Laddar annons
2 Dec, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med begriplig Barolo

Begriplig Barolo, vitt Rhônevin från Australien, champagnelikt, bubbelrosé, fyndigt elegant Chablis, rött husvin, balanserad chardonnaybox och en klassiker för källaren är veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v49 2015 på Röttorps Bästa

Barolo Serralunga d'Alba Fontanafredda, 2011 för 239 kronor.  Rikt, mulligt kraftfullt med bra längd och lovande framtid d.v.s. en riktigt bra begriplig Barolo till bra pris. Den växer också en hel del om du lagrar den vidare några år. Så här är långsiktiga nebbiolo viner riktigt njutbara.

Vitt Rhônevin från Australien

Tahbilk Rousanne/Marsanne/Viognier, 2014 för 99 kronor är en fyndig ny vit Rhôneblend från Australien. Rikt, bra och lättbegriplig med fräschör och komplexitet i lättillgänglig Rhônestil, vilket är ganska ovanligt i Rhône.

Champagnelikt

Pongrácz Brut, för 120 kronor håller stilen som det mest champagne liknande bubblet kring hundralappen. Enbart de två bästa champagnedruvorna, chardonnay och pinot noir, samma process med jäsning av bubblorna på varje enskild flaska. Relativt svala vingårdar och ganska lång lagring på jästen gör det till en utmärkt fuskchampagne från Sydafrika.

Bubbelrosé

Pata Negra Rosado Brut, för 69 kronor är trots priset och en lite märklig flaska ett torrt just och välbyggt rosébubbel med hyggligt innehåll. Kan även användas till lätta maträtter och är då bättre val en alla stilla roséviner i samma prisklass.

Fyndigt elegant Chablis

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre, 2010 från Domaine Louis Michel & Fils för 279 kronor har ett långt namn och rätt måttligt pris för att hamna i kategorin vitt lyxvin på Röttorps Bästa. Ser man till själva vinet är det ett riktigt lyxvin i den eleganta stilen. Louis Michel gör genomgående mycket finessiga och milda viner med subtila balanserade toner, här dessutom med fem års mognad. Storslagen på ett mycket väluppfostrat och milt vis med magnifik stor lång nästan evig eftersmak. En fyndigt stor vit bourgogne som passar allra bästa till subtila rätter och liknande människor.

Rött husvin

Ramos Reserva, 2013 för 229 kronor per 3liter är ett utmärkt seriös röd box med bra struktur och längd som passar till allt och alla. Utmärkt rött husvin.

Balanserad chardonnay box

Robertson Chardonnay, 2015 för 199 kronor per 3liter är inte riktigt lika bra som förra årgången men ändå en riktigt hygglig chardonnay box i balanserad stil med en liten chardonnay mullighet.

Klassiker för källaren

Rust en Vrede Estate, 2012 för 269 kronor. En av de klassiska stora sydafrikanerna. Vinet görs i huvudsak på Cabernet med en rejäl dos av Syrah och lite Merlot. Rust en Vrede är en av pionjärerna med att odla Syrah och blanda den tillsammans med bordeauxdruvorna i Estate vinet. Här finns en stor lagringspotential och jag har själv med stor upplevelse provat viner som är flera decennier gamla. Idag rikt, ungt, stramt och speciellt med en lite mullig saftighet i klangfärgen.