Laddar annons
20 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Ett fyndigt andravin

Ett fyndigt chilenska andravin, en ny årgång av Casal di Serra, ett karaktärsfullt rosébubbel och ett par utmärkta lagringsviner är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v38 2016 på Röttorps Bästa Vin

Fyndigt chilensk andravin

Lapostolle Canto de Apalta, Cellar Selection, 2013 för 139 kronor är ett riktigt bra andravin till Chiles toppvin Clos Apalta. Det är idag en stram rik och laddad bordeauxblend med bra klangfärg och riktigt betydande innehåll. Stor framtid genom bra struktur och kan förväntas utvecklas ungefär som en bordeaux vid lagring. Fyndigt prisläge för så mycket vin. Finns bara tillfälligt på bolaget.

Ny årgång av Casal di Serra

Casal di Serra Classico Superiore, 2015 för 89 kronor är ett av de allra bästa vita torra vinerna i sin prisklass sedan flera decennier på Systembolaget. Nya årgången 2015 är som vanligt ett riktigt bra milt och karaktärsfullt vin med längd på Verdicchio druvan. Här från dess hjärtområde på kullarna kring staden Jesi i Marche. Producerat av Umani Ronchi som gör ovanligt bra viner till mycket rimliga priser. Vinets hemliga talang är att det genom som karaktär passar väl till både lätta och rikare rätter. Det fungerar bra med lätta skaldjur och rökta fiskar och även vitt kött. Ett bra lyxigt vitt torrt husvin och perfekt till bufféer.

Halvtorr rieslingbox med klass

FM Riesling 3lbox, 2015 för 245 kronor är en riktigt bra halvtorr rieslingbox från det lite rikare och generösare Pfalz. Det finns rätt många halvtorra vita boxar, men det är bara denna som är ett riktigt bra vin, (många andra är i min smak förfärliga). Här hittar Du en komplex rik smak med bra rieslingtoner med frisk balanserad syra, liten sötma och långt balanserat slut. Ovanligt fräscht och friskt i sin klass.

Historiskt sött muscatvin

Samos Vin Doux, 2015 för 89 kronor är ett historiskt klassiskt sött starkvin från ön Samos i grekiska övärlden. Det är inte så starkt, 15%, med har spritas upp för att bevara en hel del av sockret från druvorna ojäst. Ett klassisk sött muscatvin med lätt parfymton och samtidigt balanserat med fin efterklang till verkligt bra pris. Trevligt till lättare efterrätter.

Mousserande karaktärsfull rosé

Estelado Rosé Sparkling Wine, för 95 kronor är ett unikt och personligt rosébubbel med en tuch av fräsch beska. Det görs av Torres chilenska vinhus på landets urdruva Pais, som en gång i tiden togs till Sydamerika för att göra nattvardsvin. Det finns ännu kvar en hel del paisstockar i det lite svalare och mindre torra klimatet i södra Chile. En torr komplex och precis rosé med karaktär.

Två lagringsviner

Vila Santa Reserva mag, 2013 för 199 kronor är redan idag ett ganska utvecklat vin med betydande längd och bra struktur. Det har visat sig också fortsätta att utvecklas väl under många år och växa till ett betydande vin med lagring i källaren. Allra bäst blir lagringsviner på magnum. Lägg ner några flaskor idag och spara i 5+ år. För mycket måttliga pengar har Du skapat ett stort vin med rik mognadskomplexitet och sannolikt även lite av de speciella läckra multnadstoner som annars främst förknippas med gamla bordeauxviner från bättre år. Craggy Range Te Muna Road Pinot Noir, 2014 för 249 kronor är en rik och ganska stor pinot noir med täthet, komplexitet och längd. Ännu mer av allt och en större personlighet blir det när Du ger vinet tid att utvecklas på flaskan under bra förhållanden, dvs stabil låg temperatur utan vibrationer eller ljus. Denna Nya Zeeländska pinot noir från Martinborough har som typiskt för landet lite tuffare struktur och högre syra än andra nya världen pinoter. Det gör att de behöver och vinner mer på lagring. På det viset är de mer burgundiska, ibland mer än bourgognerna själva.