Laddar annons
19 Dec, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Årgångschampagne för nyår

De nya vinerna på RBV denna vecka är en Priorat med mognad, rik och tät grüner veltliner, årgångschampagne för nyår, stor och lyxig zinfandel, premiumbox på cab s och personlig Chateauneuf du Pape för källaren.

Nya viner v51 2017 på Röttorps Bästa Vin

Priorat med mognad

Gran Clos, 2011 för 299 kronor. En utvecklad, komplex och balanserad Priorat färdig för direkt konsumtion är vi inte bortskämda med. Denna kan dessutom lagras vidare med framgång, men det originella är att det går att direkt köpa en bra Priorat med mognad och lätta multnadstoner. Ett fantastiskt vin till den fina smakrika kötträtten bland vinöst sofistikerade gäster.

Rik och tät Grüner Veltliner

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, 2016 för 119 kronor. Rikare mäktigare GV med längd och komplext ännu ungt och lovande tätt innehåll. Detta fyndvin passar väl även till lite kraftigare vitvinsrätter, även ett bra köttvin för de som ständigt föredrar vitt.

Årgångschampagne för nyår

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2004 för 319 kronor. Årgångschampagne gör vinhusen av de bästa druvorna från de bästa åren. Det här är en härlig utvecklad, lättsam och lite ädel årgångschampagne från lättdrucket charmigt år. Har fortfarande kvar fräschör och ungdom i kombination med viss mognadskomplexitet. Kan samtidigt gärna sparas som födelse vin för de som är födda 2004 för användning på myndighetsdagen. Riktigt bra lättbegriplig champagne med mognad för fantastiskt bra pris. Perfekt också för årets nyår, om det skall vara lite finare champagne.

Stor och lyxig Zinfandel

Ridge Lytton Springs Zinfandel, 2015 för 349 kronor. På zinfandeldruvan görs en rad billiga, enkla, klumpiga och grova knäckiga monsterviner. Denna Zinfandel i den dyra lyxklassen är stort komplext, närmast delikat, nyanserat och storslaget generöst långt och läckert Zinfandelvin. Dvs den raka motsatsen till de allra flesta billiga Zinfandelerna. Passar bäst till stora smakrika rätter när Du behöver ett fylligt generöst och samtidigt välbyggt rödvin.

Bra premiumbox på Cabernet S

Montes Reserva Cabernet Sauvignon 3lbox, 2016/17 för 239 kr. Är just under årgångsbyte och jag tycker 2017 är lite bättre än 2016. Ett enkelt vin med bra genomklang, just struktur och klangfärg med tydlig cabernet karaktär. Ett bra boxvin med lite personlighet och karaktär.

Personlig Chateauneuf du Pape mest för källaren

Domaine Santa Duc Châteauneuf du Pape Habemus Papam, 2015 för 329 kronor. Santa Duc är ett utmärkt vinhus i Gigondas i Rhône, som blev årets vinhus enligt Sveriges vinskribenter. Där gör de utmärkta Côtes du Rhône och Gigondasviner. De har nu också börjat göra Châteauneuf du Pape i en helt egen stil. Jag tror det här är första årgången. Mäktig, ung och ändå rätt tillgänglig CnP med bra koncentrerad fruktighet och renklingande stil. Utmärkt för konsumtion redan nu för den som gillar lite stramhet, men framförallt ett mycket lovande vin för långlagring, gärna tio år. Annorlunda personlig CnP som ingen kommer tycka att de har för mycket av i källaren. Tillfälligt exklusivt vin som sannolikt försvinner fort.