Laddar annons
5 Jul, 2014

Ständigt bra vin med fördel oberömd

Château Pech-Latt är ett måttligt berömt och utmärkt rödvin för alla kötträtter med lite smak och innehåll. Den har just anlänt i nya årgången 2013 och uppvisar en imponerande rad av årgångar sedan 2005. Jag tyckte Pech-Latt på nittiotalet var måttligt märkvärdig och det är första en bit in på detta årtusende som vinmakaren Philippe Mathias lyckats föra upp det till den nuvarande riktigt intressanta nivån. Nu finns det en fin struktur tillsammans med Rhônblends mustighet med liten kryddig ton och rätt komplext balanserat slut redan i ungdomen.

Modern kvalitetsutveckling

Man påstår att själva vinodlandet i området startade redan 784. Då planterade munkarna i klostret vid Lagrasse vin. Därefter har det gått upp och ned med vinkvaliteten. Chateau Pech-Latt ligger i sydfranska distriktet Corbières strax norr om Fitou. Under de senaste decennierna har vinerna härifrån gjort stora framsteg. Lägre skördeuttag, bättre metoder i kombination med gamla stockar och omställning till kvalitetsviner har på många håll ersatt de oceaner av enkla viner som förr fungerade som sömnmedel till siestan efter lunchen. Pech-Latt ligger bortom bergen i ett isolerat läge utan andra vingårdar omkring. Det har underlättat den genomförda övergången till organisk odling av druvorna.

Rhôneblend på gamla stockar

Idag ägs det gamla slottet, själva huset är statt i visst förfall men vingårdarna är i utmärkt skick, av bourgognefirman Louis Max. Den genomsnittliga åldern på de ca 100 ha vinstockarna är 35-40 år. En ålder som normalt betyder att man planterar om i t ex Bordeaux. Druvfördelningen i vingården för blå druvor är 60 % (rätt gammal) Carignan, 15% av vardera Grenach och Syrah och 10% Mourvèdre. Utöver själva slottsvinet gör man två röda specialcuvéer och ett vitt vin från ca 5 ha gröna druvor. Tamanova är görs på mycket gamla stockar och ligger i högre prisklass. Gamla stockar ger lägre skörd av mer koncentrerade druvor. För Pech-Latt bidrar också klimatet med låg nederbörd till att skapa koncentrerade smaker i druvorna. Den kalkhaltiga jorden ger också särskilda smakkvaliteter.

Strukturen ger långt liv

Numera är avkastningen ca 25-30 hl per hektar vilket ger en fin täthet i smaken.  Philippe har som idé att det skall vara balans i naturen i vingården och balans i vinet med betydande smakkomplexitet. Det är bara att konstatera att han konsistent numera lyckats med det. Ch Pech-Latt säljs ung, nu finns 2013 i butikerna. Vinet utvecklas en del vid lagring i ca 5 år. Den fina strukturen gör det till en avsevärt större personlighet efter några år, men redan nu är det ett riktigt bra vin till nästan allt och alla. Måttlig berömmelse och hemvist i ett vindistrikt som ännu associeras med sina gamla sämre viner är orsaken till att det fortfarande kostar under hundringen. På den franska vinmarknaden är detta fortfarande ett problem och nästan 90% av Pech-Latt exporteras. För oss är det en fördel.