Laddar annons
Fem spanska favoriter du inte får missa – tips på spanska viner
5 Nov, 2023

Fem spanska favoriter du inte får missa – tips på spanska viner

Spanien är ett av de vinländerna i världen där det händer allra mest just nu. En av orsakerna är klimatförändringarna som ställer helt nya krav på producenterna. Vi har fått se tidigare okända områden få allt mer ljus i rampljuset. Här är fem spanska favoriter du inte får missa om du vill upptäcka en sida av Spanien du inte sett förut. 

Spanien som vinland är fascinerande. Här får vi allt från de makalöst välgjorda sherryvinerna i söder, till de krispiga albarino-vinerna i nordväst och de världshyllade Priorat-vinerna i Katalonien. Men det finns mycket mer än så. Spanien som vinland handlar inte längre om bara Rioja och Cava. De nya områdena börjar ta mer och mer plats, och vinerna som produceras på flera håll och kanter i Spanien håller en så pass imponerande nivå att man blir hänförd. Det finns så otroligt mycket att upptäcka från Spanien att det egentligen hade krävts en artikel som bestod av 100 spanska viner. Men nu får vi nöja oss med fem spanska favoriter som vi anser att du inte får missa. Detta är viner som antingen finns i beställningssortimentet eller det fasta sortimentet. 

Fem spanska favoriter du inte får missa – tips på spanska viner

Nivarius Valdesabril

Nivarius Valdesabril

Vinedo Singular Rioja, 2019
spanienSpanien
750 ml
13.5%

Att betala nästan 500 kronor för ett vitt vin från Rioja är det nog få i Sverige som ens skulle fundera på att göra. Men enligt oss bör man tänka om, för i det här vinet får man ett hantverksvin ut i fingerspetsarna. Det är ett sådant vin man minns länge. Det är gjort på 100 procent viura och druvorna är odlade på över 600 meters höjd. Man låter vinet ligga på sin egen jästfällning i ett års tid, vilket ger vinet ett imponerande djup. Men tack vare den höga höjden så lyckas man behålla en superfin syra. Här finns lagom mogen gul frukt, en diskret rostad nötighet, en grön aromatisk ton där man känner av lite basilika, en liten sälta och en makalöst fin syra. Det är komplext, vibrerande, djupt och så oerhört imponerande på alla plan. Det här ger man lätt 500 kronor för gång efter gång efter gång. Våga servera till stekt vaktel med hasselbackspotatis.

18.5
499 kr
Cap de Canons

Cap de Canons

2021
spanienSpanien
750 ml
14.5%

Bara några hundra meter från Medelhavet odlas druvorna till det här alldeles utmärkta sommarvinet. Det är svalkande, läskande och supersnyggt gjort. Det är bären som får allt rampljus här och de tar verkligen för sig när de får stå på scenen. Vi möts av ett rödbärigt, ungt, lättillgängligt vin med en liten örtig ton i såväl doft som smak. Bra röda viner från Katalonien måste inte alltid komma från Priorat, även Emporda på gränsen till Frankrike levererar till låga priser. Perfekt rött sommarvin till överkomligt pris. Det här serverar vi till hel kyckling i ugn med hemmagjort potatismos och en skysås. 

17
159 kr
Antxiola

Antxiola

2022
spanienSpanien
750 ml
11.5%

Baskien kan göra vin. Och de kan göra sjukt imponerande viner. Det visar man inte minst med sina superfräscha vita Txakoli-viner. Här är det just syran som kommer märkas av. Den är så hög att man får lite av en chock när vinet når munnen, men det blir aldrig för jobbigt. Här får vi ett vin med en snygg balans i en lite enklare stil, men som vi ändå vill hylla då det visar att spanska vita, krispiga viner inte alltid behöver komma från Galicien utan Baskien kan också vin. Och de gör det riktigt bra. Servera till räkfrossan.

16
119 kr
Matilda Nieves

Matilda Nieves

Mencia, 2020
spanienSpanien
750 ml
13%

Mencia, denna så fantastiska druva som nästan aldrig får strålkastarljuset på sig. Nu befinner vi oss i nordvästra Spanien, ett tiotal mil inåt landet från Atlantkusten. Här lyckas man skapa fräscha röda viner med fina rödbäriga toner som ändå har ett visst djup i sig. I det här vinet får vi just ett sådant vin som bjuder på tydliga toner av röda bär, en liten parfymerad doft av lavendel och en diskret pepprighet. Det är charmigt och riktigt snyggt gjort. Här satsar vi på en grillad pluma iberico till vinet. 

16.5
169 kr
ÀN/2

ÀN/2

2021
spanienSpanien
750 ml
13.5%

Callet och manto negro, har du hört talas om de druvorna? Inte konstigt då de ofta förknippas med Mallorca. Semesterparadiset kan producera vin av riktigt hög klass. An/2 är ett bevis på det, och man gör det utan att låtsas vara någon annan. Man är en mallorcansk producent som är stolta över sina druvor. Här får du ett elegant kraftpaket där allt sitter på sin plats. Den mörka frukten, fathanteringen, den tydliga rökiga tonen och den fina syran. Detta är ett riktigt snyggt vin som enligt oss borde kosta lite mer än så här. Ett perfekt grillvin. 

17.5
289 kr