Laddar annons
2 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ledande Chianti Classico

Nya vintips denna vecka är ett modernt stort Chiantifynd, topp Chablis 1er Cru, mest prisvärda 10årstawnyn, härligt rosébubbel, rött lyxvin från Douro och ett par billiga bra boxar.

Nya viner v27 2014 på Röttorps Bästa

I Toscana’s centrala del ligger ett av världens mest berömda vindistrikt, Chianti. Sedan slutet på 1800talet gör man där, på i huvudsak sangiovesedruvan, riktigt intressanta och även en hel del helt ordinära viner. Det inre området med de bästa förutsättningarna kallas Chianti Classico. Under de senaste decennierna har det utvecklats en ny version av deras viner med högre kvalitet och bättre innehåll än någonsin tidigare. Den gård som i mycket har bildat skola för ny stor Chianti Classico är Fonterutoli. Deras Fonterutoli CC, 2011, som nu finns på Systemet är ett mycket tätt ungdomligt spänstigt komplext vin med lång eftersmak,  ett 155 kronors fynd. Vinner även på fortsatt lagring.

Chablis Premier Cru i toppklass

Chablis Premier Cru Fourchaume, 2011 från  J M Brocard är för sina 199 kronor en lång delikat lite ung chablis med finess  och begynnande storhet i eftersmaken. För mig är vingården Fourchaume med sin speciella kalkjordston favoriten bland premier Cru’erna. Brocard’s är dessutom osedvanligt snygg och delikat. Stor fyndigt vin till ett brett register av rätter till den fina middagen.

Bästa Tawny 10 år

Det finns söta röda portviner av många olika sorter. De som lagrats rätt länge i fat och därefter tappas på flaska blir Tawny. De är lättare, delikatare och mildare än Vintage i olika former. Passar som alla portviner utsökt till ostar, utom de allra starkaste. Det är också gott till en fruktefterrätt eller bara som ett litet glas efter maten.  Bästa Tawny just nu i rimlig prisklass är Smith WoodhouseTawny 10 år för 195 kronor. Det är en blandning av olika årgångar med i medeltal 10 år på fat. Tawny har ingen fällning och håller i öppnad flaska flera veckor.

Pongrácz Rosé

Det finns några riktigt bra mousserande roséviner. Bubblorna och syran gör att fräschören bevaras även efter många års mognadsutveckling. I Beställningssortimentet, BS finns Pongrácz Rosé för 139 kronor, som liksom sin vita variant tillhör toppen i prisklassen.  Bra även till mat och mycket bättre och exklusivare än några stilla roséviner i det prisläget.

Rött lyxvin från Dourodalen

Quinta do Noval är ett av de legendariska portvinshusen i Dourdalen. De gör Nacional, den allra främsta av Vintage. Numera ägs det av samma franska firma som äger Pichon Baron i Bordeaux. Idag gör man också ett av de allra elegantaste röda lättvinerna i Douro. Vinet heter helt enkelt Quinta do Noval precis som det skulle ha gjort om man varit i Bordeaux. 2009:an som finns nu kostar 399 kronor. För det får man ett rikt tätt balanserat rödvin med stor finess och ännu större framtid.

Billig röd box

Adobe Cabernet Sauvignon Syrah Carmenere, 2013 för 199 kronor per 3l är en för sitt prisläge ovanligt bra fruktig, rik och saftigt innehållsrikt rödvin som fungerar till det mesta. Bra val om man är ut efter ett okomplicerat trevligt direkt rödvin till ringa pris.

Smakrik chardonnaybox

Billiga chardonnayviner från nya världen kan vara förfärliga och bullriga utan balans. Ett utmärkt undantag är boxen Robertson Chardonnay, 2013 för 189 kronor per 3l. Klassik hygglig chardonnay med lätta ektoner och genomklang hela vägen, i mycket städad nya världen stil.