Moscatel de Setúbal, Portugals glömda starkvin

Favoritmarkera

Att kombinera storstadssemestern med vingårdsbesök kräver blott en sak av dig; välj en stad med närheten till vinodlingarna. Enklast är det att välja Wien, där odlingarna numer är en del av huvudstadens förorter. Läs gärna Vinbankens artikel om vin i Wien förresten.

Färre är det dock som inser hur nära det är till vinodlingarna om du valt att åka till Lissabon, Portugals huvudstad.

Från Lissabon beger du dig över 25 april-bron som förbinder kommunen Almada med huvudstaden. Förresten, undrar du över namnet på bron? Svaret är enkelt. Bron stod färdig i mitten av 1960-talet och fick då namnet Salazar-bron, efter diktatorn som styrt landet med järnhandske under många år. När Nejlikerevolutionen inträffade i Portugal 1974 och enpartistatens dåvarande premiärminister Marcelo Caetano störtades, så fick bron sitt nya
namn, efter dagen då revolutionen utbröt.

Från hängbron som för övrigt är förvillande lik Golden Gate-bron i San Francisco beger du dig söderut, sydöst för att vara exakt, och blott 45 minuter senare når du den vackra hamnstaden Setúbal. Men faktum är att du inte behöver ta dig hela vägen dit om vingårdsbeök står på agendan. En kvart innan Setúbal når du den pittoreska byn Azeitão och redan när du närmar dig samhället så kan du på vänster sida skåda den moderna anläggningen som hör till Quinta de Bacalhoa. Förutom att hälsa på en producent som gör riktigt bra vita och röda viner så har du nu nått moscatel-fästet i Portugal. I Azeitão finner du nämligen de två största producenternav av det förstärkta Moscatel de Setúbal-vinet.

Förutom Quinta de Bacalhoa så finner du även en svenskklassiker inne i byn, i mer anrika lokaler sitter nämligen José Maria da Fonseca. Och även om producentens portfölj är omfattande, Periquita känner vi alla till, så är stoltheten utan tvekan deras Moscatel de Setúbal. Faktum är att det är en ynnest att få besöka producentens främsta helgedom, skattkammaren med de sekelgamla moscatel-vinerna.

Moscatel de Setúbal

Vad är då Moscatel de Setúbal? Portugal är världens främsta starkvinsnation. De klassiska uppspritade vinerna är Madeira och portvin medan Setúbal-vinerna lätt glöms bort i sammanhanget. För att inte tala om Carcavelos, en gång i tiden ett av de mest eftertraktade starkvinerna från landet, men som numer är snudd på utdött. Moscatel de Setùbal görs antingen på druvan muscat d’alexandrie eller muscat à petit grains, där den förra är betydligt mer vanlig. Det finns även mindre mängder av moscatel roxo; en mutation från den kvalitativt mer förnäma muscat à petit grains. Roxo-druvan har en vacker lilaskimrande färg på skalen. Ska vinet betecknas med angivelsen Moscatel de Setúbal ska minst 85% av muscatdruvorna ingå enligt EU-lag. Den tidigare lagen om max 67% gäller än idag men då får vinet endast beteckningen Setúbal. Övriga druvor som får blandas in är bland annat arinto, malvasia, fernão pires för att nämna de mer namnkunniga.

Druvorna jäser med skalkontakt då muscat har mycket extrakt i skalen. När vinet nått önskad sötmanivå, normalt när ungefär hälften av det naturliga sockret jäst ut, då tillsätts vinspriten. Skalmacereringen fortsätter i upp till sex månader efter uppspritningen, för att laka ur färg och smak. Härefter startar lagringen på gamla ekfat i minst ett och ett halvt år.

Moscatel de Setúbal är ett enastående vin till de flesta chokladbaserade desserter. Det fungerar ypperligt till frukt likaså och särskilt gillar Setúbal-vinerna aprikos och apelsin. Julen hör ofta portvinet till, läs gärna Anders Röttorps förslag här, men vill du prova något nytt men ändå klassiskt kommer här några förslag på Moscatel de Setúbal.

