Laddar annons
7 Jul, 2013

Condrieu - viogniers hemvist

Pinot noir behöver inte komma från Bourgogne. Chardonnay likaså. Det finns cabernet sauvignon av sådan klass runtom världen att den på inga vis behöver komma från Bordeaux och Médoc-halvön. Men viognier, denna lätt aromatiska och persikodoftande druva från norra Rhônedalen har inget alternativ att uppbjuda. Appellationen Condrieu regerar. I alla fall i min värld.

Gamla stockar i Rhône

Jag har verkligen försökt ge viognier av varierande ursprung en ärlig chans. Fokus har legat på södra Frankrike, det vill säga söder om norra Rhônedalen där den odlats tämligen flitigt under senare år, men även exemplar från Australien, Kalifornien och Sydafrika har provats. Portugal till och med. Inget når upp till originalet från Condrieu. Det är tyvärr inte ens i närheten.

Condrieu. Viognier. Du känner säkert till dem. Men har du provat?

Om vi rör oss drygt 40 år tillbaka i tiden så var viognier sannolikt något av det mest otrendiga du kunde dricka. Produktionen hade sjunkit till en sådan nivå att endast 10 hektar återstod av Condrieu. Vinerna betingade löjligt låga priser. 2013. Appellationen är fortfarande av mindre mått men har dock växt till att omfatta närmre 140 hektar. Orsaken till denna pånyttfödelse av den svårodlade druvan? Enkelt; ett par eldsjälar samt det faktum att i rätt händer så är viognier en av vinvärldens mest förförande och fascinerande druvsorter!

Din första tanke är kanske hur mycket 140 hektar egentligen är. För att blott jämföra med andras förutsättningar så är det värt att ha i åtanke att världsberömda Chateau Lafite-Rothschild, i Bordeaux-kommunen Pauillac, består av ungefär 110 hektar. Då pratar vi om en egendom, ett slott. I Condrieu delar 70 producenter på 140 hektar! Till det adderar du en tuff reglering där skördeuttaget är satt till 41 hektoliter per hektar och kravet på minst 6 500 rankor per hektar i planteringsdensitet. En snabb huvudräkning indikerar således ca 5 000 flaskor producerat per hektar. Med andra ord; Condrieu är litet.

Kyrkan i Ampuis

Du finner appellationen Condrieu endast några kilometer från Ampuis och Côte Rôtie's sluttningar i norra Rhônedalen. Precis som sin granne så är Condrieu ett område med rejäla sluttningar och terrasser som förhindrar erosion. Flera arter av granit vilket är av stor vikt för viognier då bergarten kan förvara vatten.

Viognier är en druva för den våghalsiga. Känslig när det kommer till mjöldagg och synnerligen oregelbunden i blomningen gör att druvan ofta resulterar i låga skördeuttag. lägre än vad lagen säger. När dessutom skördetillfället är av absolut största vikt, då druvan snabbt förlorar sina aromer och istället blir tjock och oljig, gör den knappast mer populär bland odlarna.

Far och son Niero. Rémi som nyligen tagit över till höger.

På plats mötte jag flera av topproducenterna tidigare i år. André Perret. Philippe Guigal. Christine Vernay. Rémi Niero. Yves Cuilleron. Någon enstaka dyker ibland upp i Sverige, tyvärr allt för sällan. Priserna på deras viner kan uppfattas som närmast provocerande då de ofta är i paritet med stor vit Bourgogne. Men kan en aromatisk druva som viognier verkligen likställas med den mineraldrivna klass som mången vit Bourgogne uppvisar?

Ja! I min värld, ja! När jag har André Perret's (bilden) 2011 Chéry i glaset stannar klockorna. Det är stort. Ömtåligt och blott lätt fathanterat. Och så den syradrivna persikofrukten. Det som dock får mig att fullkomligt falla pladask är renheten. Detsamma gäller när jag provar 2011 Héritage från Rémi Niero som nyligen tagit över efter sin far. Vinet är en hyllning till just dennes fader. Återigen, den där renheten. Magnifikt. Det kan tyckas märkligt men att betala mellan 50 och 100 euros för de bästa exemplaren av viognier är idag standard. Mycket pengar ja, men när jag unnar mig en Condrieu från någon av mästarna så dricker jag mer än viognier. Jag dricker ett mästerverk, ett minne för livet.

Philippe Guigal med sin hustru Eve. Deras Condrieu La Doriane 'är ett mästerverk.

Just nu finns det ett fåtal flaskor av 2011 Domaine du Monteillet's Condrieu Les Grandes Chaillées (86406) för 399 kronor att finna på Systembolaget. Den är bra, riktigt bra. Inte på samma nivå som mästarna men likväl värd investeringen. Köp en Condrieu av klass, lagra dem maximalt 5-6 år räknat från skördetillfället, och du ger våghalsiga producenter incitament att fortsätta våga riskera allt för ett av vinvärldens mest aromatiska glas!

 

Skribent: Niklas Jörgensen