Drinktilltugg och tunnbrödschips

Favoritmarkera

DRINKTILLTUGG. Trött på glögg? Samla vännerna på en drink istället. Här kommer några enkla recept på drinktilltugg och härliga tunnbrödschips med parmesan.

Drinktilltugg och tunnbrödschips

Recept | Parmesan & zucchinichips | ca 15 stycken

3 dl riven parmesan
1,5 dl riven zucchini och/eller morot
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Salta på de rivna grönsakerna och låt stå minst en kvart så att lite av vätskan försvinner. Krama ur grönsakerna, torka med hushållspapper och blanda med osten. Det ska vara dubbelt så mycket ost som grönsaker så kommer chipsen att hålla ihop.

Lägg en dryg matsked av blandningen i högar på ett bakplåtspapper och platta sedan till. Baka i mitten av ugnen i cirka åtta minuter. Låt svalna lite på plåten innan de flyttas.

Recept | Vitlöksknutar | ca 20 stycken

1 färdig pizzadeg (fyrkantig)
1 msk olivolja
4 msk smör
0,5 tsk torkad oregano
2 msk finriven parmesan
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk bladpersilja, finhackad
flingsalt

vitlokssnurror

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen på två. Rulla ut den ena på mjölat bakbord och förvara den andra under en handduk. Kavla degen något och skär den i remsor på cirka 2×12 centimeter. Gör en knut på mitten och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull med olivoljan. Ta av och rör ner vitlök, oregano, ost och persilja. Pensla bröden med hälften av smörblandningen. Baka i ugnen cirka tio minuter tills de är gyllene. Ta ut, pensla med resten av smöret och strö lite salt på. Servera genast, när de fortfarande är varma.

Recept | Tacorullar | ca 20 stycken

1 färdig pizzadeg (fyrkantig)
200 g nötfärs
3 msk vatten
1 påse tacokryddor, helst ekologiska
150 g riven ost

tacorullar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttfärsen tills den är genomstekt, addera vatten och kryddor. Låt puttra några minuter. Rulla ut degen och sprid ut köttfärs och ost. Rulla ihop och skär i centimetertjocka skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda i cirka tio minuter. Servera med gräddfil och guacamole.

Recept | Tunnbrödschips med rosmarin och parmesan | ca 20 stycken

2 tunnbröd
1 msk olja
1 tsk färsk rosmarin, finhackad
4-5 msk riven parmesan
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär brödet i cirka 3 cm stora trianglar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja och strö på krydda, ost och flingsalt. Grädda i cirka 5 minuter tills de är gyllene. Servera med gräddfil eller crème fraiche.

Fler goda tips:

Här hittar du 10 klassiska drinkar

Sugen på prosecco? Rapparen Petter har gjort ny karriär. Läs mer om det här.

Fler goda tilltugg till drinken och till champagne.

Ännu fler drinktilltugg.

Bild lånad från Polarbröd.

Kommentera