Laddar annons
5 Jun, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

La Vecchia Signora - en bit av Piemonte på söder

Frida och jag tar ett glas Contratto i baren medan bordet dukas upp. La Vecchia Signora, som med tanke på mina avdomnade kunskaper i italienska skulle kunna betyda liten glad sten, badar i marmor och vita stärkta dukar, målningar och tända ljus. En stiliserad skiss över Piemonte täcker en av väggarna.

Väl vid vårt bord tas vi emot av Pagoda i Wes Andersons The Royal Tenenbaums. Han presenterar sig som Fernando och frågar vad som önskas. Vi undrar om han kan rekommendera ett vin till den pasta vi bestämt oss för. ”Jag har druckit mig igenom hela vinlistan”, säger han. Och innan jag hinner fråga ”i kväll?” är han redan på väg till vinkällaren. Väl tillbaka på gatuplan korkar han upp en flaska Dolcetto d’Alba som ska visa sig matcha den rustika pastan likt ränder i en gondol.

”Vi ville fokusera på ett visst område i Italien: Piemonte med dess rustika matlagning och vin; för att inte tala om våra känslor för Juventus. Vinerna är sällan de mest publika, de gör motstånd med sin syra och strävhet – och det krävs en specifik mat. Det är mycket långkok och råvarornas egna smaker tillåts komma fram, utan så mycket kryddor, chili och örter. Vi använder områdets egna råvaror, som hasselnötter, vit tryffel från Alba, vildsvin och svamp”, säger Mattias Bergman, krögare.

Det rustika Piemonte spetsat på gaffeln

Till förrätt delar vi på en kalvtartar med citron, vitlök, olivolja och parmesan. Det visar sig vara ett misstag, eftersom smaken får mig att sukta efter att sätta i mig en hel ladugård med högaffel. Rätten smälter i munnen som Pompeji i lava.

Efter hand börjar matsalen att fyllas på. Ett större sällskap som hämtat ur Woody Allens Hannah och hennes systrar slår sig ned vid ett långbord och börjar gestikulerande att diskutera, alternativt är de ansatta av mygg. Vid bordet bredvid oss sitter ett par som träffats via dejtingsajten Match.com. Mannen håller en monolog med samma eld som sjöväderrapporten.

Vår pasta gör entré: spaghetti med toppmurklor, pancetta, grön sparris och sommartryffel.
”Vi har en genuin kärlek till Piemonte, och pastan såväl som kalvtartaren är utmärkta exempel på det rustika köket. Ett annat tips är oxbröst, som är ett långkok med fänkålssallad och krämig polenta”, säger Mattias.

Klassiskt vidrig grappa

Vi rundar av middagen med en dubbel espresso (som gör att jag somnar först två veckor senare) samt avec. Vi funderar på konjak, men Fernando vet bättre: husets grappa. Han hämtar raskt två olika alternativ för oss att smaka av. Och självklart har han rätt.

”Vi har investerat i ett vinimportföretag som har egen grappa, allt från den klassiskt vidriga till en sort som är lagrad på ekfat, mjuk som rom”, säger Mattias.

La Vecchia Signora

Profil: Kärleken till Italiens mer rustika inslag. Som fotboll.
Adress: Åsögatan 163.
Klientel: Välstrukna skjortor. Blossiga kinder.
Vinlista: Tolv kärva sidor.
Typsituation: Match.com-mannen berättar för Match.com-kvinnan vilken typ av person hon är.
Betyg: 4 av 5.