Laddar annons
Bästa gin 2020 - småskalig gin från Norrbottens Destilleri i Kalix
20 Aug, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa gin 2020 - småskalig gin från Norrbottens Destilleri i Kalix

GIN. Bästa gin 2020 är från Norrbottens Destilleri. Det är hög tid att damma av tidigare erfarenheter om gin. All gin behöver inte blandas.

Gin från Norrbottens Destilleri. Få andra spritsorter jämte gin hänger kvar bland världens mest populära år in och ut. Det kommer nya smaker, ibland nya färger men alltid med en gemensam nämnare och det är smaken från enbär. Gin lyckas dessutom utvecklas utan att spriten för den skull lagras på ekfat. Eller mogna under många år med vinpinad snits eller saltstänk från havet. Den som vill kan gärna jämföra till single maltwhiskyvärlden där mycket mer än själva innehållet spelar roll för den framtida smaken.

- Det behöver inte heller vara så komplicerat att njuta av en riktigt bra gin säger Dennis Bejedal, grundare och destillatör.

Undertecknad är helt såld: här var dryckerna som kom med en stor portion attityd och personlighet, kul som bara den!

Slutsatsen är därför enkel: Gin från Norrbottens Destilleri lär ge entusiaster ny energi och ett alldeles speciellt smakdriv som få konässörer lär kunna motstå. Och därmed har konkurrensen ökat på den svenska ginscenen som redan från start har hög kvalitativ status som tidigare befästs av destilleri Hernö Gin utanför Härnösand. Heja ginsverige, ni är bäst!

gin-fran-norrbottens-destilleri-basta-gin-2020-vinbanken-recension

Gin från Norrbottens Destilleri

1. Norrbottens Destilleri Mountain Dry Gin (34100)

Norrbottens län, Kalix kommun Sverige, 349 kr för 500 ml
Stram, eldig med driv. En tydlig smak av enbär, frisk citruston som är mer av lime i kombination med en blommig underton, rosor, smak av choklad och kryddor.
Omdöme: Fräck, vinner i längden. Kan lika gärna servera till en dessert med mörk choklad och lakrits.
Prova till snittar med lax och vasabi samt ingefära.
Betyg: 4+

2. Norrbottens Destilleri Forest Dry Gin (34907)

Norrbottens län, Kalix kommun Sverige, 368 kr för 500 ml
Stram. Tydligt driv, ren smak av enbär, granskott och citrus med bra munkänsla, viss fetma, och en nästan exploderande kryddig not
Omdöme: Smakrik, god och distinkt med stor personlighet. Klassisk med en twist.
Passar till: Servera som shot till ostron med lök, toppat med en droppe gin, till snittar med löjrom eller till en ceviche med skaldjur.
Betyg: 5-

Allt om gin!

Huvudbild: Dennis Bejedal, destillatör och grundare.