Chardonnaydruvan har sin nobla historia, sitt hjärta och sin själ i Bourgogne. All bättre vit bourgogne är gjord på ren chardonnay. För ca 40 år sedan var alla riktigt bra viner på chardonnay också bourgogner.
Chardonnay är rätt hyggligt enkelt att odla i alla möjliga klimat och terroir. Under 70, 80 och 90 talen spred den sig över världen och blev den mest odlade göna kvalitetsvindruvan av alla. I de ofta lite varmare klimaten med konstbevattning kunder man göra ut mycket smakrika gräddkoliga och mulliga chardonnayviner ofta med kraftig ekton från fat. Dessa rätt bullriga chardonnayviner utan större balans och finess blev mycket populära i breda kretsar inte minst av alla de nya vinkonsumenterna som kom till under samma tid. En del av vinerna blev rätt bra men det mesta blev grovt och klumpigt i jämförelse med de nu rätt dyra bra bourgognerna. När den första sensationen av mäktig smak gått över blev de inte så kul som matviner och man fick inte dricka dem för ofta. De blev som buller lite tröttsamt i längden och eftersmaken klingade inget vidare. Bland billigare viner odlades nu ändå alla de bästa utanför bourgogne. Några tyckte de hade fått nog av dessa bullerchardonnayer för alltid.
De startade ABC rörelsen. ABC är vanlig amerikansk förkortning som kan betyda många olika saker. Nu kom ”anything but chardonnay” att bli en ny innebörd. Druvan kom i vanrykte i vida kretsar. Vilket ju också var dumt eftersom några av världens absolut bästa vita viner alltid har varit magnifikt balanserade chardonnayer.
Sedan dess har man börjat göra betydligt finessigare mindre ekade och mer balanserade chardonnyaviner i nya världen. Men kanske ännu mer intressant är att i själva bourgogne görs numera de allra bästa chardonnayerna även i billigare prisklasser.
Riktigt billiga rena chardonnayer är sällan riktigt konkurrensdugliga. Går vi upp kring 70 kronor börjar det finnas bra viner. Bäst i den klassen är sedan en tid den äkta bourgognen 2010 Mâcon-Villages Chardonnay för bara 75 kronor. Det är en nyhet att Bourgogne toppar i den prisklassen. Bästa chardonnay utanför bourgogne är i mitt provningsprotokoll den bra friska och balanserade 2010 KWV Chardonnay för 69 kronor.
Går vi upp till hundringen så är bästa chardonnayvinet 2009 Bourgogne Kimmeridgien för 99 kronor från Brocard. Det finns numera ett helt knippe riktigt bra bourgogner i denna prisklass. Bästa utlänning i min smak är beställningssortimentets 2010 Echeverria Unwooded Chardonnay för samma pris. Båda är utan ek och ger druvans och terroirets egna finstämda toner en chans att visa upp sig i frisk och fräsch infattning. Långt ifrån kola här.
Även över 150 kronor är alla de bästa chardonnayerna i Sverige numera bourgogner. 2009 Faiveley Chardonnay för 159 kronor är denna berömda bourgognefirmas basvin i ovanligt bra årgång för 159 kronor. Meursaultproducenten Jobard gör utsökta bourgogner inklusive sitt läckra basvin 2008 Bourgogne Blanc på 179 kronor. Jag tycker inte övriga världen gör några riktigt konkurrensdugliga chardonnayviner med dessa eleganter. Går vi vidare uppåt i prislägena blir det bara bourgogner i toppen.
En annan stor fördel med bra äkta bourgogne i lite finare stil mot nya världens utmanare är att vinerna har en struktur och skärpa som gör att de kan lagras och mogna ut till stora personligheter. Just nu finns det två riktigt bra exempel på detta. 2002 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre från La Chablisienne är för 199 kronor en helt ljuvlig helt mogen ännu spänstig stor bourgogne. 2002 Chablis Grand Cru Bougros från Brocard för 499 kronor är en magnifik mogen och spänstig toppbourgogne. Båda finns bara kvar i enstaka flaskor. Försök däremot aldrig lagra en mjukrik smörkolachardonnay i 9 år. Det går utför de sista 5.
Gillar du distingerad chardonnay skall Du leta fram Dina toppviner bland bourgognerna, även i måttlig prisklass. Bourgogne har tagit tillbaka ledartröjan på ett utsökt sätt med sina bästa viner i alla prisklasser under det senaste decenniet.