Laddar annons
Mästarna av söta portugisiska viner - José Maria da Fonseca
26 Jan, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mästarna av söta portugisiska viner - José Maria da Fonseca

Söta starka viner är vinlandet Portugals paradgren. Och det är producenten José Maria da Fonseca som äger arenan för de gyllene vinerna Moscatel de Setúbal.

José Maria da Fonseca är en av mästarna bakom vinlandet Portugals söta starkviner. Få andra har som producenten bidragit lika generöst med en strid ström av högkvalitativa söta viner, kunskap och engagemang. För de är många skickliga producenter i Portugal men anrika vinfamiljen José Maria da Fonseca utmärker sig. Det är kombinationen av att sammanföra tradition, hantverksskicklighet samtidigt som de lyssnar in vad vinälskare efterfrågar. På så sätt har familjen med säker hand utvecklat företaget till nästa generation.

Bara det senare är värd all respekt för med tidens gång förändras inte bara förutsättningarna i en familj. Även dryckestrender förändras. Producenten har lyckats med allt det från startåret 1849 fram till idag och kronjuvel i vinportföljen torde vara vinet (och varumärket) Moscatel de Setúbal. Det är imponerande.

Så här gör man Moscatel de Setubal I korta drag så avstannar man jäsningen med att addera vinsprit. Sedan får hela musten vila, med skalrester, i cirka 3 månader. Vinet lagras på använda ekfat i den historiska källaren hos producenten.

Moscatel de Setúbal - en av vinvärldens stora smakupplevelser

Alambre

Alambre Moscatel de Setúbal 2014 (8117), 81 kr för 375 ml

Alkohol: 17,5
Söt. Karamelliserade drag, inslag av choklad, nötter och torkade frukter som russin och fikon. Söt eftersmak. Nyanserad, söt och läcker i sin utmärkta stil. Bjud till en nötkaka eller mörk chokladkaka.
Betyg: 4

Fonseca

DSF Collection Moscatel Roxo de Setubal Superior 2001 (91118), 302 kr

Alkohol: 19,5%
Druvor: moscatel roxo
Söt, närapå eldfängd smak men som lyckas med konststycket att inte tappa stil eller finess. Russin, fikon, torkade aprikoser, touch av fat, apelsin, choklad och en lätt hint av kaffe. Balanserad, nyanserad och komplex. Jämför till vinet ovan, Alambre, så har Moscatel Roxo mer syra och nästan dubbelt så hög sockerhalt. vinet passar därför bättre till än sötare desserter!
Betyg: 4+

LÄS MER
Portugals glömda starkvin, av Martin Jörgensen.

Besök producenten: José Maria da Fonseca