Laddar annons
27 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Fynd från Alvaro de Castro

Billigt och stort rödvin av Alvaro de Castro, sydafrikanskt kultvin, och en burgundisk sydfransos är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v39 2016 på Röttorps Bästa Vin

Billigt stort vin av Alvaro de Castro

Dão Outeiro, 2013 för 79 kronor är ett fyndigt, närmast felprissatt (nedåt) vin. Det är rikt långt och välstrukturerat med nyansrikedom och en aning mognadsutveckling.  Vinmakare är distriktets allra främsta, Alvaro de Castro, som gjort många fantastiska viner från Dão. Outeriro är namnet på en välbelägen vingård. Att den kombinationen resulterar i ett utmärkt vin är nästan självklart, men att det kan säljas till detta pris är fantastiskt. Vinner även en del på fortsatt lagring, även om det är riktigt bra även idag.

Sydafrikanskt kultvin

Jacobsdal Pinotage, 2013 för 123 kronor är ett litet konstverk på Pinotage druvan med läckra komplexa och ganska milda toner (för druvan) med stor komplexitet i lovande ungdom. Utvecklas mycket fint med långlagring. Ett utmärkt kultvin från gammal pinotagvingård och K-märkt gammaldags hantverksmässigt vineri.

Burgundisk sydfransos

La Ciaude Cazelles, 2014 för 245 kronor är ett ovanligt delikat och elegant vin från södra Frankrike, Minervois. Produceras av  Anne Gros och Jean Paul Tollot, barn i två berömda Burgundiska vinfamiljer som slagit ihop sina påsar och utöver sina egendomar i Bourgogne har en gemensam i Langedoc. Där gör de flera betydande viner  i burgundisk tradition, bl.a detta finessrika stora intressanta vin på Syrah Cinsault och Grenache.

Chablis nu och i framtiden

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, 2015 för 189 kronor från vinhuset Brocard är som alltid en utmärkt rik och komplex vit bourgogne, med idag stor ung fräschör och syra och redan betydande komplexitet och en ännu större framtid. Årgång 2015 är riktigt bra och dessutom av hygglig storlek. Passa på och köp denna utmärkta årgång och ha i lager, för 2016 blir en ynkligt liten skörd i Chablis, efter stora problem med bl.a.  katastrofala hagelskurar som rensade vingårdar på både druvor och blad. Som tur är så växer detta vin under nästan ett decennium vid lagring.

Bra personlig champagne

Pierre Peters Cuvée de Réserve för 329 kronor. Jag har just provat läget hos de flesta mousserande på Systemet. Denna årgångslösa baschampagne brukar tillhöra de bättre och just nu är den extra bra. Litet champagnehus i toppbyn Mesnil, som gör utmärkt lite personlig champagne, till riktigt bra pris.

Betydande pinot noir från Nya Zeeland

Schubert Marions Vineyard Pinot Noir, 2012 för 309 kronor är en riktigt elegant tät och finessig lättbegriplig pinot med storslagna långa toner redan nu. Den växer också många år vidare i källaren, men är en lyxig pinot noir till en fågel i den finare middagen även idag.  Nya Zeeland är det ny stora pinot noir landet som gör vinerna i burgundisk stil, med rejäla syror och föga sötma. Det är också det enda vinland där pinot noir är den dominerande rödvinsdruvan.

Röd premiumbox

Roodeberg 3lbox, 2014 för 259 kronor är ett seriöst rött boxvin med långa rika toner och lite komplexitet och bra struktur utan onödig onödigt buller.