Laddar annons
13 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Toppårgång av Guigal’s vita

En röd finstämd chilensk djävul, toppårgång av Guigal’s vita, extra ädelt bubbel och tre bra boxviner är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v37 2016 på Röttorps Bästa Vin

Chilensk delikat finstämd djävul

Från och med denna vecka stänger jag rekommendationen av rosévin. Istället blir det på samma plats i tabellen ett finstilt och lite delikat rött vin. Viner som har mer delikatess och finess än kraft och mäktighet. Nu första veckan är det en billig riktigt hygglig chilensk pinot noir som jag tipsar om. Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir, 2015 för 77 kronor är en frisk och torr med rätt bra toner och en ovanligt balanserad och seriös pinot i denna prisklass. Det är ett av många riktigt bra viner i stora vinfirman Concha y Toro’s stora världsmärke, Casillero del Diablo. Pinot noiren har man hämtat från svala Casablanca och säljer den för ett riktigt bra pris.

Ny toppårgång av Guigals vita

Côtes du Rhône Blanc, 2015 för 109 kronor är en just anländ ny topp årgång av detta härliga läckra lättbegripliga vita Rhônevin. Det är vinet som stod för genombrottet på den svenska marknaden för vit Rhône. Idag kostar det lite mer, men denna toppårgång blev ändå fynd i min provningsnotering från igår. Doften är ännu lite blyg smaken har utvecklats en hel del och som för alla riktigt bra vita viner finns det en lång härlig innehållsrik eftersmak. Kan säkert växa en hel del till med några års lagring. Den idag stora (i alla avseenden) Rhônefirman Guigal har gjort vinet.

Första fusksauternes

När Château Menota, 2011 för 129 kronor anlände i sin första årgång i mitten av 1980-talet som det första vinet i sitt slag, Sauternes liknande vin från området närmast intill i Bordeaux, fick det fina recensioner. En av mina dåvarande kollegor tyckte vinet kunde konkurrera med självaste Ch d’Yquem. Det var en grov överdrift, men det är en klassisk lite lättare fusksauterns med friska långa söta toner i måttlig komplex stil till högst rimligt pris. Finns även på halvflaska.

Extra ädelt bubbel

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2010 för 129 kronor är en trevlig lite torrare och stiligare mineralisk champagnelikt bubbel från Trentino i norra Italien. Efter många års lagring på jästfällningen har detta rena chardonnayvin fin genomklang och finessig lång eftersmak. Lite lägre fruktighet än den vanliga Rotarin men ändå inte alls svårtillgängligt. Mycket låg dozage, i det färdiga vinet ligger sockerhalten under 3 g/l, vilket är mindre än hälften av vad det är i normala champagner. För mousserande viner utanför champagne och dess tuffa syror behövs extra låg dozage (sockertillsats) för att få samma ädla ton, som bra champagne.

Mogen stor vit Bourgogne

Chablis GC Les Preuses, 2007 för 449 kronor. Veckans nya vita torra lyxvin på Röttorps Bästa Vin har en hel del år på nacken. Det är en mogen, rik utvecklad stor vit bourgogne med fina syror och mäktigt rikt innehåll i fin balans för den stora smakrika delikata fiskrätten. En Grand Cru från Chablis från La Chablisienne, för i sammanhanget riktigt överkomligt pris, ger Dig chansen att nu uppleva mogen vit topp bourgogne även om Du glömt att spara sådana själv i vinkällaren.

Fyndig röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenère/Cab S 3lbox, 2015 för 229 kronor är ett riktigt delikat boxvin som höjer sig över mängden. Komplext med längd och genomklang och en fin bra Carmenereton. Fruktigt, strukturerat och nyanserat. Ännu ett vin från Concha y Toro’s vinserie. Speciellt framtaget som en druvblandning på box för i första hand den svenska marknaden. Basvinerna är annars endruve viner på flaska.

Två bra vita boxar

Oude Kaap Chardonnay, 2016 för 199 kronor är en just anländ bra ny årgång på en billiga vit torr chardonnaybox. Renklingande chardonnay utan bitoner med viss längd. Det första boxvinet från Oude Kaap som jag tycker tar sig upp bland de bästa. Den vita torra boxen  Torres Las Mulas Sauvignon Blanc, 2015 för 219 kronor har däremot funnits i topp bland sauvignon blanc boxarna rätt länge nu. Friskt rik och utmärkt genomklingande SB med milda toner utan överdrifter och en egen personlighet.