Laddar annons
Öl till BBQ-kycklingvingar med smörig chilisås
18 Aug, 2020

Öl till BBQ-kycklingvingar med smörig chilisås

ÖL OCH MAT. Dagens öltips till maten är en fantastisk god kombo mellan dryck och mat.

Öltips till maten. Middagen går utmärkt att förbereda och maten som grillas smakar också utmärkt i sensommarens varma, fina väder. Öl smakar gott, är läskande och passar många gäster.
Själv lagade jag maten med kycklinglår eftersom jag visste att gästerna var riktigt hungriga - det gick utmärkt bra!


Snabbval

RECEPT | BBQ-kycklingvingar med smörig chilisås

4 portioner

1 kg kycklingben
1 dl salt
1 liter vatten

2 dl ketchup
1 dl srirachasås
1 vitlöksklyfta
1 liten bit färsk ingefära, ungefär en halv tumme
saft och skal från en lime
ca 1 msk strösocker
ca 75 g rumstemperart smör

Till servering: 2-3 salladslök, finhackad

Gör så här

1. Börja med att rimma kycklingbenen så att de får bra sälta genom hela köttet:
Koka upp vatten och salt till saltet löser sig och låt kallna. Lägg ner kycklingbenen och låt stå i kylskåpet i cirka 6 timmar. Skölj av kycklingbenen och torka av dem noga. Om du inte hinner - välj att inte rimma utan salta bara kycklingen.

2. Hacka vitkök och ingefära till ketchupen fint, blanda med övriga ingredienser till såsen, utom smöret, i en kastrull. Värm såsen på svag värme (inte koka) och mixa sedan ner smöret i såsen, lite i taget. Mixa tills allt smör gått ner och såsen är helt slät.

Tips - skulle såsen spricka när du tillsätter smöret kan du mixa ner lite kallt vatten. Då brukar det lösa sig.

3. Gnid in kycklingbenen, rimmade eller bara saltade, med lite olja, krydda med peppar. Förbered grillen så du har en fin glöd på ena sidan av grillen.

4. Grilla kyklingbenen under lock i ca 20 minuter vid sidan av glöden, indirekt värme. Vänd någon gång, under tiden. Kontrollera att vingarna är genomstekta.

5. Vänd de nygrillade kycklingbenen med ketchupen och toppa med finhackad salladslök. Servera med ketchup som blir över.

Öltips till maten

1. Oppigårds Dala Lager (89149)

19 kr för 330 ml
Alkohol: 5,2%
Stil: modern lager.
Humle: ekologisk Hallertauer Traditon, ekologisk Mandarina Bavaria.
Frisk. Aromatisk och brödig smak av knäckebröd och en markerad beska. Lång, fruktig längd.
Omdöme: Ljus stil av öl med markerad beska. Balanserad, smakrik.
Passar till: Markerad beska kan möta rejält feta maträtter. Husman, fläsk eller varför inte lammstek.
Betyg: 4

För alla som absolut vill ha vin till maten rekommenderas ett vitt vin, med smak av exotisk frukt, tätare syra som vinerna får av druvorna av marsanne, roussanne och viognier. Alternativ en kombination (Ch Thabilk bra ex på producent).

Recension och provningsnoteringar av öl från Oppigårds Bryggeri, samt deras nyhet Deep Belgisk Blonde.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.