Laddar annons
Rosévin och gazpacho, en perfekt match | Vinköplistan #30
27 Jul, 2018

Rosévin och gazpacho, en perfekt match | Vinköplistan #30

ROSÉVIN. Rosévin till en kall gazpacho är en perfekt match och smakar utmärkt gott som en sval och läcker rätt på sommaren. Rosevinerna på förslag finns i ordinarie och i beställningssortimentet.

Fredagens vinköplista har plockat upp tre roséviner ur BS som rekommendationer, bland annat en festlig magnumrosé.

För något litet att äta till rosévin har vi lagt till ett recept på gazpacho. Servera kall för bästa svalka i värmen och passar utmärkt bra till ett glad rosé. En vin och mat-kombination som verkligen är helt perfekt!

Längtar du efter rött vin? I slutet av inlägget finns ett rött italienskt, kärnigt smakrikt vin som är väl värt att upptäcka i beställningssortimentet.

Rosévin i vinköplistan #30

Rosévin i ordinarie sortiment men kanske inte i alla butiker (kolla på Systembolagets webb för tillgång).

1. Mulderbosch Rosé 2017 (6077)

Mulderbosch Vineyards, Coastal Region Sydafrika, 85 kr
Bärig doft och smak som är torr, medelfyllig med inslag av sötmogen melon, grapefrukt och mogna röda vinbär.
Betyg: 3+

2. Il Rosé di Casanova La Spinetta 2017 (77828)

La Spinetta, Toscana Italien, 129 kr
Doften är tydlig, ren, bärig och örtig. Smaken är torr, medelfyllig rödfruktigt och bärigt nyanserad med tydliga inslag av örter. Provningens absolut bästa och mest personliga rosévin! Fungerar utmärkt, alltid.
Betyg: 5

3. Minuty Prestige Rosé 2017 (79353)

Château Minuty, Côtes de Provence Frankrike, 149 kr
Friskt örtig doft, smaken är torr, medelfyllig, frisk av citrus och grapefrukt. Frisk syrlig av mogna bär, melon och örter med fin längd och bra balans.
Betyg: 4

Roséviner i box: gå direkt till Topp 10-listan över de just nu, bästa rosévinsboxarna. Vi gillar speciellt en halvbox (1,5 liter) från Saint Clair (4651), 169 kr.

Tre roséviner i beställningssortimentet.

1. Campos de Luz Rosé 2017 (74512)

Vinergia, Cariñena Spanien, 59 kr
Druvor: Garnacha
Smak: Torr, lätt/medelfyllig, frisk och bärig smak av hallon, somriga örter och sommaräng. Trevlig eftersmak och som helhet, för sitt pris, ett fyndvin!
Betyg: 4

2. Conde Valdemar Rosé 2017 (79470)

Bodegas Conde Valdemar, Rioja Spanien, 89 kr
Druvor: 70% grenache, 30% viura
Smak:Torr, medelfyllig, örtig och bärig smak med inslag av citrus. Bra längd. Trevligt, toppbra köp i rosévinsgenren när anledningen är "vardag" och vinet ska svalka.
Betyg: 4

3. La Vie en Rose 2016 (75731)

Château Roubin, Côtes de Provence Frankrike, 259 kr för 1,5 liter magnumflaska.
Druvor: Cinsault, tibouren
Smak: Torr, medelfyllig smak av röd frukt med inslag av hallon och en frisk, lätt örtsmakande längd. Trevligt rosévin i stor flaska till fest eller många vänner!
Betyg: 3+
Fler serveringsförslag, vi har lagat en fräsch förrätt med en frisk salsa serverad i hjärtsallad till La Vie en Rose.

Sommarläsning om Château Minuty - rosévinsspecialisten på franska rivieran

Veckans extra - rött vin från beställningssortimentet

4. Ruffino Riserva Ducale 2013 (79652). Rött vin. Beställningssortimentet.

Ruffino, Chianti Classico Italien, 155 kr
Druvor: Sangiovese
Smak: Medel/fyllig, körsbärskärnig, kryddig smak med fatinslag, en touch av viol, läder och örter. Tanninerna är rödfruktiga, lätt torra precis som ursprunget borgar för. Fin längd.
Passar till: härligt vin till det italienska kökets rätter, och gärna till en fetare entrecote som grillas. Prova även till den klockrena matchen som blir i kombination till marockanska smaker.
Betyg: 4+

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.

GAZPACHO

Recept | Gazpacho, 4 portioner

1/2 gurka
1/2 skalad gul lök
1/2 urkärnad grön paprika
4 dl tomatjuice
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 msk olivolja
2 msk pressad citron
tabasco
vitlöksklyfta
finhackad lök
paprika
gurka
krutonger

Gör så här
1. Skär gurka, skalad gul lök och urkärnad grön paprika i bitar och lägg i en skål.
2. Tillsätt hälften av tomatjuicen och mixa med mixerstav till en puré. Blanda i resten av tomatjuicen, krossade tomater, olivolja, pressad citron. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Låt stå kallt ett par timmar.
3. Pressa i en vitlöksklyfta strax före servering. Toppa med finhackad lök, paprika och gurka samt krutonger.

På Vinbankens bild har vi inte mixat soppan, det för att behålla den "crunch-krispiga upplevelsen" och vi har inte heller toppat med krutonger.