Laddar annons
10 Aug, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med argentinskt grillvin

Denna vecka hittar Du bl.a. en härlig vit torr sydafrikan på ovanlig druvblandning och en hyggligt mogen bättre röd Bordeaux som veckans röda lyxvin.

Argentina är landet med stora grillar med vedeldning och rejält avstånd i sidled mellan kött och glöd. Mört ohängt, helt färskt kött är deras specialitet och vinet till en egen malbec. Denna gamla bordeauxdruva finns numera främst i Argentina och saknas helt i Bordeaux. De argentinska malbecvinerna var förr ofta lite bläckiga och ouppfostrade i européers gommar. Numera görs många kompletta väluppfostrade och balanserad malbecer. De har ändå kvar den speciella mustigheten och klangfärgen som passar så bra vid grillen. Som ett lyxigt och nyanserat vin till även vårt utomhusgrillade kött, till fortfarande måttliga pengar är Röttorps Bästas favorit 2009 Alamos Malbec, 89 kronor.

För strax över hundringen finns en komplex härlig vit torr sydafrikan med smakrikedom och innehåll. Den originella bakgrunden är att vinet är en ovanligt välgjord blandning på lika delar av fyra olika franska druvsorter: Chardonnay, sauvignon blanc, semillon och viognier. Så vitt Röttorps Bästa känner till finns det inga andra viner med samma druvblandning som 2009 Fleur du Cap Unfiltered.

Veckans stilla rosévin är billiga och bra matrosén 2010 Gran Feudo Rosado för 64 kronor. Rätt smakrikt och helt torrt främst för mat. Röttorps Bästa tyckeratt 2010 Kloster Erbach Riesling Spätlese är bäst bland de halvtorra vinerna kring hundringen just nu.

Bland söta viner av Sauternestyp är veckans bästa köp i rimlig prisklass 2007 Ch du Juge, 75 kronor för en halvflaska. Växer på andra sidan floden från Sauternes och därför mycket billigare trots välbyggd sauternesstil med tropiskt fruktighet och stor längd.Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är hyggligt mogna röda bordeauxvinet 2004 Ch La Grave à Pomerol för 399 kronor i beställningssortimentet. Stor finstämd komplexitet i bra balans och elegans.

Veckans vita torra box på Röttorps Bästa är 2010 Les Fumées Blanches Lurton för 212 kr per 3 liter. Mycket bra örtig frisk sauvignon blanc som ännu minner om den sommar som nu är på upphällningen.

Det finns några flaskor kvar av 2008 Ch Montus Cuvée Prestige för 395 kronor styck. Det är tannatsdruvans allra bästa vin från Alain Brumont och Maderiandistriktet i sydvästra Frankrike. Tuff druva som ger ungdomligt hårda och slutna viner som med långlagring blir fantastiska och oftast bättre än de bästa bordeauxvinerna i samma prisklass. Det finns ännu några flaskor kvar av detta storslagna lagringsvin, som bör få bli minst 10 år till.