Laddar annons
22 May, 2014

Smørrebröden hos Oscar & den Lille

Ska du komma över på en smörgås och lite sprit, säger vi sällan i Sverige. Här är det ordning och reda, vi åker rulltrappa och äter med bestick. Men i Danmark, som mentalt snarare än geografiskt befinner sig på kontinenten, är smørrebröd och en lille en vitala delar av kostcirkeln. Och tack vare Oscar & den Lille har den traditionen nu fått fäste i Göteborg.

När ledningen på Carlsberg i Köpenhamn föreslog att mellanölet skulle tas bort i lunchrestaurangen gick chaufförerna ut i strejk. Det vilar något franskt över den danska attityden, fast utan rödvin och dumpad gödsel.

”Jag tycker att vi har skapat en bit av stämningen i Köpenhamn här, den goa känslan. Om du varit där och tatt en nubbe mitt på dan eller hamnat på Nørrebro Bar, så är det lite så vi har det. Det säger även danskar som kommer hit”, berättar Tomas Johansson, krögare.

Oscar & den Lille ligger på Prinsgatan i Göteborg

Krogen ägs av Tomas och hans bror; två av Tomas barn serverar gästerna och hans mamma tvättar de vita dukarna. Nu vid lunchtid faller ljuset från gatan in över borden som är dukade med snapsglas. Från taket dinglar vimplar som darrar till varje gång dörren öppnas. Och bakom baren hänger Dannebrogen sida vid sida med Lou Reed, sjökaptener och en målning föreställande Tomas. Han besöker ofta Köpenhamn och har inspirerats av kulturen och köket.

”Smørrebröd fanns ju inte i Göteborg, efter ett par nubbar och lite öl så frågade jag mig varför. En lille en och en bärs, det hör ju ihop. Vi ligger långt efter Danmark när det gäller krogkultur, inte avseende nivån på maten, men det vardagliga, att det är ok att ta en öl på en vardag. Min granne är i och för sig annorlunda. Han är barberare och brukar bjuda kunderna på en whisky, som service”.

Vid borden sitter en blandad skara gäster, som på en brittisk pub: en frireligiös Kånken-trio, ett dussintal äldre damer samt en person som har hela Mingdynastin tatuerad på halsen. Ulf Dageby är en av stamgästerna, likaså Redtop, som driver Pustervik. Och Stina Wollter hade sin vernissagefest här i lördags.

När jag och Frida var här dagen innan beställde vi Tomas hembrygda öl och, såklart, smørrebröd: Baron Aludds Fantastiska Kallrökta Lax, Hakkebøf, Bisses Otroliga Løksill samt Farbror Martins Bohusspätta. Det smakade smått fantastiskt, och då drack vi inte ens snaps.

Smørrebröd och hembrygd öl

”Smørrebröd går att variera i det oändliga, vi har mycket fisk och danska klassiker. Det är en gammal mattradition som gärna ska inmundigas med hemmakryddad snaps och hembrygd öl. Vi säljer öl från Linnéstadens Bryggeri som jag har startat upp. Och det är nog inte så många krogar som säljer så mycket nubbe som vi”.

Menyn är fast: två kötträtter, en fiskrätt, två silltallrikar och en uppsjö av smørrebröd. Till detta erbjuds öl och ett tillräckligt brett utbud av snaps för att fälla en häst: Gammeldansk, Aalborg Jubilæums Akvavit och Dr. Nielsens Bitter bland annat.

När intervjun lider mot sitt slut vill Tomas berätta om det stålbad som Göteborgs krogliv genomlevt. I hetsen av förnyelse har något gått förlorat, säger han, och när utvecklingen går för fort slutar vi bry oss om varandra. Medan vi pratar kommer en av stamgästerna, den åldrade konstnären Petter, fram och hälsar. Han vill bara säga hej, säger han. ”Det finns ingen annan sådan här krog i Göteborg”.

”Krogen fyller ju en social funktion, när du förstår det så blir den ett förlängt vardagsrum och du börjar se människorna omkring dig”, säger Tomas.

Oscar & den Lille

Profil: Smørrebröd svepta i Dannebrogen.
Adress: Prinsgatan 4, Göteborg.
Klientel: Tanter, gamla popstjärnor, konstnärer.
Vinlista: Här dricker du hembrygd öl och snaps.
Typsituation: Jag frågar Tomas vad han drömmer om. Han svarar ”en foodtruck”. Sedan visar han att den redan står parkerad ute på gatan.
Betyg: 4 av 5.