Laddar annons
Dorli Muhr – när Blaufränkisch får stå i rampljuset
12 Nov, 2022

Dorli Muhr – när Blaufränkisch får stå i rampljuset

Det är inte alltid Österrike är i fokus. Det är inte alltid druvan blaufränkisch får uppmärksamhet. Men för producenten Dorli Muhr så handlar det helt och hållet om marken som hon är uppväxt med. Det handlar helt och hållet om druvan som hon håller så kär. Det handlar helt och hållet om druvan Blaufränkisch och det lilla vinområdet Carnuntum mellan Wien och Bratislava.

Historien om Dorli Muhr, vinproducenten som hittade hem, har tagit många olika vägar genom åren. Hon hade kunnat hamna i Toscana och Italien. Hon hade kunnat producera söta viner i Portugal. Men till slut, efter att ha kommit till insikt om vad hon faktiskt ville med sitt vinmakande, så var det hennes farmors mark i Österrike som visade sig vara den rätta vägen.

Historien tar dock sin början i Österrike där hon i början av 1990-talet gick i bräschen för marknadsföring av viner genom att starta en PR-byrå som riktade sig mot just vinproducenter. Där fick hon upp ögonen för vinmakandet och det som gör det unikt, och det var även där som ett frö planterades för att skapa egna viner. En bit mark i Toscana köptes, men mycket mer än så blev det inte av den italienska vindrömmen.

Dorli Muhr ny Dorli Muhr. Foto: Pressbild

– Jag träffade kärleken som kom från Portugal och jag valde att flytta dit. Det var även i Portugal som jag upptäckte hur viktigt det var med mognad i ett vin, att låta vinet mogna och få fram de fantastiska egenskaperna som ett vin kan ha, berättar Dorli Muhr i samband med en vinprovning i Stockholm i slutet av oktober.

– Jag tänkte för mig själv; var kan jag göra viner med gamla vinrankor men som ändå har en fräschör, i ett kontinentalt klimat. Min farmor hade en bit mark i Carnuntum som faktiskt tillhör Niederösterreich, ett område som många tror tillhör Burgenland då det produceras väldigt mycket röda viner där.

Dorli Muhr odlar druvor i unikt klimat

Carnuntum, mellan huvudstäderna Wien och Bratislava, blev platsen där Dorli Muhr hittade förutsättningarna för hennes vinmakande, och platsen där hennes dröm skulle gå i uppfyllelse. Det kanske låter som en klyscha när vinmakare upprepar det unika i platsen där just de odlar sina druvor, men i fallet med Dorli Muhr så är det verkligen en unik plats. I östra delarna av Österrike hittar man nämligen en landremsa på 20 kilometer som är den enda biten av land där vinden mellan bergskedjorna Alperna och Karpaterna passerar.

– Och tro mig, det blåser mycket där. All vind från Karpaterna kommer därifrån och vi får uppemot 400 millimeter regn per år, där det allra mesta är koncentrerat till sommaren.

Hur var det då med den där druvan som Dorli Muhr håller så här? Hur var det med Blaufränkisch, som i princip aldrig får stå i rampljuset?

Carnuntum Carnuntum i östra Österrike. Foto: Pressbild

– Jag älskar blaufränkisch. Det är en fantastisk druva om man hanterar den på rätt sätt och om man låter den mogna i sin egen takt. Vi behöver mogna tanniner i våra viner, därför kollar jag aldrig på sockernivån när jag producerar vin. Jag kollar bara på hur mogna tanninerna är. Och framförallt så behöver vi inte övermogna bär. Vi plockar faktiskt bort alla bär som vi ser är övermogna. Vi vill behålla fräschören i vinerna. Vi vill ha den där elegansen, det silkeslena och det som gör vinerna unika. Vi trampar fortfarande en del av vinerna med fötterna, vilket ger oss finare tanniner.

"Dagens konsumenter är impulsiva"

Även om blaufränkisch inte alltid får den uppmärksamhet som druvan kanske förtjänar, så är Dorli Muhr ett bevis på att det går att göra högkvalitativa viner på druvan om man bara behandlar den på rätt sätt.

– Jag tror inte att det handlar så mycket om vare sig druva eller producent, utan det handlar om jordmån och område. Det handlar om stället där druvorna odlas.

– Dagens konsumenter är även impulsiva. De vill kunna dricka vinet samma kväll. De bestämmer sig bara en kort stund innan vad de ska dricka. Men hur ska vi göra för att då kommunicera till de nya konsumenterna att vissa viner behöver en viss mognad. Jag försöker lagra flera av mina viner ett tag innan jag lanserar dem för försäljning, bara för att visa hur bra de faktiskt kan bli om man ger dem tid.

Inom området Carnuntum så finns det en del producenter, men även om alla i det långa loppet konkurrerar mot varandra om konsumenterna, så menar Dorli Muhr på att hon gynnats och inspirerats av många av sina konkurrenter.

– Jag har alltid tyckt om att fråga andra vinmakare. Jag har alltid varit transparent. Och jag tror att vi alla kan göra ännu bättre viner och lyfta området mer om vi delar med oss av vår kunskap. Vi tror på appellationerna och potentialen som här, avslutar Dorli Muhr.

Recension av Dorli Muhrs viner

Dorli Muhr, Carnuntum, 2018 (74739) 179:- (Lanseras mitten av november)

Ett praktexempel på vad druvan blaufränkisch går för. En liten pepprighet i doften som kompletteras av röda bär i form av framförallt hallon och körsbär. Ett vin med fantastisk syra, eleganta tanniner och en bra balans rakt igenom.

Dorli-Muhr, Ried Spitzerberg, 2015 (51068) 669:-

Komplext, välbalanserat, fruktigt och fräscht. Ett vin som verkligen innehåller otroligt mycket olika smaker, men där allt packas ner i ett elegant och fint inslaget paket. Här får en doft med röd frukt där du kommer känna av både körsbär och hallon, men det är i smaken som de verkligen imponerande tonerna kommer fram. Här möts du av kryddor, choklad och lite viol. Längden är imponerande och balansen är utomordentligt bra. Ett superfräscht vin med hög syra, men där allt sitter som en smäck.