Laddar annons
13 Feb, 2018

Röttorps Bästa Vin | Klassisk stor aussi-cabernet

Nya viner på RBV denna vecka är en klassisk stor aussi-cabernet, fyndigt nytt torrt vin, 2002 Champagne i toppklass, bra rött husvin på box och stort billigt rött lagringsvin.

Nya viner v07 2018 på Röttorps Bästa Vin

Klassisk stor aussi-cabernet

Wynns Coonawarra Est. CS, 2013 för 199 kronor. Sedan ett halvt sekel är denna Cabernet ett av Australiens stora klassiska viner. Rikt och komplext och ännu som femåring i ungdomligt stadium med genomklang och bra struktur och generositet. Vinet växer vidare i mognad och komplexitet under decennier. Fantastiska viner med bordeauxlik mognad när de når 30års stadiet. Fortfarande trots berömmelsen mycket överkomligt i pris. Ett bra födelsevin för födda 2013.

Fyndigt nytt torrt vitt vin

Allesverloren Chenin Blanc, 2017 för 99 kronor. Danie Malan är en legendarisk rugbyspelare i det sydafrikanska landslaget och sedan många år kraftfull vinmakare och ägare av familjevingodset Allesverloren. Det är hans rika och komplexa rödviner som basen för hans berömelse i Sverige, tillsammans med hans ”portvin”. Nyligen har han också gjort sitt första vita vin, en Chenin Blanc, som just nu anlänt i sin nya fyndigt bra årgång 2017. Rik och mäktigt innehållsrik nyanserad CB med längd och eftersmak i genomklang. Nytt stort vitt torrt vin till rimligt pris.

2002 Champagne i toppklass

Vincent Joudart Millésime, 2002 för 497 kronor är en rik och mycket läcker mineralisk men också hyggligt lättillgänglig stor årgångschampagne från ett toppår. Här har alla åren på fällningen i vinhuset källare och lite färre år i flaskan med tydlig utveckling och mognad skapat en stor champagnepersonlighet. Samtidigt är det fortfarande både fräscht och lättsamt med lite espri. Toppen idag och perfekt för den som ännu inte upptäckt finesserna med mogen champagne. Kan också med lovande utsikter lagras vidare. Ligger i BS och kan även fungera väl som födelsevin för personer födda 2002.

Bra rött husvin på box

Rawson's Retreat Shiraz Cabernet 3lbox, 2017 för 259 kronor. Rikt och ganska komplext rött boxvin med alla toner på plats gör det till ett måttligt stort men balanserat bra rödvin för mat. En liten mustighet i annars bra renklingande stil resulterar i ett utmärkt rött husvin.

Stort billigt rött lagringsvin

Dão Rótulo, 2015, för 125 kronor. I Dãodistriktet söder om Dourodalen gör man många riktigt stora viner med struktur och tätt bra rikt innehåll. På senare år har även vinhus uppe i Douro dalen upptäckt vilka dolda talanger som vinerna här kan utveckla. Niepoort, ett gammalt portvinshus, har under de senaste decennierna blivit områdets kanske främsta lättvinsproducent. De gör numera också ett riktigt bra Dãovin som i sin nuvarande årgång 2015 är ett stort rödvin med härlig nutid men också ett suveränt vin för lagring och fortsatt växt och utveckling under många år, dessutom till ett verkligt trevligt bra pris. Ligger i BS, beställ på en vecka och drick under de närmsta tio åren.