda lika delar röd vermouth, torr gin och Campari.
Dekorera med apelsinzest och servera med mycket is. Perfekt drink innan en middag och enkel att blanda då det inte krävs ett recept.
2. ROB ROY
Rob Roy blandas med skotsk whisky som en variant av den klassiska drinken Manhattan. Servera i högt glas med mycket is. Välj själv om du föredrar söt eller mer torr smak. När man beställer drinken i en bar serveras den vanligtvis som söt. Det vill säga blandad med röd vermouth.
4 cl skotsk whisky, gärna 10 eller 12-årig maltwhisky
2,5 cl röd vermouth (för en sötare variant)
2 droppar Angostura Bitter
1 rött cocktailkörsbär
3. THE BRONX COCKTAIL
Skapad i början av 1900 av Johnny Solon som arbetade på Waldorf Astoria Hotel. Drinken har fått namn av det nyöppnade Bronx Zoo. Blanda i shaker med mycket is. Skaka kraftigt. Sila upp i martiniglas. Garnera med apelsinskiva.
5 cl gin
1,5 cl röd vermouth, söt
1,5 cl torr vermouth
1,5 cl apelsinjuice
mycket is
4. AMERICANO
Skapad av Gaspare Campari, på Caffé Campari under mitten av 1800-talet. Lägg mycket is i ett halvhögt glas. Tillsätt campari, röd vermouth. Toppa med sodavatten. Garnera med apelsinskiva.
3 cl campari
3 cl röd vermouth, söt
3 cl sodavatten eller mineralvatten
isbitar
1 apelsinskiva till garnering
5. VESPER
Vodka, 2 cl
Gin, 2 cl
Lillet, 2 cl
Garnityr, citron zest
Is
Gör så här
Häll ingredienserna i en shaker fylld med is och rör runt.
Sila ner i ett väl kylt cocktailglas.
Skär en lång, tunn bit citronskal per glas. Vrid skalet ovanför glaset så att citronen avger sin olja. Lägg skalet i drycken.
6. MANHATTAN
I drinkarnas värld är Manhattan en klassiker, blandad av smakrik Rye Whiskey och söt vermouth. Man kan även använda Bourbon eller Kanadensisk Whiskey men då frångås originalreceptet. Blanda i ett högt glas, fyll på med rikligt av is, rör om, sila och servera i cocktailglas.
4 cl Rye Whiskey
2 cl vermouth, röd
2 droppar Angostura Bitter
Dekorera med cocktailkörsbär
7. MARTINI
En drink som förmodligen serveras i lika många olika skepnader som det finns barer. Den som vill kan ersätta gin med vodka, till en Vodka martini.
6 cl torr gin
1 cl torr vermouth
gröna oliver
Rör i höga glas, toppa med is, rör om.
8. Hugo
4 cl flädersaft eller fläderlikör
10 myntablad
sodavatten
3 limeklyftor
Prosecco
Gör så här
Häll flädersaft och mynta i ett vinglas.
Pressa limeklyftorna i glaset.
Tillsätt is.
Toppa med prosecco och dekorera gärna med lite fläderblom om säsongen tillåter.
9. KIR ROYAL, för 4 glas
4 msk Créme de Cassis
6 dl champagne
Häll likören i glasen och toppa med kylt mousserande vin. För ’Kir’ blandar man med vitt, torrt vin, gärna från Bourgogne.
6. Gimlet
6 cl gin
3-4 cl hemgjord Cordial lime
Gör så här
Skaka med is. Servera i whiskeyglas med krossad is och garnera med limeskiva
Gör din egen Cordial lime
1,2 dl naturell sockerlag (lika delar socker och vatten)
1 limefrukt (det zestade skalet)
Gör så här
Koka upp vatten och socker. Rör om tills allt löst sig. Kör av det yttersta gröna skalet av en limefrukt med ett zestjärn. Blanda ned i sockerlagen. Låt svalna och ställ sedan in i kyl. Bäst blir den om den får stå ett dygn i kyl. Innan sockerlagen används silar jag bort limeskalen.
BILD: PEXELS, av Burst.