Revansch för spanska vinregionen Ribeiro i Galicien
Vinregionen Ribeiro är i ivrig revanschvilja efter 1900-talets kollaps.Spanska Ribeiro är den näst största av de fem erkända vinregionerna i Galicien. Trots sin storlek och illustra grannregion Rias Baixas har ribeirovinerna inget vidare kändisskap. De är visserligen populära bland lokalbefolkningen men det är i ärlighetens namn sällan detsamma som en kvalitetsgaranti.
Regionen har lagt ett svårt århundrade bakom sig och revanschviljan är nu stor. Det meddelar Miguel Ángel Vis, ordföranden för vinregionen. Efter åratal av misslyckade satsningar på kvantitetsviner ser det ut som om regionen har funnit en väg ut ur priskriget ingen kan vinna.
Det svala klimatet i kombination med regionens traditionella druvor skapar lätta men intensiva viner i den stil som allt fler moderna konsumenter värdesätter. En än gång är regionen redo för att börja utforskas av vinälskare värden över. Låt oss därför utan dröjsmål presentera Ribeiro — Galiciens äldsta vinregion.
Ribeirovin aktat av hov och adel
Redan på 800-talet hälldes vinerna från Ribeiro ner i de noblaste av strupar, bland regionala kungligheter, men även till det engelska hovet. Det är lätt att glömma att Spanien på den tiden var ett muslimskt land. Vinkulturen i Ribeiro var dock fjärran kalifatet som på den tiden satt långt söder ut i Córdoba. Fri druvodling samt tillgång till floden Miño gjorde att dåtidens vinhandlare graciöst och utan rädsla för repressalier kunde segla iväg vinerna via Atlanten. Flodvägen var på den tiden nödvändig för utvecklingen av vinnäringen, det förklarar varför ingen kom att höra talas om inlandsdistriktet Rioja först tusen år senare.
Portvin, britternas egna vin
Det var faktiskt först på 1600-talet som britterna började snegla söderut, mot Douro dalen. Kanske var Ribeiros fjäderlätta vita viner inte förenliga med de framväxande ideal som barocken förde mig sig. Engelsmännen efterfrågade mer dramatiska viner och gärna med en styrka som överträffade naturens. Under 1600-talet utvecklades därför deras drömmars vin, portvinet. Ribeiro mister därmed sin största marknad.
Ribeirovinet förbjuds och förstörs
I slutet av 1800-talet blomstrar det till igen och Ribeiro exporterar mer vin till USA än någon annan spansk vinregion. Men sedan kommer hundra år av fritt fall. Vinrankorna drabbades av sjukdomar, kontinenten drabbades av världskrig, USA lagstiftar nykterhet och Spanien togs över av Géneral Franco!
Ett nästan lika ondskefull öde för spanjorerna som nykterhet. Ribeiros vingårdar lämnas vildvuxna i krutröken efter spanska inbördeskriget. Befintliga vinstockar rivs upp och omplanteras med högavkastande varianter som palomino och alicante bouchet. Av det Ribeiro som under lång tid var täckt av grönskande vingårdar finns år 2015 knappt halva arealen kvar.
Ribeirovin ratas av Systembolaget
Dagens Ribeirovin är fundamentalt annorlunda än 1900-talsversionen. Nu planterar odlarna regionens traditionella sorter och vinerna har under senare år ökat i anseende bland sommelierer och internationell press.
— Vi ska satsa på våra lokala druvsorter som treixadura och godello samt se till att odlare och vinmakare får större kunskap i allt från vinodling, vinmakning och försäljning, säger Miguel Ángel Viso ordförande för D.O. Ribeiro.
På Systembolagets hyllor hittar vi i dagsläget inga viner från Ribeiro, trotts monopolets uttalade ambition att vara fingertoppskänsliga är de inte särskilt snabba att ta upp trender i vinvärlden. Däremot räknar jag i Systembolagets sortiment till hela 36 viner från grannregionen Rias Baixas. Kändisskap är tydligen viktigt även i vinvärlden.
Colleiteiro, hantverksvin från Ribeiro
Vad ska man då köpa som ett första smakprov? Av de 101 producenter som finns inom regionen dricks 95 procent av vinproduktionen upp av spanjorerna själva. Var beredd på en fight om flaskorna! Det som är intressant är alla de små så kallade colleiteiros (hantverksmässiga vinodlare) och bland dessa är vinerna från Rodríguez Vázquez bland mina personliga favoriter.
Luis Anxo Rodríguez Vázquez
Rodríguez Vázquez producerar omkring 30 tusen flaskor per skörd. Vázquez är odlare och en av tungviktarna dessutom. Sedan 80-talet har han satsat på viner som återspeglar regionen han växte upp i och älskar mest av allt. Till sin hjälp finns fem hektar vinrankor av treixadura, caiño och en mängd andra regionala sorter. Utanför hembyn Arnioa växer stockarna på branta vingårdar vars jordmån är rik på granit.
Huvudbild: Luis Anxo Rodrígues Vásquez
I regnskuggan av Rias Baixas
Vinrankorna planteras i det traditionella systemet kallat ”espaldera” som låter klasarna ventileras utan skydd från blad och grenar. Det är en viktig vinodlarteknik mot mögel och är utvecklad just för det fuktiga klimatet.
Med anledning av klimatets höga luftfuktighet är det svårt att arbeta helt ekologiskt men Rodríguez Vázquez menar att han är ytterst sparsam med vad han måste bespruta med.
— Det är mycket värre i Rias Baixas. Här i Ribeiro ligger vi längre in i landet och det regnar mindre, berättar han.
Druvorna tas in till samma vineri som hans farfar använde och han använder uteslutande vingårdens egen jäst vid tillverkningen. Det ger ett mer karaktärsfullt vin, anser han. Vinerna jäser på stora gamla ekfat, cement eller ståltank det beror på vilket vinet är. Men inget tillsätts, förutom små mängder svavel vid buteljeringen.
Ett smakprov av Rodríguez Vázquez
2012 Viña de Martin Os Pasas (+) görs mestadels på Ribeiros huvudsakliga druva treixadura. En sort som ger naturligt flintiga och delikata viner. En liten andel syrligare druvsorter blandas in vilket skärper till helheten något. För alla som är bevandrade i Frankrike kan vinet jämföras med en torr och fet chenin blanc, kanske från Anjou. I vilket fall bör det sökas upp omedelbart för alla med ett seriöst vinintresse. Perfekt till diverse okynnesdrickande i vårsolen.
I Ribeiro planteras även en liten andel druvor för rött vin, och jag är allra mest imponerad av 2011 A Torna Dos Pasas (++). Vinet producerades första gången år 1997 och då som nu handlar det om att återuppliva Ribeiros försvunna röda viner. Druvsorterna är brancellao, ferrol och caíño, de växer på terrasserade vingårdar upp till 400 meter över havet.
Smaken påminner om vinerna från Loiredalen i Frankrike och mer specifikt av druvan cabernet franc. Det är ett energiskt och pepprigt vin i en utpräglad kallklimat-stil, urgott till charktallrikar eller råbiff.
Vinerna I denna artikel finns att beställa på vilaviniteca.com. Rodríguez Vázquez röda viner finns även på Mathias Dahlgren Matsal & Matbar, i Stockholm.