Laddar annons
3 Aug, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tillfälliga toppviner

Denna vecka hittar Du bl.a. en mogen vit bourgogne under 200 kronor och en fin nya zeeländsk pinot noir som tillfälligt finns på Systembolaget.

I måndags kom några tillfälliga viner som är riktigt bra och Du hittar fyra av dem på veckans Röttorps Bästa.  2009 Voss Estate Pinot Noir för 149 kronor har innehåll och längd med bra komplex ung pinot karaktär. Ett riktigt bra vin från Röttorps Bästas favoritdistrikt för pinot noir på Nya Zeeland. Det lilla kvalitetsdistriktet på sydöstra hörnet av Nordön som kallas Martinborough. Martin var en mycket nationalistisk nordirländare. Han planerade den lilla staden så att den från luften ser ut som brittiska flaggan, Union Jack, vilket den ännu gör. Ovanligt billigt för pinot i denna klass.

Det kom i måndags en hel rad stora viner från topproducenten La Spinetta. Deras allmänna 2008 Langhe Nebbiolo för 199 kronor är mycket mustigt och rik med den speciella fruktighet som de alltid har i sina viner. Fyndigt rik och läcker med stort härligt och häftigt slut. Bättre än många Barolo. Dekantera gärna någon timme före och drick i bourgogneglas.

Någon enstaka gång kommer det en mogen vit bourgogne av klass på Systemet. I måndags kom 2002 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre från La Chablisienne, som Elke skrev om häromdagen. på Vinbanken. För 199 kronor är den en smörigt rik chablis med bra längd och riktigt trevligt generöst mjukrikt slut utan stor finess eller frisk syra men bra mogen bourgogne med fin mineralitet. Helt mogen nu. Stor upplevelse till en gäddfärs eller annan smakrik fisk med storslagen sås. Läckert tycker Röttorps Bästa som gillar mogen bourgogne.

Det fjärde tillfälliga nya vinet på Röttorps Bästa denna vecka är höjdarchampagnen 2002 Delamotte Brut Bl de Bl för 499 kronor. Helt underbar läcker lite gräddig champagne med stort innehåll, fina syror, balans och stor framtid. Extremt prisvärt, det brukar gå på minst 1000 lappen för denna kvalitet. De här fyra tillfälliga ytterst prisvärda exklusiva vinerna försvinner nog rätt fort.

För den som ändå tycker det är lite för dyrt rekommenderar Röttorps Bästa den just nu bästa fuskchampagnen, sydafrikanska Pongrácz Brut för 109 kronor. Klassiska bra champagnetoner med stor längd och rasigt ädel smak med mineralitet. Den saknar helt den överdrivna fruktighet som ofta avslöjar kopiorna. Odlas och görs på samma sätt som champagne i Kapprovinsen.

I Sydafrika görs numera även bra fusksauternes, dvs sent skördad naturligt botrytistorkade druvor som ger en sött lättvin med relativt hög alkohol på bordeauxdruvor. 2009 Nederburg Noble Late Harvest är friskt, tätt, visköst och mulligt med hög syra och längd, ungdomligt lovande och renklingande bra fusksauternes för 79 kronor halvflaskan.

Ny röd premiumbox på Röttorps Bästa denna vecka är 2009 Barone Ricasoli Mille855 för 259 kronor per 3 liter. Mycket mustigt rikt och komplext innehåll utan stor elegans men med det mesta annat man kan önska sig. Kanske den allra bästa röda boxen just nu.