Laddar annons
8 Feb, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Fredagskocken Mattias tipsar om rött vin till fiskrätt

Vi tycker alla om olika typer av vin. Vissa gillar lätta, blommiga, druviga vita viner medan andra gillar kraftiga, ekfatslagrade vita viner. På den röda sidan hittar någon till dom lätta eleganta vinerna medan vissa vill ha tuffa, kraftiga och sträva rödviner. Det viktigaste med vin är att kunna uppskatta det.

Vin ska vara gott och kul, när man matchar vinet med maten så ska det bli ännu godare oavsett i vilken prisklass eller vilken typ av vin du gillar. Idag så har jag med mig ett lätt vitt vin som är blommigt och druvigt på doften och som matchar förrättens lätta, fruktiga smaker perfekt. Varmrättsvinet är rött, ganska kraftigt med en bra frukt, ekfatskaraktär och matchar varmrättens goda brynta, fruktiga vintersmaker. Njut av helgen, Mattias!

Gravad lax med gurka, stjälkselleri, äpple och schalottenlök samt blomkålsscreme

200 g gravad lax i bit
150 g gurka
50 g stjälkselleri
1 schalottenlök
1 äpple
2 tsk koncentrerad äppeljos
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk olivolja

Blomkålscreme (räcker till fler men är svårt att göra mindre av)
300 g blomkål
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt

Till servering;
krutonger och dill

Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölken och grädden. Häll därefter ner alltsammans i en blender eller matberedare och mixa den slät. Smaka av blomkålscremen med salt och kyl ner.

Skär ca 1 cm stora kuber av gravlaxen.

Dela gurkan på längden, gröp ur innanmätet och skär i små tärningar. Fintärna stjälksellerin. Skala och finhacka löken. Skala och fintärna äpplet. Blanda gurka, selleri, lök och äpple med äppeljos, vinäger och olivolja.

Lägg laxtärningarna i 4 coctailglas eller portionsskålar och häll över grönsaksröran, toppa med en tesked av blomkålscremen, krutongerna och små dillkvistar.

Brynt hällefilé med råstekta rotfrukter och brynt smör vinägrett med svarta vinbär
( Hällefilé, är en delikat matfisk som till utseendet är mycket lik hälleflundra, saluförs oftast som hällefilé)

600 g hällefilé
salt, vetemjöl och smör

400 g fast potatis
150 g morot
150 g palsternacka
150 g rödbetor
olja och salt

brynt smövinägrett
10 g smör
2 msk balsamico
30 g svarta vinbär

Till servering;
kryddkrasse

Värm en stekpanna till medelhög temperatur.

Skala och tärna samtliga rotfrukter i 1 cm-stora tärningar. Stek rotfrukterna i olja tills de är genommjuka med ett lätt tuggmotstånd och har fått fin brynt färg. Smaka av med salt.

Lägg smöret i en kastrull och koka kraftigt tills smöret börjar bli lätt brynt och doftar nötigt. Häll då i balsamvinägern och vinbären och dra av från plattan.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Lägg ett tunt lager mjöl på en tallrik. Salta fisken, och vänd den sedan i mjölet. Lägg ner en rejäl klick smör i stekpannan och bryn fisken till fin färg, ca 2 minuter på varje sida.

Lägg upp rotfrukterna på 4 tallrikar och lägg fisken ovanpå. Koka upp och häll över vinägretten, avsluta med att klippa över lite krasse.

Njut av helgen,
Mattias