Viner på Systembolaget

Fortfarande skeptisk? Börja med en halvflaska av José Maria da Fonsecas 2008 Moscatel de Setúbal (8117) för 59 kronor. Generös om än rättfram doft med toner av aprikos, blommor och tobak. Smaken är simmigt söt men ändå ganska uppfriskande med florala toner, torkade aprikoser och en knäckig ton. Mycket vin för pengarna! (3)

Ett yngre och mer aromatiskt vin är Bacalhôa’s 2011 Moscatel de Setúbal (8011) för 99 kronor. Just druvkaraktären är mer påtaglig i vinernas linda och här dominerar de aromatiska blommiga tonerna. Torkade apelsinskal, bränt socker och russin. Mer sötintensiv smak men också fin apelsinton som formligen skriker efter din apelsinchokladmousse! (3) 

Det finns fortfarande en hel del kvar av den fantastiskt fina 2002 Moscatel Roxo (90094) för 189 kronor. Mer nyanserat, mognadstoner och tobaksinslag från fatlagringen. Nötig, rik och intensiv men fin balans. Kyl en aning och njut ett glas på egen hand eller till något av tidigare nämnda förslag. (4)

 

 

José Maria da Fonsecas 20-åriga Alambre (BS 85523) kostar 210 kronor för en halvlitersflaska. Elegans, finess och mognad. Tobak, torkade frukter och citrustoner. Tiden på fat är mer tydlig då vinet dels evaporerat men också har fint inarbetade oxidationstoner. Prova gärna till en inte allt för stark mögelsost. (4) 

Slutligen, gåvan till den som tror hon/han upplevt allt, en Trilogia ( BS 88028) för 995 kronor. 50 magiska centiliter där tre årgångsviner blandats samman; 1900, 1934 och 1965. Finnessen och komplexiteten är enastående men att det är tal om en Moscatel de Setúbal är ändå klart. Att analysera ett vin av denna dignitet är bara meningslöst. Dofta, drick och njut av ett magnifikt vin! (5)

 

Skribent: Niklas Jörgensen

Lämna ett svar

 1. Fredrik G
  16 december 2013

  Till desserter så vet jag inget vin som är lika allround som Moscatel de Setúbal. Verkligen något som alltid borde finnas hemma!

 2. Niklas Jorgensen
  17 december 2013

  Håller helt med dig Fredrik! Har man en uppsättning av trilogin Moscatel de Setúbal, Madeira och Port i vinförrådet så finns det alltid något som pasar till desserten eller ostbrickan.

 3. Inger Holtsjö
  29 december 2013

  Jag har en Moscatel de setubal Bacalhoa från 2003 kan man dricka den nu?? Hur länge kan man spara ett sånt vin?? Inger

  • Niklas Jorgensen
   30 december 2013

   Hej Inger!

   Tack för din kommentar. Moscatelvinerna är färdiga när de buteljeras, det vill säga de behöver inte lagras ytterligare för att vinna i komplexitet. Även om utvecklingen till viss del fortsätter, särskilt när korken så tillåter. Däremot håller de i åratal, decennier, då såväl sötma som alkohol konserverar. Jag har provat enklare Moscatel de Setubál med mer än 50 år i flaska och de har varit fantastiska. Så känn ingen brådska att dricka upp din flaska men prova hellre, och om du gillar fyll på med en ny!

   Gott nytt år!

   MVH

   Niklas

   • Inger Holtsjö
    30 december 2013

    Tack för ditt svar ska prova den snart. Gott Nytt År

 4. Anders Johansson
  2 februari 2014

  Hej
  Jag har en flaska Setubal Vinho Generoso moscatel José Maria da Fonsecas som är märkt 25 anos 1982 .denna flaska köpte jag på en semesterresa till porugal och den har blivit liggande i vinställ under alla år. den borde vara ca 58 år gammal går denna fortfarande att dricka ? samt så har jag en fråga om det finns något värde i en dylik flaska om man vill sälja den

  Med vänlig hälsning
  Anders Johansson

  • Niklas Jorgensen
   3 februari 2014

   Hej Anders,

   Tack för kommentar.

   Det finns ett visst samlarvärde i äldre Moscatel – åtminstone i Portugal. Nu sker det inte direkt något med utvecklingen av vinet när det väl är på flaska så hur länge flaskan legat blir således underordnat en särskild buteljerings raritet. Just denna skulle jag bedöma kan landa uppåt maximalt 75 euro i Portugal (misstänker du har en 50 cl flaska) men om den skulle säljas på vinauktion i Sverige så är jag tveksam till intresset.

   Huruvida den håller; som alltid – även starkvin – så spelar lagringsförhållanden in i bilden. Har du förvarat vinet i vettig temperatur, mörkt och stilla så är jag ganska säker på att den smakar hur bra som helst. Vinet saknar ju knappast socker….

   Det är bara att öppna och minnas en resa!

   MVH

   Niklas