Laddar annons
15 Mar, 2009

Kuku Wa Kupaka, kokoskyckling med vintips

Den här rätten är typisk för Kenya och vill man inte säga Kuku Wa Kupaka, så är det en kokoskyckling och inget annat. Balanserad hetta av chilipeppar och vitlök har piffats upp med ingefära och spiskummin.

Den milda smaken kommer av kokosmjölken. Serveras gärna med ris eller traditionell irio. Bästa drycken till var en mörk öl.

Dryckerna till var tre enkla viner, två var röda. Ett öl, en mörk Guiness, stod också uppställt i kombinationstestet. Hur det gick och vilken som jag tyckte passade bäst kan ni läsa mer om nedan.


OBS: tänk på att vintipsen är från 2009 och ej aktuella. Se dem nu som inspiration och för vägledning.

2021 Cape Heights Chenin Blanc Chardonnay 2008, Sydafrika, 55 kr för 1 L.
Obs! lanseras 2009-04-01

Färg: neutral, gröna stick.
Smak: Torr, medelfyllig. Persika och passionsfrukt. Lite eldig med en animaliskt ton.
Trevlig eftersmak om än enkelt vin.
Betyg: 3+
Kombination: 1

5333 Cape Heights Cabernet Merlot Shiraz 2008, Sydafrika, 55 kr för 1 L.
Obs! lanseras 2009-04-01.

Färg: Röd, transparent.
Smak: Medelfyllig, bärig (hallon), röd fruktsmak (plommon) med en liten en rökpuff och inslag av ekfat som ger en eldig eftersmak. Lätt animalsik ton precis som i det vita vinet.
Betyg: 3
Kombination: 3

74639 Beringer Cabernet Sauvignon 2007, USA, 219 kr för 3 L
Medelfyllig, bärig björnbär och hallonsmak, drag av vinbär. Balanserad syra. Lättsam, liten kärvhet men annars mjuk i helhetsomdömet. Trevlig och enkel.Medelfyllig, bärig björnbär och hallonsmak, drag av vinbär. Balanserad syra. Lättsam, liten kärvhet men annars mjuk i helhetsomdömet. Trevlig och enkel.

Betyg: 3+
Kombination: 4+. Äntligen, till kyckling passade vinet bra.

1260 Guinness Draught, Irland, 18.90 kr för440 ml burk.
Balanserad. Smakrik, krämig, tydligt rostad smak med stor beska, inslag av rostat kaffe och choklad.
Betyg: 4
Kombination: 5. klockren kombination. Nu är det väl så att man inte dricker en mörk, tjock öl till mat som törstsläckare. rekommendationen här är att servera ett glas som en del av helheten, och det smakar verkligen toppen.

Recept | Kuku Wa Kupaka, kokoskyckling, 4 personer

1 stor färsk kyckling, ca 1,3 kg
1 gul lök
1 röd chilipeppar
1-2 vitlöksklyftor
2 msk matolja
1/2 mald ingefära
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tskd rivet citronskal
1 msk tomatpuré
2 dl kokosmjölk
2 msk hackad persilja

Gör så här

Dela kycklingen. Skala  och hacka löken och vitlöken.  Dela chilin på längden, gröp ur kärnor, skär den sedan i tunna strimlor.

Hetta upp oljan till medelvärme, i en gryta.

Lägg i lök, vitlök, chilin, ingefära, curryn, salt och socker. Rör om, fräs i ca 1 min. Lägg i kyckling och stek den på båda sidor i 5 minuter.

Sätt till citronskal, tomatpure och kokosmjölk. Lägg på ett  lock och efterstek kycklingen i 25 till 30 minuter. rör i persilja. Servera med irio, eller ris.