Laddar annons
20 Feb, 2018

Röttorps Bästa Vin | Syrah med Rousssanne

Veckans nya viner på RBV är två Syrah viner och två Pinot Noir viner, ett exklusivt dyrt och ett bra i måttlig prisklass av varje. Ett lysande alternativ till champagne från Limoux och en generös aussi cabernet franc är andra nyheter.

Nya viner v08 2018 på Röttorps Bästa Vin

Syrah med Roussanne

Salvaje Syrah Roussanne, 2017 för 129 kronor. I norra Rhône blandar man inte så sällan in lite av sina ”vita” druvor (vanligen Viognier) i de Syrahdominerade stora röda vinerna vid jäsningen. Här har man i Casablancadistriktet i Chile gjort på samma sätt med den vita Rhonedruvan Roussanne. Resultatet är ett härligt, rikt, fuktig och måttligt tungt chilenskt syrahvin till mycket attraktivt pris. Passar till alla rödvinsrätter och de flesta konsumenter. Nyanlänt tillfälligt exklusivt vin.

Generös mogen Cabernet Franc

Paracombe Cabernet Franc, 2013 för 199 kronor är en annan nyanländ tillfällig exklusivitet på Cabernet Franc. Druvans mest kända röda viner kommer från Loire. De är verkligt intressanta viner för de som gillar dem. Många andra tycker att det blir lite väl mycket av grön paprika och magra hårda toner. Denna Cabernet Franc kommer från det måttligt varma Adelaide Hills i South Australia. Ett rikt och generöst vin med de fina Cabernet Franc tonerna i behåll. En lätt örtig CF och saftig aussifruktig cabernet ton med mognadskomplexitet på en och samma gång ger ett komplext, personligt, generöst och genuint gott vin med stort slut för alla människor och all rikare mat.

2002 Champagne i toppklass

Solas Pinot Noir, Laurent Miquel, 2017 för 99 kronor. Laurent Miquel är en mycket bra familjeproducent från södra Frankrike som gör utmärkta seriösa välbyggda viner till mycket bra priser från sitt oberömda vindistrikt. Nu har det kommit en snygg torr och samtidigt lite hallonbärig pinot noir därifrån, ligger i BS. Snygg lättbegriplig charmig och aningen inställsam med seriös lättare pinot under hundringen. Fyndigt bra vin till lättare mat och kanske tom en gås.

Balanserat ädelt bubbel

Gérard Bertrand Crémant de Limoux Brut, 2015 för 149 kronor. Härligt lätt mineralisk och lite ädel Limoux med längd och finstämt bra delikat och balanserat slut. Limoux vid foten av Pyreneerna var sannolikt platsen där man uppfann flaskjäst bubbelvin. Det kallas ju numera ofta för champagnemetoden, men borde kanske heta Limouxmetoden att skapa ett finare mousserande vin. Kanske den allra bästa icke champagnen just nu. Lättbegriplig för alla i sin fina kombination av fruktighet, mineralitet och perfekta balans.

Härlig stor pinot noir

Schubert Block B Pinot Noir, 2015, för 329 kronor. Jag har tidigare rekommenderat denna exklusiva tillfälliga nyhet, som ett stort lagringsvin. Utmärkt, komplex, härlig, ung och lovande stor pinot noir från Nya Zeeland i generös lite fruktigare stil än Bourgogne. Vill bara tillägga att det också ger en härlig upplevelse även idag för den fina viltmiddagen, mm.

Stort dyrt rött lagringsvin

Delas Domaine de Tourettes Hermitage, 2014, för 479 kronor. Strålande finessig Syrah utan onödig kraft eller hårdhet, t.o.m. rätt givande redan nu. Växer ändå under många år i källaren och bör lagras länge, upp till femton år.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons