Fyra vinländer har länge dominerat vinförsäljningen (mätt i liter) på Systembolaget. Spanien, Australien, Italien och Sydafrika står i särklass. För fem år sedan var det nästan lika stora nu har fältet dragits ut och Sydafrika dominerar stort. Största ökningen de senaste åren svarar Nya Zeeland för. På femtondeplats finns nu ett helt okänt vinland.
1:a halvåret 2006 var Spanien största vinland på Systembolaget med en marknadsandel på nästan 17%. Sydafrika och Italien hade drygt 15% och Australien nådde knappt 13%. Dessa fyra har därefter fortsatt att dominera försäljningen av vin exkl starkvin på Systembolaget men det har skett betydande förändrngar inom gruppen. Året därpå gick Australien upp i topp på nästan 17%. De tre andra låg mellan 15 och 16 %. Nu var det mycket jämnare i vintoppen. 1:a halvåret 2008 var det stenhårt jämnt bland de tre första med bara promillen i skillnad för marknadsandelen kring 16% vardera och Italien i toppen. Spanien började falla och nådde precis 14%.
Sedan dess har toppfältet dragits ut rejält. Redan 2009 tog Sydafrika en rejäl ledning med nästan 20% den då högsta marknadsandelen för ett enskilt land på mycket länge. Italien låg tvåa rejält efter och Australien ett snäpp till efter och Spanien fyra nu nere på under 13%. Under de senaste två åren har skillnaderna ökat ännu mer. 1:a halvåret 2011 har 1:an Sydafrikas marknadsandel stigit till nästan 21%. Italien försvar enkelt andraplatsen med nu drygt 17%. Trean Australien är rejält distanserad med 13% i marknadsandel och Spanien har nu under 12%. Från en jämn kamp i toppen är det nu stora skillnader med en kraftigt positiv trend för Sydafrika och också bra utveckling för Italien.
Den osannolikt billiga och hyggliga röda boxen Umbala bidrar en hel del med framgångarna för Sydafrika. Den utgör nästan 5% av hela marknadsandelen för röda viner. Men det är många andra viner som tillsammans har gjort Sydafrika till de svenska konsumenternas toppvinland. Italiens tidigare stora framgångar med Syditaliens viner och de senaste årens stora framgångar med Toscanaboxar och numera ripasso och Amarone från Norditalien är några viktiga faktorer för tvåan Italiens starka ställning.
För Australien och Spanien har den långsiktiga trenden varit klart negativ för deras vinmarknadsandelar under de senaste åren. Från toppläge för 4-5 år sedan är de nu rejält omsprungna av Italien och allra mest Sydafrika.
Frankrike ligger på en oförändrad femte plats ända sedan 2006. Den långsiktiga trenden visar inget större utslag. Under det senaste året har dock marknadsandelen stärkts en del. Det kommer allt fler riktigt konkurrenskraftiga utvecklade moderna franska viner i måttliga prislägen som kan föra upp Frankrike en bit till.
Sexan Chile är det land som har den mest stabila marknadsandelen på Systembolaget.. Under de senaste sex åren har den legat på 7,2 eller 7,3 % varje år. Motsatsen är sjuan USA med mycket stora variationer . Den långsiktiga trenden är svårtydd. Det senaste året har dock marknadsandelen ökat med ca 50% till 5,8% under andra kvartalet i år.
Åtta ligger Tyskland med en mycket stabil marknadsandel på ca 4,5-5,0%. Argentina har niondeplatsen med på senaste tiden lite fallande marknadsandel. Portugal har tiondeplatsen nu med rätt bra tillväxt under de senaste fyra åren. De ovanligt bra boxarna Periquita, och Ramos är en betydande orsak. Andra kvartalet i år ligger Portugals marknadsandel på ca 3% bara någon promille efter Argentina. Portugal är också de största landet när det gäller bättre starkviner som inte ingår i denna statistik. På elfteplatsen ligger Ungern och tolva ligger Bulgarien, båda med trendmässigt fallande marknadsandelar. Intressant land på trettondeplatsen är det nya kvalitetsvinlandet Nya Zeeland som visserligen ännu bara har 0,8% i marknadsandel ,men den har fyrdubblats på fem år. Österrike innehar fjortondeplatsen.
På femtonde plats bland världens vinproducerande länder på Systembolaget hittar Du det okända vinlandet Sverige självt. Vi är idag större än kända vinländer som Rumänien, Brasilien, Uruguay, Grekland och många andra på den svenska marknaden. Visste Du det!