Laddar annons
Francois Lurton – pionjären bakom Sveriges populäraste vin
15 May, 2023

Francois Lurton – pionjären bakom Sveriges populäraste vin

Det finns få personligheter inom vinvärlden som hunnit med att producera lika mycket vin på lika många kontinenter som den franska vinmakaren Francois Lurton har gjort. 1996 skapade han ett vin som han döpte till Les Fumées Blanches. Det han inte visste då var att han just hade skapat en internationell storsuccé, och nästan 30 år senare är vinet populärare än någonsin.

Som fjärde generationens vinmakare inom den ansedda Bordeauxfamiljen Lurton valde Francois och hans bror Jacques att i slutet av 1980-talet testa vingarna och lämna Bordeaux för att börja producera vin i Argentina. Vingårdar köptes även i Spanien och Chile, där de båda bröderna fick utlopp för sin kreativitet, sin nyfikenhet och sitt öppna sinne för ett producera vin.

Just det här med det öppna sinnet är något som Francois Lurton återkommer till vid ett flertal tillfällen när Vinbanken får en pratstund med honom i samband med ett besök i Stockholm. Under den nyss avslutade vinprovningen i centrala Stockholm har han på ett engagerat sätt guidat oss igenom hans vinvärld och på ett imponerande sätt berättat om vad som gör varje enskild druva unik. Efter provningen sätter vi oss ner vid en soffgrupp och över en kopp kaffe guidar Francois Lurton mig igenom hur han lyckades skapa en internationell storsuccé och ett vin som i dag är det mest populära i Sverige.

Francois Lurton I samband med en provning i centrala Stockholm fick Vinbanken en pratstund med Francois Lurton. Foto: Pressbild

– Jag tror att jag gynnats väldigt mycket av att ha åkt runt både i Frankrike och i världen. Jag har blivit öppen för alla möjliga tekniker och möjligheter. Det har format mig i min syn på vin. När jag sitter ner med gamla vänner i Bordeaux i dag så märks det att alla inte riktigt har samma syn på vin och vissa är kanske lite mer konventionella än vad jag är, berättar Francois Lurton.

Francois Lurton har lyft druvan sauvignon blanc

Året är 1996 och bröderna Lurton har vid den här tidpunkten hunnit med att utforska stora delar av världen. Den här gången har de dock återvänt till Frankrike och bestämt sig för att skapa ett vin som ska ge ett ärligt uttryck av druvan sauvignon blanc. Vinet döpte de till Les Fumées Blanches och de började sälja det i Frankrike.

– Redan då hade jag och min bror ett stort nätverk av vinproducenter. Så vi såg till att vi kunde använda oss av exakt de sauvignon blanc-druvorna som vi behövde på den här tiden. Vi var väldigt noggranna med vad vi ville skapa. Det skulle vara ett vin som skulle vara konsekvent år efter år och ge en ärlig bild av druvan.

Morgondimman Morgondimman som gett namnet Les Fumées Blanches.

Under 2022 köpte vi i Sverige över fyra miljoner liter vin där texten ”Les Fumées Blanches” stod på etiketten. Men i mitten på 1990-talet var succén långt ifrån given. Kanada fick äran att vara det första landet som importerade vinet, och där blev det i princip en omedelbar succé. Men när vinet skulle komma till Sverige i början av 2000-talet så gick det desto kämpigare.

– Du ska veta att det var långt ifrån en succé. Att vi ens kom in på Systembolaget var bra från vår sida, men på den tiden fanns det andra viner som var gjorda på sauvignon blanc som var betydligt mer populära än vad Les Fumées Blanches var. Om jag ska vara ärlig så gick det ganska trögt i början, men på något sätt så sålde vi tillräckligt för att få vara kvar.

"Jag var öppen för att göra ett boxvin"

Det dröjde något år innan den riktiga succén kom, och det var i mångt och mycket tack vare att vinet lanserades i en hållbar bag in box.

– Jag var helt öppen för det. I Frankrike dricker knappt någon bag in box. Och när jag ska servera vinet till mina vänner där nere så vill de alltid ha det på flaska. Det är mycket tradition för dem. Men jag var öppen för att göra ett boxvin. Och då ska det nämnas att boxvinerna just hade börjat bli trendiga på den här tiden. Vi var snabbt på bollen och såg till att vinet kom ut på hyllorna.

Vad sa dina vänner när du berättade att du skulle göra ett bag in box-vin?

– Vad ska de säga? Jag har åkt runt i hela världen och gjort alla möjliga viner från alla möjliga länder. Varför skulle jag, bara för att jag är från Bordeaux, vara emot att göra ett boxvin. För mig är boxvin en fantastisk möjlighet att få fler att testa vinet och inse att det går att göra fantastiska viner i större volym.

– Efter att vi lanserade vinet så började det komma nya viner på Systembolaget som var betydligt billigare än vad Les Fumées Blanches var, men ändå hittade folk alltid tillbaka till Les Fumées Blanches. Vinet blev synonymt med druvan sauvignon blanc i Sverige, och fler och fler började dricka både flaskan och boxen.

