Gemischter Satz – det unika vinet från Wien
Det finns få miljonstäder i världen där man odlar vin i direkt anslutning till staden. Men i den österrikiska huvudstaden Wien så har man stora vinodlingar bara ett 30-tal minuter från stadskärnan. Och om man frågar Wienborna vad man ska dricka för att få en äkta smak av Wien så kommer de flesta nog rekommendera det lokala vinet Gemischter Satz.
Besöka Stefansdomen. Åka till Prater och äta stelce. Testa en äkta wienerschnitzel. Gå till Schönbrunnpalatset. Och dricka Gemischter Satz. Om du gör alla dessa saker så kan man nog säga att du har upplevt allt det bästa som den österrikiska huvudstaden Wien har att erbjuda. Det finns givetvis otroligt mycket mer att upptäcka, äta och ta del av i miljonstaden. Det många dock kanske inte direkt tänker på är att Wien är en av få miljonstäder i världen där man odlar vin så pass nära stadskärnan.
– Wien ligger verkligen i mitten av alla Österrikes vinområden. Och vi har otroligt bra förutsättningar att göra bra viner hos oss, berättar Alexander Zahel som driver Weingut Zahel som producerar vin från tre olika vingårdslägen runtom staden.
Gemischter Satz - där druvorna odlas ihop med varandra
Om du nämner Österrike och vin för gemene svensk så kommer nog de allra flesta direkt tänka på grüner veltliner eller riesling. Den förstnämnda druvan är synonym för landets vinproduktion och visar vilken fantastisk utveckling landet haft de senaste decennierna. Bakom grüner veltliner-vinerna hittar vi även en imponerande utveckling av röda viner från Burgenland, där druvorna zweigelt och blaufränkisch får allt mer uppmärksamhet. Men när man väl avverkat grüner veltliner, zweigelt och blaufränkisch så känner många kanske inte till så värst mycket mer om landets vinproduktion. Om du däremot frågar en Wienbo vad den rekommenderar för vin så kommer nog svaret bli Gemischter Satz, vinet som enkelt kan beskrivas som Wiens stolthet.
Miljonstaden Wien är hem till det unika vinet.
Det som imponerar allra mest med Gemischter Satz är sättet det görs på. Det är en så kallad field blend som innebär att man låter olika druvsorter växa direkt bredvid. I samband med skörden så skördas samtliga druvor samtidigt, även om druvsorterna i sig har olika mognadsfaser.
– Varje enskild druva ger sin egen karaktär till vinet. Vi använder totalt åtta olika druvor i vår Gemischter Satz, men man kan använda uppemot 15 druvor ibland, berättar Alexander Zahel som producerar det enda Gemischter Satz-vinet som finns i Systembolagets fasta sortiment.
– Det här originalet av Wien, och man har gjort Gemischter Satz väldigt länge. Det ser väldigt häftigt ut när man är ute i vingården och ser helt olika typer av druvsorter växa ihop. Det är väldigt olika färger och för oss är det här den riktiga bilden av Wien som vinstad.
"Vanligaste vinet att dricka till maten i Wien"
Enligt Alexander Zahel, vars odlingar i dag är helt biodynamiska och där han bland annat gör vin i amforor också, speglar Gemischter Satz Wiens matkultur på ett bra sätt.
– Det här är det vanligaste vinet att dricka till maten som finns här i Wien. Om man till exempel ska äta en wienerschnitzel så är det för många självklart att ta en Gemischter Satz till det, säger Alexander som även poängterar att vinet är uppskattat i alla åldrar.
– Både äldre och yngre dricker Gemischter Satz. För dem äldre är det väldigt mycket nostalgi att dricka det, då man alltid gjort det. Och för de yngre har det blivit trendigt på senare år att dricka det, vilket är väldigt kul. Det känns som att Gemischter Satz fått ett uppsving, avslutar Alexander Zahel.
Recension
Wiener Gemischter Satz, 2021 (2515) 119:-
En väldigt uttalad och intensiv doft där man känner av fruktiga och friska toner i form av gröna päron, fläder, gröna syrliga äpplen, örter och citrus. Ett vin med en fint balanserad syra som höjer vinet och som får en att direkt tänka på uteserveringshäng. Det är fruktigt, det är somrigt och det är fräscht. Ett fantastiskt trevligt vin som borde kosta mer än 119 kronor känns det som. Det lär bli både en och en annan flaska Gemischter Satz i sommar.