Francois Lurton

För att förstå vidden av hur populärt Les Fumés Blanches är, inte bara i Sverige utan i hela världen, så köper Francois Lurton in mellan 20 och 25 procent av hela Frankrikes odlingar av sauvignon blanc varje år för att kunna producera vinet.

– Det är helt otroligt när man tänker efter. I början kommer jag ihåg att vi började få lite utmärkelser i Sverige. Det var några guldmedaljer. År efter år fick vi dessa guldmedaljer och det visade att konsumenterna uppskattade vinet. Sen måste jag även nämna att tajmingen kring lanseringen var perfekt. På den tiden var chardonnay på väg ner lite och sauvignon blanc hade fått luft under vingarna. Folk ville ha nya sauvignon blanc-viner, och då kom Les Fumées Blanches.

"Nu ska vi satsa rejält i USA"

Trodde du någonsin att det skulle bli en sådan succé när du skapade det i mitten av 90-talet?

– Helt ärligt, absolut inte. Jag hade aldrig kunnat förvänta mig att det skulle bli en internationell succé. Det är lite svårt att ta in hur otroligt mycket vin det handlar om säger Francois Lurton och skakar på huvudet och fortsätter:

– Bara i Frankrike säljer jag över 200 000 flaskor av Les Fumées Blanches varje år. I Kanada är det ett av de mest sålda vinerna. Nu ska vi satsa rejält i USA dessutom. I de nordiska länderna är det ett av de mest sålda vinerna, och vi säljer även vinet i till exempel Indien och Kina.

Varför tror du att det är så populärt?

– För att det är konsekvent år efter år. Folk känner igen det. Folk vet vad de får. Och folk vet att de får ett bra vin där vi har kontroll på varenda ett litet steg i processen. Vi väljer bara de druvorna vi tror på, och vi gör det väldigt noggrant. Det är ett fantastiskt vin som ger ett ärligt uttryck av druvan helt enkelt.

Francois Lurton

År 2023 sitter Francois Lurton och blickar tillbaka mot en tid där han och hans bror åkte runt i världen och gjorde det de älskade. Det är en nostalgisk blick mot en svunnen tid. Men ändå kan Francois inte undgå att samtidigt blicka framåt, mot nya idéer.

– Jag och min bror har alltid varit innovativa. Det är något som vi fick från vår far André Lurton. Såklart, vi kommer från Bordeaux som har en enorm tradition av vin, men vi har alltid varit öppna för att testa nya saker och skapa nya viner.

Har flera röda viner från andra delar av världen i sortimentet

I dag driver Francois Lurton själv vinimperiet som han och hans bror skapade, medan hans bror Jacques Lurton driver imperiet som deras far André Lurton skapade i Bordeaux.

– Vi har än i dag väldigt mycket kontakt och diskuterar hur vi ska göra olika saker. Vi bollar idéer med varandra och pratar väldigt ofta.

Röda viner Lurton Flera av Francois Lurtons röda viner från olika delar av världen.

Les Fumées Blanches består i dag förutom av det vita vinet på flaska och på box, även av ett populärt rosévin på flaska och box. Dessutom finns även ett orangevin på flaska sedan en tid tillbaka. Under Francois Lurtons namn kan man på Systembolaget även hitta flera röda viner från Chile och Languedoc på Systembolagets hyllor.

Du har skapat Sveriges mest populära vin och har vingårdar på flera ställen runtom i världen, vad är nästa steg för dig?

– Såklart jag är stolt över Les Fumées Blanches. Såklart jag är stolt över sauvignon blanc. För mig är Les Fumées Blanches ett äkta uttryck av sauvignon blanc, och inte ett uttryck av Francois Lurton. Och det är exakt så jag vill ha det. Jag blir stolt när jag hör vinkonsumenter direkt nämna Les Fumées Blanches när någon nämner sauvignon blanc.

– Vad nästa steg är? Jag vet inte. Jag har gått lite i tankar på kanske tetra eller plastflaska, men det är långt ifrån klart att det blir av. Men jag är öppen för allt, så som jag alltid har varit, avslutar Francois Lurton innan han dricker upp sin kopp kaffe, reser sig upp och ger sig ut i ett soligt Stockholm.

Recension av Francois Lurtons viner

Sauvignon Blanc

Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc, 2022 (22139) 99:-

Ett ungt och piggt vin med en rejäl dos av färsk frukt direkt i doften. Det är päron, syrliga gröna äpplen, krusbär och rejält med citrus. Syran är hög och man förstår varför den här okomplicerade och tillgängliga stilen har blivit en så stor succé i Sverige.

Rose

Les Fumées Blanches, Rosé, 2021 (22138) 99:-

Det är ett enkelt, tillgängligt, fräscht och otroligt bärigt rosévin. Ett vin som det osar sommar om med sina inslag av smultron, hallon och höga syra. Friskt och fräscht med en liten diskret sälta i längden. Ett vin som det osar sommar om.

Orange

Les Fumées Blanches, Vin Orange Sauvignon Blanc, 2021 (56309) 120:-

Ett vin som går i det aromatiska spåret där man direkt i doften nås av apelsinskal och aprikos. Som en röd tråd rakt igenom hela Les Fumées Blanches-serien kommer man känna igen den höga syran. Men i det här fallet får man ett lite mer komplext vin med en viss örtighet och även lite mer tropiska inslag.